Er werden vanmorgen maar liefst 26 inwoners uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg onderscheiden.
Er werden vanmorgen maar liefst 26 inwoners uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg onderscheiden. Foto: pr

Ellen van Schooten

Ellen van Schooten (50) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze zet zich al meer dan de helft van haar eigen leven in als vrijwilliger voor maatschappij en kerk. Mevrouw Van Schooten startte haar vrijwilligerscarrière in 1990 als secretaris van het jeugdbestuur van voetbalvereniging Foreholte, ze maakte deel uit van de kantinecommissie en draaide ook zelf een aantal jaar kantinediensten. Nadat zij na 10 jaar haar taken als secretaris bij de voetbalvereniging had neergelegd, werd mevrouw Van Schooten penningmeester van de Stichting Katholiek Onderwijs Voorhout (SKOV). Na de fusie van SKOV met de Stichting Katholiek Onderwijs Duin- en Bollenstreek stopte mevrouw Van Schooten als penningmeester en vervolgde haar vrijwilligerscarrière bij de St. Maarten Parochie, kern St. Bartholomeus. Eerst als secretaris in de beheercommissie van de Voorhoutse parochie, later als penningmeester. Een aantal jaar geleden werd mevrouw Van Schooten secretaris van Honk- en Softbalvereniging The Flags in Lisse. Mevrouw Van Schooten wordt niet alleen om haar activiteiten als vrijwilliger voor verschillende organisaties gewaardeerd, maar ook om haar persoonlijke betrokkenheid bij mensen in bijzondere situaties. Zij stelt haar hart en huis open voor wie dat nodig heeft.


Willy Spaan

Willy Spaan (66) heeft een lange staat van dienst. Hij studeerde biologie aan de universiteit van Utrecht en specialiseerde zich als viroloog. In 1990 werd de heer Spaan aangesteld als hoogleraar virologie aan de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit Leiden en was hij tegelijkertijd hoofd van de Sectie Virologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ook was hij lid van het Management Team en bestuurslid van de faculteit. In 1997 werd hij hoofd van de Afdeling Medische Microbiologie. Gelijktijdig was hij vanaf 1998 voorzitter van het Centrum voor Infectieziekten, lid van het opleidingsbestuur en bestuurslid van Divisie 4. In 2008 werd hij aangesteld als deeltijd hoogleraar medische microbiologie, in het bijzonder fundamentele virologie, aan de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit Leiden. Als onderzoeker was hij gespecialiseerd in coronavirussen (o.a. SARS en MERS) en Hepatitis C. Ook vervulde hij naast zijn reguliere aanstelling als onderzoeker diverse bestuurlijke activiteiten. De heer Spaan verwierf talloze beurzen en subsidies voor zijn onderzoek. Daarnaast verzorgde hij lezingen, was hij begeleider van promovendi en (mede)organisator van internationale congressen. Bovendien was hij (mede) auteur of coördinator van publicaties in internationaal toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften. In de periode 2008-2015 was de heer Spaan voorzitter van de Raad van Bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ). In 2015 keerde hij terug naar het LUMC waar hij voorzitter van de Raad van Bestuur werd. Als bestuurder zette hij zich in om invulling te geven aan de moderne visie op gezondheidszorg. Ook initieerde de heer Spaan de oprichting van het Oncologienetwerk-regio west om zo kankerpatiënten de meest optimale zorg te kunnen bieden. Als voorzitter van de Regionale Organisatie Acute Zorg (ROAZ) maakte hij afspraken over de acute zorg in de regio Leiden e.o. Als voorzitter van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) heeft de heer Spaan zich onder andere ingezet voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid. Hij heeft de verbinding en samenwerking tussen de acht universitair medische centra (UMC's) in Nederland, maar evenzeer met andere zorginstellingen, sterk bevorderd. Hiermee heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de positie van de universitair medische centra van Nederland, in een sterk veranderend zorglandschap.


Willy Spaan is voor zijn verdiensten in en al dan niet gerelateerd aan zijn hoofdfunctie benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De versierselen zijn uitgereikt door burgemeester Lenferink van Leiden.


