Maaike de Voogd (Naturalis Biodiversity Center) telt de bijen in de schooltuinen in Park Rusthoff. | Foto: pr./ Hans Wilson
Maaike de Voogd (Naturalis Biodiversity Center) telt de bijen in de schooltuinen in Park Rusthoff. | Foto: pr./ Hans Wilson Foto: pr./ Hans Wilson

Eerste bijentelling in de schooltuinen

Sassenheim n Tijdens de dag van de BIJ werden in Park Rusthoff en de daarin gelegen schooltuinen voor de eerste keer bijentellingen gehouden.

In Park Rusthoff zijn ze deelnemer aan het Bijenlint Bollenstreek. Het bijenlint is bedoeld om de overlevingskansen van bijen en andere insecten te bevorderen. Deelnemers aan het bijenlint richten een stukje grond bij hun terrein bij-vriendelijk in en plaatsen een bijenhotel. Dit gebeurt op een groot aantal plekken, zodat er voor de bijen een lint door de Bollenstreek ontstaat. Het bijenlint loopt door Hillegom, Lisse en Teylingen met de provinciale weg N208 als centrale as.

Met een vangnet ging Maaike de Voogd van het Naturalis Biodiversity Center op 20 mei op pad. Hoeveel soorten bijen en soortgenoten, hommels en wespen, komen er in het Park voor? En in welke aantallen? Belangrijk om te weten of de reeds lang tijd genomen initiatieven voor het behoud van de bij in Park Rusthoff, resultaat zullen gaan geven.

Tijdens haar zoektocht deze keer heeft Maaike aardhommels, zandwespen en honingbijen gespot. Soms even vangen, bestuderen en weer terug zetten, of een foto maken en thuis verder bestuderen. Er zijn immers wel ruim 300 soorten bijen.


In dit jaar zullen op meerdere momenten metingen gedaan worden door medewerkers van Naturalis. Ook in de zomer en het najaar worden de bijen geteld.