Afbeelding
Foto: pr

Lintjesregen blijkt flinke lokale bui

Teylingen n Burgemeester Carla Breuer heeft op maandag 26 april bekend gemaakt aan welke inwoners van de gemeente Teylingen een koninklijke onderscheiding is verleend ter gelegenheid van de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning. De bekendmaking gebeurde op afstand.

Burgemeester Breuer heeft maandagochtend met elke gedecoreerde persoonlijk contact gehad om hem of haar het goede nieuws te vertellen. Alle gedecoreerden uit Voorhout, Sassenheim en Warmond werden door de burgemeester van harte gefeliciteerd. Later deze week volgt de fysieke overhandiging van de onderscheidingen aan alle gedecoreerden.


Om in aanmerking te kunnen komen voor een koninklijke onderscheiding moet iemand aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de samenleving profiteren van het werk van die persoon, is hij of zij een voorbeeld die anderen motiveert en stimuleert én doet hij of zij al gedurende een langere periode intensief, bijzonder werk.


Sassenheim


Keshwar Baldewpersad Tewarie

Keshwar Baldewpersad Tewarie (72) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij zet zich al vele jaren in voor het welzijn van de Nederlandse gemeenschap in het algemeen en dat van de Hindoestaanse gemeenschap in het bijzonder. Zijn inzet beperkt zich bovendien niet tot de grenzen van Nederland, maar ook ver daarbuiten. In 1982 werd de heer Tewarie lid van Arya Samaj Nederland, een levensbeschouwelijke organisatie. Vanaf het begin tot heden heeft hij zich dienstbaar gesteld aan de vereniging.


Medio jaren tachtig nam de heer Tewarie samen met onder andere zijn vader het initiatief tot de oprichting van één overkoepelend coördinerend orgaan, de Federatie Arya Samaj Nederland (FAS-NED); tot op heden is de heer Tewarie lid van de adviesraad. Als vertegenwoordiger van FAS-NED was de heer Tewarie betrokken bij de besprekingen en onderhandelingen die uiteindelijk hebben geleid tot de oprichting van een omroeporganisatie voor Hindoes in Nederland: Organisatie Hindoe Media, en tot de oprichting van de Hindoe Raad Nederland, een orgaan dat ten overstaan van de Nederlandse overheid de Hindoe gemeenschap kon vertegenwoordigen. Een aantal jaar geleden was de heer Tewarie één van de oprichters van Stichting Gurukul, een stichting die tot doel heeft om ontwikkelingskansen te creëren en aan te bieden aan kinderen in de Indiase deelstaat Odisha, zodat zij een betere toekomst kunnen hebben. De heer Tewarie wordt omschreven als iemand die mensen bij elkaar brengt en ze stimuleert om samen te werken.


Aad van der Geest

Aad van der Geest (69) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is al jarenlang actief op het gebied van geschiedenis, archeologie en etymologie. Niet alleen in zijn woonplaats Sassenheim, maar ook in Lisse en zelfs op regionaal en landelijk niveau. De heer Van der Geest is vanaf de oprichting van de Stichting Oud Sassenheim (SOS) in 1990 actief als vrijwilliger voor de stichting. In deze rol heeft hij onderzoek verricht en verhalen geschreven. Hij is voorzitter van de werkgroep Historie en weet veel van de geschiedenis en archeologie van het dorp en de streek. De heer Van der Geest heeft meegewerkt aan en belangrijke bijdragen geleverd aan de inventarisatie en beschrijving van cultuurhistorische waardevolle objecten in het buitengebied van Sassenheim ten behoeve van de Cultuurhistorische Atlas van de Duin- en Bollenstreek. Sinds een aantal jaar is hij lid van de Werkgroep Ruimtelijk Ordening van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG). Namens het CHG neemt hij deel aan de werkzaamheden in de ELO-Klankbordgroep Bodemverstoringen Bollenstreek. Begin jaren ’80 werd de heer Van der Geest lid van de Archeologische Werkgroep Nederland (AWN). Hij was correspondent voor de gemeente Sassenheim en thans voor de gemeente Teylingen. In deze hoedanigheid heeft hij, ook mede namens Stichting Oud Sassenheim, de beleidsontwikkeling van de gemeente Teylingen met betrekking tot archeologie kritisch en opbouwend gevolgd en becommentarieerd. De heer Van der Geest is als vrijwilliger ook actief geweest voor Vereniging 'Oud Lisse' (VOL). Hij voerde veel etymologisch en archeologisch onderzoek uit en schreef hierover een aantal artikelen in het Nieuwsblad van de vereniging. De heer Van der Geest heeft zijn sporen op het gebied van de archeologie zeker verdiend.