Jules de Vries

Jules de Vries (70) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij zet zich al jarenlang in als vrijwilliger voor onze samenleving: voor de zorg, natuurbehoud, lokaal ondernemerschap en lokale projecten die de leefbaarheid verbeteren. Al vanaf de allereerste plannen is de heer De Vries betrokken bij Hospice Duin- en Bollenstreek in Sassenheim; in 2003 werd hij lid van het Stichtingsbestuur. Toen dit bestuur werd ontbonden en overging in het bestuur van de Stichting Hospice Duin- en Bollenstreek, werd de heer De Vries lid van het bestuur. Sinds 2014 is hij voorzitter. De heer De Vries zet zich ook in voor Hospice De Mare in zijn voormalige woonplaats. Hij is niet alleen secretaris van het bestuur, maar daarnaast ook als fondsenwerver betrokken bij het hospice. Al vele jaren zet de heer De Vries zich in om Park Rusthoff mooier te maken, met name als voorzitter van de Stichting Vrienden Park Rusthoff. De stichting is belast met het werven van en contact onderhouden met donateurs en sponsoren voor Park Rusthoff en maakt het mogelijk door de bijdragen van donateurs en sponsoren om iets extra’s te doen voor het park. De heer De Vries draagt ook lokale projecten en lokaal ondernemerschap een warm hart toe. Hij was voorzitter van de Teylingen Ondernemers Vereniging (TOV), kern Sassenheim en secretaris van Stichting Citymanagement Teylingen. Nadat hij in 2019 zijn taken als secretaris neerlegde, bleef hij als adviseur aan de stichting verbonden. Een aantal jaar geleden werd de heer De Vries penningmeester van het Jacoba van Beierenfonds Teylingen, een lokaal fonds dat een brug wil slaan tussen initiatiefnemers en geldbronnen. Daarnaast toont de heer De Vries zijn maatschappelijke betrokkenheid via zijn inzet voor Rotaryclub Sassenheim.



Rik van Wieringen

Rik van Wieringen (55) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is sinds 2000 actief als vrijwilliger en zet zich belangeloos in voor kerk, sport en maatschappij. De heer Van Wieringen zet zich al 20 jaar in voor de jaarlijkse ‘Paveivo’ (PArochiele VEIling Voorhout) Kerkveiling, is inmiddels ook al ruim 17 jaar actief als collectant en is daarnaast betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse kerstmarkt op het kerkplein in Voorhout. Bovendien helpt hij mee bij het thuisbezorgen van het parochieblad ‘Zevenblad’ bij de parochianen in een bepaalde wijk. In 2006 startte de heer Van Wieringen met zijn vrijwilligersactiviteiten voor zwemvereniging De Columbiaan. Hij is daarbij actief op vele fronten: tijdens wedstrijden als ploegleider en tijdwaarnemer (in zowel binnen- als buitenland); tijdens trainingskampen en weekend-wedstrijden als chef-kok; en wanneer een trainer niet kan als invallend trainer. Ook bij de sportverenigingen van zijn dochter is de heer Van Wieringen betrokken. Bij het wedstrijdzwemmen zorgt hij voor het vervoer en doet hij dienst als klokker. Als vrijwilliger bij haar paardrijlessen via Stichting De Zevensprong zadelt hij paarden op, veegt de stallen, zet deelnemers op hun paard en neemt andere deelnemers mee naar de les. De heer Van Wieringen is ook betrokken bij zijn eigen buurt en straat en beheert de buurtapp. Bovendien staat hij voor zijn familie klaar: wanneer hij met zijn moeder gaat wandelen, neemt hij met liefde andere bewoners van Bolero mee.


Ton Wolvers

Ton Wolvers (59) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is al 35 jaar als vrijwilliger actief voor verschillende organisaties op het gebied van cultuur, sport en kerk. De heer Wolvers is vanaf 1985 betrokken bij toneelvereniging Cultuur Verheft. Altijd beschikbaar om achter de schermen allerhande hand- en spandiensten te verrichten. Ook was hij één van de initiatiefnemers van het jeugdtoneel. De heer Wolvers was een aantal jaar betrokken bij de schooiwagen van het corso, als speakerpersoon verleende hij zijn medewerking op het traject Voorhout-Sassenheim. Bij de oprichting van Theaterschool Teylingen trad de heer Wolvers als penningmeester toe tot het bestuur. In 2016 werd de heer Wolvers door het bestuur van de Oranje Vereniging Voorhout voorgedragen als kandidaat voor het voorzitterschap, in januari 2017 werd de voorzittershamer aan hem overgedragen. De heer Wolvers zet zich ook al 20 jaar in voor de sport in onze gemeenschap. Hij is 20 jaar betrokken geweest bij HV Warmunda – als voorzitter, penningmeester en trainer – en heeft negen jaar in het jeugdbestuur van VV Foreholte gezeten. Maar ook voor RKVV Teylingen en HV Foreholte was hij actief als vrijwilliger. Voor alle vier de verenigingen was hij op het veld actief als scheidsrechter. Bovendien zet de heer Wolvers zich al 15 jaar in als vrijwilliger bij Parochie Sint Maarten, als secretaris van het parochiebestuur, lid van de Camillusgroep, en als presentator en gangmaker bij het Rad van Avontuur tijdens de jaarlijkse kerstmarkt. De heer Wolvers wordt omschreven als een goed bestuurder, een verbinder, enthousiast en toegewijd.



