Vwo-leerlingen zitten op maandagmiddag in sporthal De Wasbeek voor hun centraal eindexamen wiskunde. | Foto: pr.
Vwo-leerlingen zitten op maandagmiddag in sporthal De Wasbeek voor hun centraal eindexamen wiskunde. | Foto: pr. Foto: pr.

Eindexamens van start

Teylingen n De toetsen Wiskunde, Bedrijfseconomie, Nederlands of Duits zijn alvast achter de rug. De eindexamenleerlingen zijn op maandag 17 mei gestart met de laatste toetsweek uit hun leven als middelbare scholier. De examens verlopen, net als vorig jaar, wel anders.

"Om half 2 was het zover”, zegt Irma Raadgeep, conrector bovenbouw havo-vwo en examencoördinator van het Rijnlands Lyceum. "Alle mavo-leerlingen begonnen hun examens met Nederlands, havo-leerlingen bogen zich over bedrijfseconomie en alle vwo-leerlingen deden wiskunde-examen." Alle examens van het Rijnlands Lyceum worden afgenomen in sporthal De Wasbeek. Bij de KTS blijven examenkandidaten in de school, vertelt directeur Ton de Groot. "We hebben gelukkig voldoende ruimte om de examens in onze eigen school af te nemen, inclusief de anderhalve meter regel. Daar zijn we heel blij mee, omdat dit voor onze examenkandidaten een vertrouwd gevoel geeft."


Thuis blijven

Vorig jaar vervielen de centrale examens, en werden de eindcijfers gebaseerd op de eerder gemaakte schoolexamens. Dit jaar gaan de examens wel gewoon door, al krijgen leerlingen ruimere mogelijkheden om het examen af te leggen. De examenleerlingen mogen hun centrale examen spreiden over twee tijdvakken. Daardoor kan een leerling die ziek is of in quarantaine zit tijdens het eerste tijdvak, toch volledig examen doen. De Groot: "Helaas moet de examenkandidaat als hij of zij corona heeft, toch echt thuis blijven en mag pas in het tweede tijdvak de gemiste eindexamens maken. We hebben onze examenkandidaten daarom vooraf goed geïnstrueerd en gevraagd of zij ruimschoots van te voren de corona-maatregelen nog beter in acht willen nemen." De GGD heeft voor de eindexamenleerlingen met corona gerelateerde klachten een snelteststraat ingericht in Leiden. Deze is tussen 8.00 en 11.00 uur open. Examenkandidaten kunnen een sneltest doen de uitslag van de test volgt binnen vijftien minuten.


Leerlingen mogen tijdens het centraal examen één of meerdere vakken verplaatsen naar het tweede tijdvak. Daarnaast krijgen leerlingen een extra herkansing. Deze herkansingen kunnen zowel in het tweede, als in het derde tijdvak worden gebruikt.


Een vak niet mee laten tellen

Bij het Rijnlands Lyceum hebben ze er vertrouwen in dat de leerlingen hun laatste toetsen met succes gaan afronden. Conrector Raadgeep: "Ondanks alle coronabeperkingen hebben we in ons onderwijs namelijk extra veel aandacht aan de eindexamenleerlingen gegeven. Zij mochten tijdens de lockdown op school les volgen, kregen bijlessen aangeboden en we regelden dat ze in de meivakantie in Leiden examentrainingen konden volgen. Met hen zijn we benieuwd naar hoe het zal gaan."


Op donderdag 10 juni horen de leerlingen of ze geslaagd zijn. Ook dan mogen ze nog een aanpassing doen. Ze kunnen besluiten om één vak niet mee te laten tellen. Dat mag alleen geen kernvak zijn, zoals Nederlands, Engels of wiskunde.