Gaby de Lijster (Kabinetszaken Teylingen) en burgemeester Carla Breuer tijdens de telefonische lintjesregen op maandagmorgen. | Foto: pr.
Gaby de Lijster (Kabinetszaken Teylingen) en burgemeester Carla Breuer tijdens de telefonische lintjesregen op maandagmorgen. | Foto: pr. Foto: pr.

'Een dankjewel voor hun inzet van alle mensen om hen heen'

Teylingen n Zestien inwoners kregen dit jaar telefoontje dat zij een koninklijke onderscheiding krijgen tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Een opvallend hoog aantal, dat in de afgelopen tien jaar niet voorkwam. Deze week gingen burgemeester Carla Breuer en ambtenaar Gaby de Lijster (Kabinetszaken) samen op pad om de onderscheidingen bij de mensen thuis uit te reiken.

Het voelde afgelopen maandagochtend als een feestdag, vertelt burgemeester Carla Breuer een paar uur later. Ze werkt sinds de coronamaatregelen vooral thuis, en komt sporadisch nog naar haar kamer in het Bestuurscentrum. Die was voor de telefonische lintjesregen op maandagochtend feestelijk aangekleed: verse bloemen en de officiële versierselen op de tafel. Samen met Gaby de Lijster, vanuit Kabinetszaken is zij verantwoordelijk voor het hele proces rondom het aanvragen en toekennen van de lintjes, gaat ze van start om de gelukkige inwoners te bellen. Het was voor de meesten een complete verrassing, lacht de burgemeester. " De een zat nog op zijn werk, de ander moest door een familielid van boven gehaald worden om aan de telefoon te komen." En ook het beeldbellen zorgt voor mooie momenten. "Bij een man had zijn vrouw gevraagd om te helpen met inloggen in een online vergadering. Dat lukte haar zogenaamd niet. Hij was al die tijd al in beeld. Samen met zijn familie zat ik al in die vergadering. Hij wilde eigenlijk weggaan, toen ik zei 'Mag ik nog even jouw aandacht?'."


In het zonnetje zetten

Voor De Lijster is de grote belronde de kers op de taart. De zestien koninklijke onderscheidingen zorgen voor veel werk. Léuk werk, benadrukt ze. "Al is het soms best eenzaam, want ik kan met niemand delen voor wie de aanvragen zijn gedaan, en als ze zijn toegekend." Als medewerker Kabinetszaken begeleidt ze de aanvragen van de lintjes. "Ik wil een zo'n compleet mogelijk dossier insturen, waarin niet alleen de feiten, maar de persoon ook echt naar voren komt." Afgelopen maandag voelde ook daarom als een feestdag. "Het is zo fijn om de mensen de erkenning te kunnen geven voor hun inzet. En dat al die organisaties iemand in het zonnetje willen zetten. En ze zijn stuk voor stuk allemaal zo bescheiden!". Breuer vult aan: en allemaal goud waard! Een lintje is echt een dankjewel van al die lieve mensen om hen heen die de onderscheiding voor hen hebben aangevraagd."


Dit jaar hebben gemeenten de hele week de tijd gekregen om de koninklijke onderscheidingen ook echt uit te reiken. In Teylingen kiezen ze twee dagen: op woensdag en donderdag. Breuer: "Zo hebben we echt voor iedereen apart even aandacht en tijd. Dus we gaan naar mensen thuis, of op een bijzondere plek die de aanvrager heeft uitgekozen. Gaby en ik samen, en een fotograaf. Dat mag ook conform de regels. Dat wordt een bijzondere rit." Volgende week staan de foto's van de uitreikingen in De Teylinger.


Verrassing houden

Net als vorig jaar is de verrassing met de lintjesregen door het eerste telefoontje groot. Dat is vaak anders dan bij eerdere uitreikingen, waarbij de onderscheidingen de dag voor Koningsdag in de raadszaal worden uitgereikt. Bij de eerste stap in het Bestuurscentrum hebben de meesten het dan al door. Dat was nu anders. Er wordt al gedacht om, als de uitreiking weer in groepsverband mag plaatsvinden, toch één en ander aan te passen. Breuer: We willen proberen volgend jaar de verrassing groter te houden. Maar hoe we dat willen doen? Dat gaan we natuurlijk niet verklappen."


Benieuwd wie er een lintje hebben gekregen en waarom? Zie voor de verhalen over alle gedecoreerden verderop in deze krant.