Tevredenheid inwoners iets boven gemiddelde

Teylingen n Er heeft een peiling plaatsgevonden onder de inwoners en ondernemers in de gemeente over de diensten van Teylingen. Op bijna alle onderwerpen scoort de gemeente iets wat hoger dan het landelijk gemiddelde.

door Nico Kuyt

De burgerpeiling toont een rapportcijfer van 7,1, terwijl landelijk gemiddelde 6,7 is. De gemeentelijke dienstverlening en digitale faciliteiten worden hoger gewaardeerd dan het landelijk gemiddelde. De digitale diensten krijgen een 7,2. Landelijk is dit 6,8. Communicatie en voorlichting een 6,7. De inwoners zijn erg tevreden over de leefomgeving en prettig wonen, met een rapportcijfer van 8,1. Negen op de tien voelen zich veilig zich veilig in de buurt, en dat is ook beter als het landelijk gemiddelde. De inwoners zijn verder tevreden met hun leven en gezondheid, dit komt overeen met het landelijk gemiddelde. Wel heeft een kwart behoefte aan meer contact. Participatie wordt eveneens goed beoordeeld met 6,5, landelijk is dit 6,1.


Ondernemers

Nieuw is dat er ook een ondernemerspeiling is uitgevoerd, Dat is nog niet eerder gedaan. Daarbij is gekeken naar een aantal onderwerpen in de bedrijfsomgeving. Dat viel heel positief uit. Ook de parkeermogelijkheden scoren hoog, iets wat nogal verrassend is. De dienstverlening krijgt eveneens een hoge waardering.


Er liggen nog wel verbeterpunten in de vergunningverlening, met een rapportcijfer van 5,7 is dit wat mager. Het vestigingsklimaat wordt met 6,6 positief ervaren. De top 5 aan verbeterpunten liggen rond glasvezel, bereikbaarheid en parkeren. De financiële heffing wordt als hoog ervaren, maar is landelijk nog hoger. Hetzelfde geldt voor de regeldruk. Over twee jaar wordt het onderzoek opnieuw uitgevoerd.


Verbeterpunten

Er zijn ook overkoepelende verbeterpunten. Zo willen inwoners en ondernemers graag dat de gemeente meer doet om de regels en procedures bij de aanvraag van producten en diensten makkelijker te maken. Ook het vereenvoudigen van regelgeving vraagt aandacht, hoewel de beoordeling hiervan nog altijd beter is dan het landelijk gemiddelde. Deze punten sluiten goed aan bij de Omgevingswet die op 1 januari 2022 wordt ingevoerd. In de voorbereiding op die wetgeving werkt de gemeente al aan manieren om het aanvragen van een vergunning gemakkelijker te maken. Ook worden inwoners en ondernemers betrokken bij het opstellen van de centrumvisie en andere omgevingsplannen.


Holland Rijnland wil in 2050 energieneutraal zijn

Regio n De Regionale Energiestrategie (RES) 1.0 van de regio Holland Rijnland is gereed en op donderdag 3 juni zal de gemeenteraad van Teylingen zich erover buigen. In de RES 1.0 beschrijven 13 regiogemeenten, 2 waterschappen en de provincie Zuid-Holland de ambities en keuzes om stapsgewijs energieneutraal te zijn in 2050. Ook netbeheerder Liander en verschillende lokale en regionale partners leverden bijdragen. In mei en juni zullen alle deelnemers een besluit nemen over de RES 1.0.

In de RES 1.0 staan de ambities voor vier thema’s:

- Energiebesparing: Door huizen en gebouwen te isoleren en zuiniger te zijn met energie wil de regio 1.1 TWh energie besparen in 2030 oftewel 11% ten opzichte van 2014.

- Duurzame mobiliteit: Holland Rijnland wil de CO2-uitstoot door mobiliteit terugbrengen met 22% in 2030 ten opzichte van 1990 en het energieverbruik met 11% ten opzichte van 2014.

- Warmte: In 2050 verwarmen we alleen nog met warmte uit duurzame bronnen.

- Elektriciteit: De regio wil 1,05 Terrawattuur (TWh) hernieuwbare elektriciteit opwekken in 2030 door zonnepanelen op daken, zonnevelden en windturbines.


Het is de bedoeling dat de ambities uit de RES 1.0 vertaald worden naar lokaal beleid. In 2021 nog wordt in Teylingen een Lokale Energiestrategie (LES) en een Transitievisie Warmte (TVW) opgeleverd. Ook zal een deel van de uitgangspunten uit de RES terechtkomen in de Omgevingsvisie. Verder worden de ambities voor mobiliteit uitgewerkt in de (regionale) mobiliteitsvisies.


'Het gaat iedereen aan'

Wethouder Heleen Hooij: "De energietransitie is enorm ingrijpend en het gaat iedereen aan. We hebben er allemaal een rol in, van gemeente en rijksoverheid tot bedrijven en inwoners. Het is daarom heel belangrijk dat iedereen betrokken is. We zullen samen moeten optrekken."


Afgelopen najaar en winter gaven inwoners van de 13 gemeenten hun ideeën en inzichten over de energietransitie. In Teylingen zijn er enquêtes geweest en gesprekken met zowel inwoners als bedrijven en organisaties. De resultaten hiervan zijn meegenomen in de RES 1.0 en worden ook meegenomen in de lokale plannen. Ook bij de vervolgstappen zullen inwoners worden betrokken. Er loopt nu een serie bijeenkomsten voor inwoners.


Van Klimaatakkoord naar RES

Het kabinet presenteerde in 2019 het Klimaatakkoord. Hierin werden afspraken gemaakt om de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent te verminderen ten opzichte van 1990, en in 2050 met 95 procent. Deze landelijke afspraken worden door dertig regio’s in Nederland vertaald naar regionale ambities en maatregelen. Iedere regio stelt hiervoor een RES op, zo ook de regio Holland Rijnland.


De samenwerkende overheden binnen de RES-regio Holland Rijnland kijken naar het gehele regionale energiesysteem en kiezen voor maatregelen die het meeste effect hebben. In de regio komt 80 procent van het energieverbruik voor rekening van de gebouwde omgeving (vooral woningen en kantoorpanden) en mobiliteit. Daar ziet de regio dan ook veel kansen om te verduurzamen. Hierbij speelt energiebesparing een belangrijke rol.