De toevallig aanwezige gemeentesecretaris Thomassen (l) neemt de handtekeningen in ontvangst van Kees Noort en zijn zoon Antoni, en Bart de Jong (r).
De toevallig aanwezige gemeentesecretaris Thomassen (l) neemt de handtekeningen in ontvangst van Kees Noort en zijn zoon Antoni, en Bart de Jong (r). Foto: pr.

Burgerinitiatief voor minder CO2 ingediend

Teylingen n Het burgerinitiatief voorstel 'De HLT organisatie (Hillegom, Lisse, Teylingen) certificeert zich voor de CO2 prestatieladder' is ingediend bij de drie gemeenten. Dit voorstel is er op gericht dat het gemeentelijk apparaat minder CO2 produceert. Er waren minimaal 50 handtekeningen nodig per gemeente, Hillegom, Lisse en Teylingen. Die aantallen zijn inmiddels ruimschoots behaald.

Na de start van het initiatief meldden zich meerdere mensen bij initiatiefnemer Bart de Jong. De Sassenheimer is gepensioneerd en werkte jarenlang bij Rijkswaterstaat. Anderen stuurden spontaan niet alleen hun eigen, maar ook handtekeningen vanuit hun netwerk. Michiel van den Hoven uit Hillegom kwam met het idee kinderen er bij betrekken.


De HLT-gemeenten hebben samen één ambtelijke organisatie, de HLT werkorganisatie. Daarom is het in de praktijk alleen realistisch om hier de HLT-organisatie te certificeren.

Een goed systeem voor CO2 vermindering - en daarmee beperken van klimaatverandering - is certificeren voor de CO2 Prestatieladder. Met het behalen van het certificaat bewijst een gemeente dat zij voor het eigen gemeentelijke apparaat actief werk maakt van CO2-reductie. Onderzoek heeft aangetoond dat organisaties die gecertificeerd zijn 2 keer zo snel de CO2 uitstoot verminderen als niet gecertificeerde.


Al vijftien gemeenten in Nederland zijn gecertificeerd en meer dan 1000 bedrijven en (semi) overheidsorganisaties. De Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG) stimuleert gemeenten zich te laten certificeren en is zelf ook bezig zich te laten certificeren. | Foto: pr.