De kuikens zitten nog veilig in het nest bij hun ouders. | Foto's: Jan Leune
De kuikens zitten nog veilig in het nest bij hun ouders. | Foto's: Jan Leune Foto:

Eerste jongen gezien in ooievaarsnest Park Rusthoff

Sassenheim n Er scharrelen voor de eerste keer sinds ruim tien jaar enkele jongen in het ooievaarsnest in Park Rusthoff. Vaste bezoekers van de groene oase in het centrum van Sassenheim beweren dat ze drie jongen hebben gezien.

Door Jan Leune

Gezien de hoogte van het nest zou het aantal uitgebroede eieren alleen met behulp van een drone met camera kunnen worden vastgesteld. Vanwege de daarmee gepaard gaande geluidsoverlast voor de vogels vond deze krant het onverantwoord een drone in te zetten.


Een beetje hulp

Ook Joop Aangeenbrug durft het aantal drie niet te bevestigen. De geboren en getogen Sassemer heeft de afgelopen maand de liefdesperikelen van de ooievaars in het park van dag tot dag nauwgezet, maar op gepaste afstand, gevolgd. Om de eibers te helpen hun nest klaar te maken voor de broedperiode bracht Aangeenbrug met behulp van zijn rollator zelfs takken naar het eilandje in de vijver waar de paal staat waarop het nest rust. Het ooievaarspaar maakte daar gebruikt van.



Of het stel zo honkvast zal zijn als Joop zelf valt overigens te betwijfelen. Oud-handelsreiziger Aangeenbrug woont namelijk nog steeds in het huis waar hij 88 jaar geleden werd geboren; toevallig in een laan vernoemd naar de familie Charbon, die het hem zo dierbare lusthof in de 18de eeuw liet aanleggen.


De komende periode zit de familie Ooievaar in de kraamtijd. De jongen zitten 55 tot 60 dagen op het nest. Als ze zijn uitgevlogen, worden ze nog 7 tot 20 dagen gevoerd door de ouders.

Joop Aangeenbrug voor het nest.