Cok van Steijn (links) en Ton Wolvers bij de oorlogsgraven. | Foto: pr.
Cok van Steijn (links) en Ton Wolvers bij de oorlogsgraven. | Foto: pr. Foto: pr.

Palliam en Plusmaatjes winnaars van eerste Teylinger Prijs 2021

Teylingen n De eerste ronde van de Teylinger Vrijwilligers Prijzen is donderdag 29 april afgerond. Zes genomineerden wachtten in spanning of bij hen aan de deur zou worden gebeld. Gejuich bij de groep Palliam en de verzamelde Plusmaatjes in de Buurt: zij kregen de cheque van 250 euro uitgereikt en mogen zich de winnaar noemen.

In een geanimeerde online bijeenkomst van alle genomineerden en hun vrijwilligers werden de verdiensten van de zes nominaties nog eens genoemd. Voor de winnaars werd geciteerd uit het juryrapport. Beide winnaars waren echt verrast en heel erg blij. “Supervet” aldus een van de Plusmaatjes. Beide zijn enthousiast over de waardering en de aandacht die hun project op deze manier kan krijgen. De volgende ronde voor het nomineren van vrijwilligersprojecten of -activiteiten met impact en inspiratie is nu geopend.


De Teylinger Prijs is een project van de gemeente Teylingen en wordt georganiseerd door Welzijn Teylingen. Hiermee laat de gemeente zien hoe blij en trots ze zijn met alle vrijwillige inzet in Teylingen. Jaarlijks kunnen vier prijzen worden toegekend aan projecten of activiteiten door vrijwilligers. De inzendingen worden beoordeeld door een driekoppige jury die bestaat uit een bestuurslid van Welzijn Teylingen, een beleidsmedewerker van de gemeente en een raadslid.


Omarm-band van Palliam

“Dit is een project dat omziet naar anderen”, “Het brengt een nieuwe doelgroep vrijwilligers op de been, het spreekt zowel jongeren als ouderen aan.” Een paar van de lovende commentaren van de jury.

Vrijwilligers van Palliam hebben deze omarm-band ontwikkeld. Een armband die met aandacht en liefde is geknoopt. Het knopen van de armband geeft de maker ontspanning en afleiding. En de armband geeft de ontvanger, in tijden van eenzaamheid, het gevoel niet alleen te zijn. Zo kunnen mensen laten zien dat zij zich verbonden voelen met mensen voor wie de coronatijd niet meevalt. Palliam is een onderdeel van de St. Maarten parochie.


Plusmaatje in de buurt

“Dit is een project met een enorme potentie en impact”, “Jongeren transformeren hun eigen negatieve ervaringen in kracht om een ander te steunen. En het werkt!” De jury is onder de indruk van de impact en potentie van dit project.


Een Plusmaatje in de buurt is aanwezig voor een andere jongere en heeft tijd en aandacht. Het team van Plusmaatje bestaat uit zes jongeren uit de Duin- en Bollenstreek met diverse soorten negatieve ervaringen. Deze jongeren spreken dezelfde taal, begrijpen de problemen waar de doelgroep mee worstelt en kunnen op een laagdrempelige manier ondersteuning bieden. Ze zijn gekoppeld aan elf jongeren uit Lisse, Sassenheim en Voorhout. Jongeren die begeleid zijn door een Plusmaatje, willen daarna soms zelf Plusmaatje worden. Plusmaatjes worden begeleid door het JGT en zijn een onderdeel van jeugdhulporganisatie Cardea.


Andere nominaties

Deze eerste ronde van 2021 waren er in totaal zes nominaties. De andere vier nominaties waren het initiatief Voorhout schoon!, het Comité straatversiering Sassenheim, renovatie en onderhoud van Park Rusthoff in Sassenheim en de digitale Nieuwjaarsborrel van voetbalvereniging Foreholte. Allemaal heel goede kandidaten waar de jury ook erg over te spreken was.


Herdenken bij monument en graven

Voorhout n Ook dit jaar is door de voorzitters van de Oranje Vereniging Voorhout (OVV) en de Historische Kring Voorhout (HKV) een bloemenhulde gebracht aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op het Raadhuisplein in Voorhout gebeurt dit op initiatief van de gemeente en onder leiding van de burgemeester. Maar Voorhout kent nog enkele andere monumenten en plaatsen van herdenking.

In navolging van het eerbetoon dat in 2020 werd gebracht is ook dit jaar het Kolping monument bezocht. Deze herdenkingszuil werd in 1947 opgericht door de vrienden van Vader Kolping, een lokale vereniging van jonge mannen waarvan vier leden slachtoffer zijn geworden van het oorlogsgeweld. Het monument dat oorspronkelijk voor het parochiehuis (nu Cheers) stond, heeft tegenwoordig een plaats naast de St. Bartholomeuskerk, nabij de ingang van het kerkhof. Na de bloemenhulde werd een moment stilte in acht genomen.


Oorlogsgraven

Op de Nederland Hervormde begraafplaats bevinden zich de oorlogsgraven van Boudewijn Jacob Timmers en Gerrit Jacob van Rheenen, die allebei tijdens en na de Duitse inval zijn omgekomen. De graven lagen er vorig jaar nog slecht bij; de grafstenen waren gebroken en verweerd. De gemeente Teylingen en de Protestantse Gemeente Voorhout hebben de stenen laten restaureren. Op 9 december hebben de burgemeester en de voorzitter van de Kerkenraad de grafakte getekend. Hierin zijn de grafrechten voor de komende tien jaar ter beschikking gesteld aan de gemeente. Zo zijn de grafrechten geborgd en blijven de graven voor de gemeenschap van Voorhout behouden. Door de voorzitters van OVV en HKV werden bloemen op de twee graven geplaatst en een minuut stilte in acht genomen.

Een Plusmaatje in de buurt is aanwezig voor een andere jongere en heeft tijd en aandacht. | Foto's: pr.
De omarm-band van Palliam brengt maker en ontvanger plezier.