Aanscherping drugbeleid in gemeente niet nodig

Teylingen n Het verder aanscherpen van het drugbeleid is niet nodig. Dit maakt B&W bekend in een memo aan de gemeenteraad. Er wordt al veel gedaan via het huidige anti-drugbeleid, het integraal veiligheidsbeleid, het veiligheidsjaarplan en een nul-beleid voor coffeeshops.

Door Nico Kuyt

Wat betreft het ontmoedigen van drugsgebruik bij jongeren ligt de aandacht op informeren, signaleren, adviseren en ondersteunen. Dit wordt verzorgd door het CJG, de GGD, de scholen, jongerenwerk, Halt en verslavingszorg Brijder.


Via de website van het CJG wordt geïnformeerd over middelengebruik, scholen krijgen gastlessen van de GGD en op ouderavonden wordt aan verslavingspreventie aandacht besteed. Ook worden weerbaarheidsmodules aangeboden en is er ondersteuning voor de begeleiding van ouders, leerlingen, mentoren en docenten. Ook het jongerenwerk richt zich actief op signalering, het geven van advies en doorverwijzing naar Brijder. Jongerenwerk maakt rondes buiten, soms samen met een medewerker van Brijder. Ze gaan dan met jongeren in gesprek over gebruik van hard-, softdrug en alcohol. Jongerenwerk merkt dat er vaak best wat vragen zijn aan Brijder. Wanneer zij deze rondes niet samen zouden maken, is de kans dat de jongeren zelf aan de bel trekken bij Brijder kleiner. De politie geeft aan dat zij qua preventie al veel doet, door met ouders in gesprek te gaan en Halt te gebruiken bij het aantreffen van drugs bij minderjarigen en het opmaken van zorgmeldingen en inschakelen van de zorg bij indicatie van drugsgebruik. Als het gaat om handel en productie, dan geldt er een zero tolerance beleid, bijvoorbeeld door het sluiten van drugspanden. Verder kent Teylingen sinds 2008 een nul-beleid voor coffeeshops. Dit houdt in dat in de gemeente geen coffeeshop zal worden toegestaan.


Rekenkamer onderzoekt functioneren lokale WOB

Teylingen n De rekenkamercommissie Hillegom en Lisse en de rekenkamercommissie Teylingen nemen deel aan het ‘DoeMee-onderzoek 2021’ van de Nederlandse vereniging van Rekenkamers & Rekenkamercommissies (NVRR). Het onderzoek gaat over de praktijk van de Wet Openbaarheid bestuur (Wob).

De Wob is al ruim 40 jaar oud. De Wob regelt dat de burger informatie bij de overheid kan opvragen. Wie iets wil weten over bijvoorbeeld een bepaald besluit van de overheid kan hiervoor een Wob-verzoek indienen bij de betreffende overheidsinstantie. Overheden moeten hier in principe gehoor aan geven, al kunnen zij besluiten bepaalde informatie niet openbaar te maken. Bijvoorbeeld in het geval van privacy- of bedrijfsgevoelige informatie. In de Wob staat ook binnen welke termijn de overheid moet reageren op een Wob-verzoek.


De centrale vraag in het onderzoek is hoe er wordt omgegaan met de afhandeling van Wobverzoeken. In het onderzoek wordt ook gekeken naar de toekomst, naar de eisen die de Wet open overheid (Woo) straks gaat stellen. Het onderzoek bestaat onder andere uit gesprekken, een vragenlijst-onderzoek en documenten- en dossierstudie. Beide rekenkamercommissies streven ernaar om in het eerste kwartaal van 2022 het eindrapport aan te bieden aan de gemeenteraden. Onderzoeksbureau Pro Facto voert het onderzoek uit. Naast Hillegom, Lisse en Teylingen doen circa zestig andere rekenkamer(commissie)s mee aan dit onderzoek. Dit maakt het mogelijk om gemeenten te vergelijken.