Handhaving bewoning Watertuin even op pauze

Warmond n B&W gaat de handhaving tegen permanente bewoning op het recreatiepark Watertuin nog even niet uitvoeren, vanwege het coronavirus en een mogelijke wetswijzing. Verder heeft B&W op 25 mei besloten om de gemeenteraad een herziening van het bestemmingsplan ‘Recreatiepark Watertuin’ voor te leggen om vast te stellen. Dit is nodig omdat de Raad van State het op enkele punten heeft vernietigd.

Door Nico Kuyt

In maart 2021 is een wetsvoorstel tot wijziging van het Besluit omgevingsrecht (Bor) door de minister aan de Tweede Kamer voorgelegd. Dit voorziet in de mogelijkheid om met een omgevingsvergunning, permanente bewoning van een recreatiewoning toe te staan. B&W onderzoekt momenteel de mogelijkheden en gevolgen van deze eventuele toekomstige wetswijziging. Het geeft aanleiding om het handhaven vooralsnog nog niet te starten. Het handhaven op permanente bewoning is overigens op dit moment al opgeschort door het coronavirus. Zolang een risiconiveau rond het virus nog geldt van ‘ernstig’ of ‘zeer ernstig’ zal niet handhavend worden opgetreden tegen permanente bewoning. B&W geeft verder aan dat het uitvoeren van het onderzoek naar de wijziging van het Bor geen toezegging betekent dat, als deze daadwerkelijk in werking treedt, hier door B&W ook gebruik van zal worden gemaakt.


Wijziging bestemmingsplan

Op 25 november 2020 heeft de Raad van State uitspraak gedaan over de ingestelde beroepen inzake het bestemmingsplan Recreatiepark Watertuin. De Raad van State heeft met de uitspraak drie onderdelen van dit bestemmingsplan vernietigd en heeft de opdracht gekregen om hier een nieuw besluit over te nemen. Deze hebben betrekking op het perceel Watertuin 2, (de dienstwoning), de groenstrook achter en naast het perceel Watertuin 27 en op één van de bouwregels over de bijgebouwen. Het bestemmingsplan heeft nu een herziening gekregen waarover de gemeenteraad een besluit moet nemen. Het besluit heeft alleen betrekking op de drie vernietigde onderdelen. Zo wordt de dienstwoning omgezet in een burgerwoning. De bouwregel over de bijgebouwen komt te vervallen. Daardoor wordt de flexibiliteit voor het plaatsen van een vrijstaande bijgebouw iets vergroot. Na behandeling in de raadscommissie Ruimte, zal het voorstel naar verwachting op 8 juli voor vaststelling door de gemeenteraad worden behandeld.


Bodemonderzoek naar optie voor aardwarmte

Sassenheim n In de periode van 4 juni tot en met 5 juli laat Energiebeheer Nederland (EBN) in de gemeente Teylingen seismisch onderzoek doen in de ondergrond van de gemeente om plekken te bespeuren die geschikt zijn voor aardwarmte. Dit zal gebeuren in het noorden van Sassenheim in de Hellegatspolder.

Een warmtenet, verwarmd met behulp van aardwarmte, is een mogelijk alternatief voor een gasnet met aardgas. Eerdere onderzoeken tonen aan dat de potentie van aardwarmte in de Duin- en Bollenstreek groot is. Het seismisch onderzoek brengt die potentie nader in kaart. EBN voert het onderzoek uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. In eerste instantie verkennen landmeters het gebied om te kijken of er obstakels zijn, zoals dijken, natuurgebieden of zaken in de grond waar rekening mee gehouden moet worden. Vervolgens gaat de boorploeg het veld in en boren iedere 40 tot 100 meter een gat van 8 centimeter in diameter. Hierin wordt een kleine seismische lading achtergelaten afgedekt met zwelklei. De volgende ploeg plaatst geofoons, dat zijn grondmicrofoons. De kleine ladingen worden later door de schietmeester één voor één tot ontploffing gebracht om zo de benodigde geluidsgolven op te wekken. Afhankelijk van de afstand tot het schotpunt is een doffe plof te horen en kunnen er lichte trillingen voelbaar zijn. Voor de ontwikkeling van aardwarmteprojecten is vervolgonderzoek nodig. (NK)


Verkoop grond Bloemen- tuin aan Woonstichting

Sassenheim n B&W heeft op 25 mei besloten de overeenkomst tot verkoop van de grondpercelen voor de sociale woningbouw in het project Bloementuin vast te stellen. Het project voorziet in de realisatie van 86 woningen, waaronder 30 huurappartementen in de sociale sector.

De gemeente en Stek zijn overeengekomen dat een appartementengebouw op de hoek van de Parklaan en Narcissenlaan wordt gebouwd. Op deze plek stonden vroeger gymzalen, een dansschool en het gebouw De Ankerplaats. Er komen 30 sociale huurappartementen, waarvan ongeveer tussen de 6 en 8 in de klasse 'Goedkoop' met een maximale huurprijs van 442 euro. Tussen de 17 en 20 in de klasse 'Betaalbaar' tot een maximale huurprijs van 633 euro en tussen de 6 en 8 met een maximale huurprijs van 679 euro. De grondverkoop levert de gemeente een bedrag van 450.000 euro op. Met Stek is tevens overeenstemming bereikt over een grondexploitatieovereenkomst, waarin afspraken zijn opgenomen op het gebied van duurzaam bouwen en uitvoering van de openbare ruimte.


Het voorontwerp van het bestemmingsplan voor het project Bloementuin is recent in procedure gebracht. Waarschijnlijk wordt het bestemmingsplan in het eerste kwartaal van 2022 vastgesteld. Vervolgens start de bouw van de woningen en de aanleg van de openbare ruimte. Oplevering van de woningen wordt verwacht in 2023. (NK)