Trilokaal gaat ten strijde tegen 'vastgoedcowboys'

Teylingen n Raadslid Martijn van Duijvenbode (Trilokaal) bindt de strijd aan tegen de vastgoedcowboys die zich storten op de gemeente. Er is namelijk een zorgelijke stijging van opkoop van huizen, zo geeft hij aan. Van Duijvenbode stelt hierover vragen aan B&W.

Door Nico Kuyt

De huizenmarkt staat al geruime tijd onder ernstige hoogspanning, dat kan iedereen inmiddels wel merken. De prijzen stijgen snel en starters en anderen krijgen het nauwelijks nog voor elkaar om een woning te vinden. En met die investeerders in vastgoed verdwijnen nog meer goedkope woningen van de markt, soms die zelfs met steun van de gemeente in prijs laag worden aangeboden. Die investeerders kopen geen huis om er zelf in te wonen, maar om het particulier te verhuren of op te knappen en voor meer geld door te verkopen. Een zorgelijke en onwenselijke trend, zo vindt Van Duijvenbode.


168 woningen opgekocht

In Teylingen is in 2020 bijna 23 procent van alle verkochte woningen door investeerders opgekocht. Het gaat daarbij om 168 woningen. Van Duijvenbode wil van B&W weten of dit woningen betrof die binnen 6 tot 12 maanden, na eventuele renovatie, opnieuw voor een hoger bedrag weer zijn verhandeld of doorverhuurd. Zijn deze bijvoorbeeld gebruikt voor het huisvesten van arbeidsmigranten? En wat is daarvan het effect op de huizenprijzen in Teylingen? Een onwenselijke ontwikkeling, vindt Trilokaal het in ieder geval om op deze manier en in deze tijd woningen van de markt te laten verdwijnen. Het wordt daarmee voor woningzoekenden nog moeilijker gemaakt om de markt te betreden. Er is weliswaar in Teylingen sinds 2020 een plan in de maak om een zogeheten 'zelfbewoningsplicht' in te stellen voor alle nieuwbouwwoningen onder de 250.000 euro, maar komt daar nog iets van en is het niet zinvol de prijs te verhogen naar 325.000 euro? Er is weliswaar een landelijke wet 'Opkoopbescherming' in de maak, die toeziet op het kunnen aanwijzen van buurten waar deze regeling zal gelden voor huizen in het goedkope en middeldure segment, maar zouden er nu al maatregelen op korte termijn voorbereid kunnen worden, zo adviseert hij.


Operatie Steenbreek:         tegels eruit, planten erin

Regio n In het weekend van 14 en 15 mei wordt in de Duin- en Bollenstreek weer de Steenbreek actie georganiseerd. Op deze dagen kunnen inwoners de tegels uit hun tuin inruilen voor gratis plantjes bij de aangesloten tuincentra.

Minder steen en meer groen is hard nodig. Het vermindert wateroverlast bij hevige regenbuien, maar is ook van belang voor de biodiversiteit. In onze tuinen valt dan ook nog een hoop winst te behalen, aangezien in onze regio meer dan 70 procent van de tuinen uit steen bestaat. Onder het motto ‘Alle Tuinen Groen in de Duin- en Bollenstreek’ gaan we samen aan de slag om onze tuinen te vergroenen.


Doe mee en haal minimaal twee tegels uit je tuin om meer ruimte voor groen te creëren. Neem deze tegels (je kunt maximaal 10 stuks per huishouden inleveren) op 14 of 15 mei mee naar een van de aangesloten tuincentra en ontvang in ruil daarvoor drie gratis tuinplanten. Deze actie is geldig voor alle inwoners van de gemeenten Katwijk, Noordwijk, Lisse, Hillegom en Teylingen en zolang de voorraad strekt.


Tijdens openingstijden kun je bij een van de volgende tuincentra terecht: Tuincentrum de Uiver - Katwijk, Tuincentrum de Mooij - Rijnsburg, Florajoy - Rijnsburg, Tuincentrum De Mooij - Lisse, Tuinextra - Noordwijk en Hoveniersbedrijf de Rooij - Hillegom.


Voor meer informatie, kijk op www.degroeneuitdaging.nl/alletuinengroen..


NK Tegelwippen

Teylingen n Het jaarlijkse NK Tegelwippen is van start gegaan. Ook in de gemeenten Hillegom, Teylingen, Lisse, Noordwijk gaan ze de strijd aan. Wie verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen?

Wanneer in heel Nederland tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en geveltuinen, worden de steden en dorpen meer klimaatadaptief en biodivers.


Iedereen kan zijn of haar gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Deze worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand van de betreffende gemeente. De actie loopt loopt tot 30 september 2021.


Wateroverlast voorkomen

Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd en vindt plaats in tenminste twintig gemeenten. Overal worden tegels vervangen voor groen om zo wateroverlast te voorkomen, water vast te houden bij droogte, koelte te bieden in tijden van hitte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien is omgeven worden door groen prettig en goed voor de gemoedstoestand.


Gouden Tegel

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt, wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: elke maand wordt door een vakjury de Wipper van de Maand uitgekozen.


Het NK Tegelwippen 2021 wordt gesteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ons Water, Rotterdams WeerWoord en Amsterdam Rainproof. Meedoen aan het NK Tegenwippen kan via de speciale app. Meer informatie via www.degroeneuitdaging.nl/alletuinengroen..