Lenie Molkenboer – Barnhoorn

Lenie Molkenboer-Barnhoorn (70) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze zet zich als vrijwilliger al ruim 40 jaar in voor de maatschappij en de kwetsbaren in onze samenleving. Mevrouw Molkenboer begon met haar vrijwilligersactiviteiten bij voetbalvereniging Ter Leede in Sassenheim. In een periode van ruim 25 jaar heeft zij diverse functies gehad: inplannen van de maandelijkse jeugdvergaderingen, verzorgen van de notulen én de koffie tijdens de vergaderingen; wekelijks samenstellen van het clubblad en indelen van de bezorgwijken; meehelpen aan het opzetten van de website van VV Ter Leede. Begin 2000 werd mevrouw Molkenboer vrijwilliger op het J.H. Dunant vakantieschip van het Nederlandse Rode Kruis. Nadat het Rode Kruis met deze vakantie projecten stopte, vervolgde zij haar vrijwilligersactiviteiten bij Stichting Heinz Bijzondere Vakantiereizen. Deze stichting verzorgt aangepaste vakanties voor zieken, gehandicapten en hun partners en mantelzorgers. Mevrouw Molkenboer is op al deze reizen actief als vrijwilligster Zorg en Hoofd Facilitair en is gedurende het jaar door wekelijks bezig met de organisatie van deze reizen. Naast het zorgen voor kwetsbaren in onze samenleving, is mevrouw Molkenboer ook vol aandacht en zorg voor de mensen om haar heen dichterbij huis. Voor twee oudere dames van wie zij het haar verzorgde, ontpopte zij zich tot een belangrijk en gezellig wekelijks contact. En ook jonge gezinnen ondersteunt zij met veel liefde en aandacht. Mevrouw Molkenboer past op, verzorgt de kinderen en helpt in het huishouden. Zij doet dit alles zonder dat zij er iets voor terugverlangt.


Gerard van Vliet

Gerard van Vliet (81) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is op jonge leeftijd al gestart met vrijwilligerswerk en is inmiddels al meer dan 60 jaar actief. De heer Van Vliet zet zich niet alleen in voor de sport, maar ook voor de natuur en de mensen om hem heen.

Vanaf de tijd dat hij stopte met zelf voetballen bij RKVV Teylingen, was hij als vrijwilliger op en rond de velden van de vereniging te vinden. De heer Van Vliet startte bij RKVV Teylingen als jeugdtrainer en was vervolgens 26 jaar jeugdleider. Hij was scheidsrechter bij jeugd- en seniorenwedstrijden en draaide bardiensten. Om extra geld voor de club binnen te halen organiseerde hij loterijen bij thuiswedstrijden van het eerste elftal van Teylingen en haalde hij oud papier op. De heer Van Vliet was en is elke week op het voetbalveld te vinden: de velden nalopen, gaten vullen, lijnen trekken op het veld. Maar ook het onderhoud van het groen bij het sportpark is bij hem in goede handen. Naast het onderhoud van de sportvelden en het groen bij het sportpark, zorgt de heer Van Vliet ook voor de tuinen van anderen. In sommige gevallen is hij van tuinman uitgegroeid tot mantelzorger en doet hij wekelijks boodschappen en gaat mee op bezoekjes aan het ziekenhuis. Het leven van de heer Van Vliet draait om zorgen voor anderen.


Theo van der Vlugt

Theo van der Vlugt (71) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij zet zich al 55 jaar belangeloos in voor sportvereniging, kerk en maatschappij. De heer Van der Vlugt is al 60 jaar trouw lid van voetbalvereniging RKVV Teylingen en 55 jaar actief als vrijwilliger voor de vereniging. Hij begon als jeugdleider, werd jeugdtrainer en werkte zich als snel op als hoofdleider van de jeugd. Maar ook de organisatie van het jaarlijkse jeugdkamp, waar zo’n 70 jeugdleden aan meedoen, was tientallen jaren bij hem in goede handen. Tot twee jaar geleden was de heer Van der Vlugt keeperstrainer van de selectiekeepers van RKVV Teylingen. Daarnaast werd hij keeperstrainer van het G-team, een team voor jongens met een beperking. Als elftalbegeleider van selectieteams was de heer Van der Vlugt ook op zondag te vinden op het sportpark. Op zaterdagochtend is hij vaak achter de bar te vinden. Bovendien is hij dagelijks ’s ochtends op en rond het sportpark bezig met onderhoudswerk, schilderwerk binnen en buiten. De heer Van der Vlugt fluit vrijwel elke week een (jeugd)wedstrijd en is actief als bestuurslid van de Stichting Vrienden van Teylingen. De heer Van der Vlugt zet zich ook al ruim 30 jaar in voor de St. Pancratius kerk in Sassenheim. Hij is collectant, en heeft 25 jaar de functie van secretaris vervuld. Daarnaast is hij enthousiast lid van het Kerkveiling comité en heeft hierbij de afgelopen vijf jaar de functie van voorzitter van het comité op zich genomen. De heer Van der Vlugt was ook nauw betrokken bij de oprichting van Carnavalsvereniging De Saksen en medeoprichter van de personeelsvereniging van J.G. van der Mey BV.