Warmond


Jan van der Horst (81)

Jan van der Horst (81) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij zet zich al 35 jaar in als vrijwilliger voor het behoud van cultuur en natuur in Warmond. De heer Van der Horst was één van de pioniers bij de start van Moestuinvereniging Koudenhoorn in 1985. Hij is van het begin af aan bij het wel en wee van de moestuinvereniging betrokken geweest en zet zich inmiddels al 35 jaar in voor de vereniging. In 2019 stak hij zijn handen flink uit de mouwen bij de verbouwing van het clubhuis. De heer Van der Horst zet zich ook al ruim 15 jaar in voor de Vereniging Het Oude Raadhuis van Warmond, vanaf 2006 is hij ook toegetreden tot het bestuur en beheert hij de portefeuille facilitaire zaken. Dankzij zijn vakmanschap staat het rijksmonument er piekfijn bij. Met zijn twee rechterhanden is de heer Van der Horst een welkome vrijwilliger: veel verenigingen doen een beroep op hem, hij stelt ze nooit teleur.



Gerard Kipping

Gerard Kipping (80) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij zet zich als vrijwilliger al 60 jaar belangeloos in voor kerk en maatschappij. Al vele jaren is hij, samen met zijn vrouw, het gezicht van de lokale Warmondse pastorie en actief in tal van commissies. De heer Kipping is actief als koster en collectant en verzorgt beeld- en geluidsopnames van de vieringen in de kerk. Tot een klein aantal jaar geleden was hij 30 jaar lang op vele fronten actief als vrijwilliger bij schietvereniging Toxotes: van het openen en afsluiten van het verenigingsgebouw tot het begeleiden van introducees en aspirant- en ledenschutters binnen de vereniging van en naar wedstrijden door het hele land, en van het ophalen en thuisbrengen van schutters die zelf geen vervoer hadden om naar de verenigingsavonden te komen tot het mede organiseren van wedstrijden, feestavonden en feestelijke verschietingen, en de promotie van de vereniging in omliggende gemeenten. Sinds een aantal jaar is de heer Kipping actief als vrijwilliger bij Vier het Leven. Hij haalt gasten van 65 jaar en ouder thuis op en brengt hen na afloop van een heerlijk uitje naar theater, bioscoop of museum in eigen regio, weer veilig thuis tot achter de voordeur. In een verder verleden heeft de heer Kipping zich ingezet als teamleider bij voetbalvereniging GWS, als instructeur bij de EHBO-vereniging en voor gebouwonderhoud bij SV Warmunda. De heer Kipping collecteert al bijna 40 jaar voor de Brandwondenstichting en was bloed- en plasmadonor tot dat op basis van zijn leeftijd vanaf 2011 niet meer mocht.


Ine Kipping – Heemskerk

Ine Kipping-Heemskerk (80) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij startte haar ‘carrière’ als vrijwilliger 48 jaar geleden als hulpouder op een basisschool. Tot op de dag van vandaag heeft zij zich al die jaren belangeloos ingezet voor kerk en maatschappij. Tot vorig jaar heeft jarenlang elke week bloemstukken gemaakt voor in de kerk, gedurende de week liep ze deze na en controleerde de bloemstukken op toonbaarheid. Inmiddels is zij ook al 10 jaar verantwoordelijk voor de verzorging en het in goede conditie houden van de altaarkleden en liturgische gewaden. Daarnaast schenkt mevrouw Kipping koffie na speciale vieringen in de kerk en fungeert zij als gastvrouw op momenten dat het secretariaat onbemand is. Mevrouw Kipping is tot een klein aantal jaar geleden bijna 20 jaar lang op vele fronten actief geweest als vrijwilliger bij schietvereniging Toxotes: van het openen en afsluiten van het verenigingsgebouw tot het opzetten en schietklaar maken van de accommodatie, en van het ophalen en thuisbrengen van schutters die zelf geen vervoer hadden om naar de verenigingsavonden te komen tot het mede organiseren van wedstrijden, feestavonden en feestelijke verschietingen, en de promotie van de vereniging in omliggende gemeenten. Daarnaast had mevrouw Kipping het beheer over de bar tijdens de clubavonden en wedstrijdweekenden. Als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk was mevrouw Kipping begaan en betrokken bij mensen, vaak gezinnen, die de kans kregen om in Warmond een start te maken met hun leven in Nederland. Mevrouw Kipping was bloed- en plasmadonor tot dat op basis van haar leeftijd vanaf 2010 niet meer mocht.