Energiecoach Bert Vos: "Het gaat over de toekomst van onze wereld. We moeten iets." | Foto: MV
Energiecoach Bert Vos: "Het gaat over de toekomst van onze wereld. We moeten iets." | Foto: MV Foto:

Energierekening hoger dan 100 euro per maand? De energiecoach kan helpen

Teylingen n De gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen hebben in 2019 en in 2021 twee lichtingen energiecoaches opgeleid. Dit zijn betrokken inwoners die hun dorpsgenoten vrijwillig begeleiden bij het verduurzamen van hun woning. Bert Vos uit Warmond is een van die coaches. Hij is net klaar met zijn opleiding en helpt mensen graag verder. 'Zo min mogelijk energieverbruik is goed voor de portemonnee.'

Energiecoach worden, dat leek Bert Vos (73) wel wat. Zijn eigen huis is hij al jaren aan het verduurzamen. "We kwamen hier in 1996 wonen, en daarna kwam er een nieuw dak, wat zorgde voor betere isolatie. En ook de aluminium schuifpui hebben we snel vervangen voor één die beter isoleerde." Zeven jaar geleden liet Vos ook zonnepanelen op zijn dak leggen. De laatste verbetering zijn de ramen, waarvan het glas vernieuwd is naar HR++. "Dat niet alleen goed om warmte binnen te houden, maar ook tegen geluid. Je hoort geen vliegtuigen meer," vertelt hij enthousiast. In februari van dit jaar deed de inwoner van Warmond de zesdelige cursus voor Energiecoach, aangeboden door de gemeente Teylingen. Samen met zo'n 30 tot 35 coaches uit Teylingen, Lisse en Hillegom gaat Vos als vrijwilliger bij inwoners langs om ze bewuster te maken van de verduurzaming die binnen een woonhuis mogelijk is. Via www.teylingen.nl/energiecoach kunnen inwoners zich aanmelden. Daarna kan een coach een gratis afspraak maken voor een energiegesprek. "We gaan langs en aan de keukentafel bekijken we de jaarrekening en het elektriciteits- en gasverbruik. Vervolgens maken we een ronde door het huis, om te zien of er verbeteringen mogelijk zijn."

Om een huis energiezuiniger te maken bespreekt de coach 35 punten. Dat kan gaan over grote investeringen zoals zonnepanelen, maar ook kleine aanpassingen. "Als je in één ruimte alle lampen vervangt door ledlampen, dan bespaar je per kamer 5 euro per jaar," zegt Vos enthousiast. "En wat dacht je van tochtstrips? Bij de meeste voordeuren waait de wind er deels doorheen. Dat kun je eenvoudig voorkomen."


De Energiecoaches zijn er om te helpen een start te maken, om je aan het denken te zetten. "Maar dan moeten we eerst in gesprek komen." In Teylingen kunnen daarin nog stappen gemaakt worden, meent hij. "Tot nu toe is er vanuit de gemeente nog weinig reclame gemaakt om contact op te nemen. En dat terwijl het gratis is. We moeten meer inwoners enthousiast maken." Vos: "We kunnen sparren, en dan kijken hoe jouw huis in elkaar zit. Is je energierekening meer dan 100 euro per maand? Dan moet je eens gaan praten met een energiecoach, zou ik zeggen. Mijn vrouw en ik wonen in een twee-onder-een-kap. Door de zonnepanelen zitten we op 100 euro per maand. Onze buren betalen meer. Maar of je nu een kleine of grote portemonnee hebt, elke aanpassing helpt. Het gaat over de toekomst van onze wereld. We moeten iets."