Fleur Huisman blijft in hetzelfde tenue voetballen, maar verruilt de Voorhoutse velden wel voor die in Amsterdam.
Fleur Huisman blijft in hetzelfde tenue voetballen, maar verruilt de Voorhoutse velden wel voor die in Amsterdam. Foto: pr.

Fleur maakt overstap naar Ajax

Voorhout n Fleur Huisman (15), speelster bij Foreholte, heeft zich in de kijker gespeeld en maakt de overstap naar Ajax.

Fleur was begin dit jaar uitgenodigd voor drie Ajax Talententrainingen. Deze trainingen leidden er toe dat ze een vervolgstage kreeg aangeboden in april, met als doel om perspectief te bieden op een carrière als profvoetbalster. Afgelopen week ontving Fleur het bericht dat ze is aangenomen bij Ajax. Ze gaat nu al meetrainen, en is vanaf volgend seizoen actief in het Ajax vrouwen talenteam, voor speelsters tussen 15 en 19 jaar.


Fleur begon bij de Voorhoutse voetbalclub bij de allerkleinsten en vervolgens heeft ze in de toenmalige F6, F2, E4, E1 en D2 gespeeld. Vervolgens speelde ze in de D1, de JO14-1, de JO15-1 en nu in de JO17-1. Fleur speelt als opkomende linksback. Haar duelkracht, snelheid, techniek en de drang om naar voren te voetballen zijn haar sterke punten. Dit is niet onopgemerkt gebleven bij Ajax. "Een geweldige prestatie waar we als club enorm trots op zijn," schrijft het bestuur van Foreholte. "We wensen Fleur heel veel succes en heel veel plezier met deze mooie prestatieve stap."


Samenwerking

Sinds 2016 is Foreholte partnerclub van Ajax. De samenwerking geldt onder meer voor de ontwikkeling van het technisch kader, commerciële zaken/activiteiten en het recreatievoetbal. Met deze samenwerking wil Foreholte een prestatieve brug slaan als amateurvereniging en een kwaliteit impuls geven aan de jeugdopleiding om het voor talenten mogelijk te maken de stap te zetten naar het profvoetbal.


Gratis meetrainen

Al jaren groeit het aantal vrouwelijke leden van VV Foreholte. Hierdoor is het meisjes en vrouwenvoetbal uitgegroeid tot een serieuze tak van sport en een volwaardig onderdeel van VV Foreholte. Prestaties en plezier gaan samen.


Tot de zomerstop kunnen meisjes gratis meetrainen bij Foreholte. Ga voor meer informatie naar www.foreholte.nl. | Foto: pr.


Kunst en poëzie rond Bevrijding te zien

Voorhout n De etalages in de winkelstraten kleuren oranje en dat is niet alleen vanwege Koningsdag. De gedichten die vorig jaar door de leerlingen van groep acht van de basisscholen zijn gemaakt worden nu in een groot aantal winkels tentoongesteld. In de bibliotheek hangen de kunstwerken van de leerlingen van De Achtbaan.

In het voorjaar van 2020 hebben de scholieren onder begeleiding van Irma Ooijevaar en Joep Derksen deze poëzie geschreven over oorlog en bevrijding. De werkstukken zijn nu op oranje papier gedrukt en geseald. Ze worden in winkeletalages en de bibliotheek aan de voorbijgangers getoond.


Tegelijkertijd worden de schilderstukken, die vorig jaar door de scholieren van groep zeven gemaakt zijn over dezelfde thema’s, geëxposeerd. Dezelfde leerlingen zitten dit schooljaar voornamelijk in de groepen acht van de scholen. In de bibliotheek Voorhout hangt een mozaïek van twaalf schilderstukken, gemaakt door de leerlingen de basisschool De Achtbaan van de Distelweg. Onder begeleiding van Machtelt IJdo hebben zij zich over de onderwerpen bezetting en geweld gebogen, en over bevrijding en vrede. Daarna hebben ze gezamenlijk gekozen voor de onderwerpen die afgebeeld moesten worden. Omdat er meerdere kinderen aan een enkel schilderij werkten en elk van de schilderijen moest passen in het totaalbeeld was veel overleg nodig. De thema’s over oorlog en tekorten zijn weergegeven in gemengde sombere kleuren terwijl datgene dat over vrijheid en blijheid gaat in vrolijke heldere tinten is geschilderd. Bij het samenvoegen van de twaalf werkstukken wordt een straatbeeld duidelijk. Met links de sombere beelden van vijf jaar bezetting en rechts de uitbundigheid, gezelligheid en vlaggen waarmee de bevrijding gevierd werd. Al met al een fraaie collage die, met veel dank aan alle begeleidende kunstenaar, laat zien hoe intensief onze jeugd bij het onderwerp betrokken werd.


De organiserende Oranje Vereniging Voorhout (OVV) en de Historische Kring Voorhout (HKV) konden vorig jaar niet de geplande invulling aan het project geven. Ook dit jaar zijn er nog erg veel beperkingen. Toch is besloten om de werkstukken nu toegankelijk te maken in de winkelstraten. Met de intentie en hoop dat de voorbijgangers er letterlijk en figuurlijk bij stil zullen staan en zich bewust worden van onze verworvenheden. Dat geldt natuurlijk voor de getoonde schilderstukken, maar zeker ook voor de poëzie waarbij twaalfjarigen zich in ruim 160 gedichten geuit hebben. | Foto: pr.

Kees den Elzen (HKV), kunstenares Machtelt IJdo en Karin van Rijk (OVV).