Voorhout


Lenny van Dam – Straathof

Lenny van Dam-Straathof (66) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze zet zich al 30 jaar als vrijwilliger in voor de kerkelijke gemeenschap in onze gemeente. Daarnaast heeft zij vanaf een jonge leeftijd diverse mantelzorgtaken voor familieleden en niet-familieleden op zich genomen. Mevrouw Van Dam is lector in de St. Bartholomeuskerk, zingt in het Middenkoor, is betrokken bij Allerzielen in het licht en verzorgde reizen naar Lourdes. Bijzonder is de rol die zij vervult bij uitvaarten binnen de kerk. Mevrouw Van Dam voert gesprekken met nabestaanden over hun wensen, verzorgt de avondwake en brengt na afloop vaak de Rafaëlkaars langs. Ook buiten de kerk staat zij altijd voor anderen klaar. Mevrouw Van Dam heeft oog voor de kwetsbare, kansarme en hulpbehoevende medemens. Dit komt tot uiting in al haar werkzaamheden en activiteiten. Zij helpt ouderen wanneer dat praktisch gewenst is en draait er haar hand niet voor om, om daadwerkelijk eenzaamheid en problemen anderszins te doorbreken.


Hubert Heuzen

Hubert Heuzen (69) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is zich op 20-jarige leeftijd actief gaan inzetten als vrijwilliger voor kerk en maatschappij. Vanaf die periode tot nu, die ongeveer 50 jaar beslaat, heeft hij diverse functies vervuld. Sinds tien jaar verricht de heer Heuzen wekelijks tuinonderhoud op de begraafplaats bij de St. Bartholomeuskerk. De heer Heuzen werkt mee aan de jaarlijkse Open Monumentendag, zodat mensen bijzondere locaties kunnen bezoeken. In de jaren tachtig en negentig was de heer Heuzen bestuurslid van de Stichting Katholiek Onderwijs Voorhout, hij heeft destijds veel tijd en energie gestoken in het onderwijs. Van de basis die toen is gelegd, plukken de huidige scholen nog steeds de vruchten. Als ‘hoffotograaf’ legt de heer Heuzen veel alledaagse en bijzondere momenten vast. Zowel voor de parochie als de Historische Kring Voorhout. Door zijn foto’s kunnen inwoners de ontwikkelingen volgen én door de momenten vast te leggen, blijft ons dagelijks leven bewaard voor de toekomst. In een halve eeuw tijd heeft de heer Heuzen enorm veel vrijwilligerswerk verzet.


Conny Kroon – van Dorp

Conny Kroon-van Dorp (62) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze zet zich als vrijwilliger al 35 jaar actief in voor kerk en maatschappij. Mevrouw Kroon is voor de St. Bartholomeuskerk betrokken bij Allerzielen in het licht, zingt in het Middenkoor en reisde als verpleegkundige mee naar Lourdes.

Ook leverde zij een bijdrage aan vieringen door geschikte lezingen en teksten te zoeken. Mevrouw Kroon verzorgt het rozenkransgebed en brengt na een overlijden geregeld de Rafaëlkaars langs bij de nabestaanden, een belangrijke en troostrijke taak. Mevrouw Kroon was 15 jaar lang één van de drijvende krachten in de ouderraad van de Emmaüsschool. Zij organiseerde activiteiten als het kerstfeest of schoolreisjes: voor kinderen vaak onvergetelijke momenten. Als vrijwilliger bij de Zonnebloem bezocht mevrouw Kroon elke twee weken een fysiek beperkte oudere: belangrijk om eenzaamheid te voorkomen. Ook ging zij regelmatig mee als verpleegkundig begeleider op uitstapjes. Nog steeds gaat mevrouw Kroon jaarlijks langs de deuren met loten van de Zonnebloem. Mevrouw Kroon draagt met haar vrijwilligerswerk op een mooie manier bij aan de samenleving in Voorhout.

De workshop bloemschikken levert iedere deelnemer een vaas met mooie bloemen op.