Mevrouw Verkade (Rector RLS), Steven Schrader (Voorzitter Rotary Voorhout), dhr. Boot (lid Rotary Lisse-Bollenstreek), dhr. Smits (oud voorzitter Rotary Lisse-Bollenstreek), dhr. Heemskerk (inkomend voorzitter Rotary Sassenheim), Loes Massaro (contactfunctionaris HLT) en leerlingen van het RLS. | Foto: pr.
Mevrouw Verkade (Rector RLS), Steven Schrader (Voorzitter Rotary Voorhout), dhr. Boot (lid Rotary Lisse-Bollenstreek), dhr. Smits (oud voorzitter Rotary Lisse-Bollenstreek), dhr. Heemskerk (inkomend voorzitter Rotary Sassenheim), Loes Massaro (contactfunctionaris HLT) en leerlingen van het RLS. | Foto: pr. Foto: pr.

Eerste 'Hier begint de zee'-tegel geplaatst

n Tegel-actie Rotaryclubs voor een schonere zee

Teylingen n In samenwerking met de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen en het hoogheemraadschap Rijnland is op donderdag 3 juni de eerste tegel met de tekst ‘Hier begint de zee. Niets ingooien a.u.b.’ gelegd bij een put op het schoolplein van het Rijnlands Lyceum in Sassenheim.

Dit is de eerste van de ongeveer 240 tegels die in de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen gelegd zullen worden. De komende maanden legt de gemeente de tegels op strategische plekken bij putdeksels en open water in de verschillende gemeenten: bij scholen, bibliotheken, sportvelden, golfbaan, in het centrum. Kortom daar, waar veel mensen komen.


“Het doel van deze actie is het vergroten van de bewustwording over plastic soep in het milieu. Er zijn veel acties om onze zeeën schoon te maken en opschoonacties op het land te organiseren. Maar we moeten eigenlijk bij het begin beginnen. Door niets op de grond gooien, zodat er ook niets via het riool naar de zee kan stromen. Op deze wijze vragen we hiervoor aandacht. Hoe vaak zie je juist bij de straatputten en open water plastic afval liggen? Hoogste tijd om dit een halt toe te roepen”, zegt Rob Oudshoorn van Rotary Sassenheim namens de drie samenwerkende Rotaryclubs. In dit project trekt de Rotary samen op met de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen en het Hoogheemraadschap, dat onder andere als taak heeft om te zorgen voor schoon en genoeg drinkwater.


Vanuit die gedachte is in steden en dorpen langs de Rijn en de kust het idee opgepikt om duidelijk herkenbare tegels te plaatsen op strategische plekken in het openbare gebied, al dan niet bij water. In de regio is dat onder andere al gedaan door Rotaryclubs Noordwijk en Katwijk. Rotaryclubs in de streek organiseren niet alleen regelmatig acties voor goede doelen maar zetten zich ook graag in voor de gemeenschap. De tegelactie ‘Hier begint de zee’ is hier een heel mooi voorbeeld van.


Schoolpleinen

“Met deze tegel op ons schoolplein willen wij de leerlingen ervan bewust maken dat afval op ons schoolplein via regenwater, sloten en open water uiteindelijk in zee terecht komt. Dit is de basis van de plastic soep in zee die voor waterdieren en vogels dodelijk is. Met de tegel wordt meer bewustwording bij de leerlingen voor dit probleem gevraagd en daarmee een halt toegeroepen aan zwerfafval en aan plastic soep”, Annechien Verkade, rector Rijnlands Lyceum.


Wethouder Heleen Hooij juicht dit initiatief van harte toe. “Deze tegels maken ons ervan bewust dat afval via putten, sloten en rivieren uiteindelijk in de zee terecht komt en zo de plastic soep vormt. Heel goed om dit in onze gemeenten zichtbaar te maken!”.