Phileine is klaar voor de verkoop voor de deur tijdens de Kleedjesmarkt in Voorhout. | Foto: pr.
Phileine is klaar voor de verkoop voor de deur tijdens de Kleedjesmarkt in Voorhout. | Foto: pr. Foto: pr.

Gezellige drukte tijdens zonnige Koningsdag

n Kleedjesmarkt in Voorhoutse straten groot succes

Teylingen n Net als vorig jaar werd Koningsdag klein en vooral thuis gevierd, met een aangepast programma vanuit de Oranjeverenigingen Voorhout en Sassenheim en VWF Warmond. Het mooie weer lokte veel mensen toch naar buiten, en voor de kinderen was er genoeg te doen.

Voorhout veranderde met maar liefst 215 aangemelde 'kleedjes' in een grote kindermarkt. Justyna van der Hulst en Josje van der Niet namen het initiatief voor de eerste 'Kleedjesmarkt', waarbij kinderen vanuit hun eigen voortuin spulletjes konden verkopen. Dus geen plein vol, zoals gebruikelijk tijdens de door de Oranje Vereniging Voorhout georganiseerde kindermarkt, maar juist ruimte en afstand.


De initiatiefneemsters vroegen in hun eigen buurt hoe er over het idee gedacht werd. Daar kwamen veel positieve reacties, en dus werd het bericht op Facebook verspreid. Ouders konden het kleedje van hun kind aanmelden, en het adres werd dan in Google My Maps gezet. In een oogopslag is op de kaart van Voorhout te zien waar alle kleedjes lagen. Tussen 9 en 12 uur kon er verkocht worden, en op eigen initiatief ook nog langer.


"We hebben heel veel leuke reacties gekregen," vertelt Justyna een dag na Koningsdag. "Tot maandagavond meldden mensen zich nog aan, en het kan best zijn dat er nog meer kleedjes zijn geweest." Iedereen was zelf verantwoordelijk voor de kleedjes, en ook voor het naleven van de regels. "Dat hebben we ook vaak gecommuniceerd. En advies gegeven om mensen digitaal te laten betalen met Tikkie, zodat er geen contant geld aan te pas hoefde te komen. Ik heb niet gehoord dat het ergens te druk was of niet goed is gegaan."


Justyna hoorde wel dat enkele mensen hun bedenkingen hadden. "Ik wil benadrukken dat het geen evenement was. We hebben het op deze manier gedaan zodat alles verspreid was over heel Voorhout. Mensen konden wandelend naar de kleedjes bij de voordeuren, en op straat is er genoeg ruimte om afstand te houden." Dankzij de positieve reacties is het een optie om volgend jaar weer een kleedjesmarkt te initiëren. Justyna: "Het is natuurlijk heel veel fijn dat je én niet vroeg op hoeft voor een plekje, én niet al je spullen mee moet slepen naar het plein zoals bij één grote kindermarkt. Gewoon voor je voordeur heeft veel voordelen. De kinderen kunnen daar ook lekker verkopen en een extra zakcentje verdienen. Zij hebben het meeste plezier gehad, en daar gaat het om."


Spelletjes en vol park

In Warmond kwamen veel kinderen af op de spelletjes die de VWF had georganiseerd in het Vossenhol en bij Warmunda. 's Morgens konden de kleinsten onder andere eendjes vangen. 's Middags konden de oudere kinderen wat verkoeling zoeken tijdens een waterspelletje. Ook de puzzeltocht door het dorp was populair en er werd druk gezocht en gepuzzeld.


Ook Park Rusthoff in Sassenheim was in trek tijdens deze zonnige Koningsdag. Veel mensen zochten een plekje in het gras om te genieten van het mooie weer. Ook de Oranjefietstocht, met de start bij het park, was populair. Veel mensen maakten dankbaar gebruik van de goede temperatuur om een tocht door de streek te maken.

Veel animo voor de spelletjes bij Warmunda. | Foto: pr.
Het mooie weer lokt veel mensen naar Park Rusthoff. | Foto: Jan Leune