Raad stemt in met Regionale Energiestrategie

Teylingen n De raad van Teylingen heeft op donderdag 3 juni ingestemd met de RES (Regionale Energiestrategie) en het amendement daarop van VVD, Trilokaal en D66. Wethouder Heleen Hooij is heel blij met deze uitslag: ‘Dit betekent dat we in ieder geval verder kunnen gaan met onderzoeken hoe Teylingen kan bijdragen aan de energietransitie en de regionale en nationale afspraken hierover. Zo kunnen we over vijf jaar verantwoorde beslissingen nemen.’

Veel raadsleden hebben, evenals inwoners, moeite met windmolens en zonnevelden in de gemeente en een deel van hen wilde aanvankelijk alle beslissingen uitstellen tot 2025. Toch bleken de meeste raadsleden het ook belangrijk te vinden om stappen te zetten om in 2050 CO2-neutraal te worden. Ze willen niet op de handen gaan zitten tot 2025. Het amendement werd daarom met ruime meerderheid aangenomen.


No-regret maatregelen

In het amendement staat dat de gemeente in eerste instantie volop gaat voor energie besparen, isoleren en zonnepanelen op daken, de ‘no-regretmaat regelen’. Inwoners hebben hiervoor goede informatie en advies nodig. Dit bleek ook uit de meedenksessies van afgelopen twee maanden. In de komende paar jaar wordt nog niet besloten over concrete locaties voor windmolens en zonneweides.


Haalbare oplossingen

In de tussentijd wordt uitgezocht welke oplossingen haalbaar zijn om in 2050 CO2-neutraal te worden, met aandacht voor gezondheid, veiligheid en landschap. Inwoners en ondernemers worden hier nauw bij betrokken.


Ook wordt onderzocht hoeveel energie de gemeente nog zou moeten opwekken volgens de regionale afspraken en welke alternatieve warmtebronnen er zijn om de huizen en gebouwen in Teylingen te verwarmen.


In de raadsvergadering van 3 juni werd ook hoopvol gekeken naar de snelle ontwikkeling van de techniek waardoor er meer mogelijkheden komen om duurzaam energie op te wekken.


Begin van een lang proces

De 13 gemeenten uit de regio Holland Rijnland nemen in juni een besluit over de RES. Op 1 juli 2021 is de RES 1.0 definitief. Over 2 jaar komt er een RES 2.0. ‘We staan aan een begin van een lang proces waarin we moeten meebewegen met de ontwikkelingen in de maatschappij en in de technologie,’ aldus wethouder Heleen Hooij in haar openingsspeech van de raadsvergadering.


Lokale plannen

De raad van Teylingen zal in het najaar een besluit nemen over de Transitievisie Warmte (TVW). Hierin wordt, met de kennis van nu, in kaart gebracht hoe huizen na 2050 zonder aardgas verwarmd kunnen worden, wat de gemeente wil bereiken in 2030 en hoe ze dat wil bereiken.


Begin 2022 beslist de raad over de Lokale Energiestrategie (LES). In dit plan staat hoeveel duurzame elektriciteit de gemeente nodig heeft in 2030 en 2050 en hoe die opgewekt zou kunnen worden. Ook wordt in de LES vastgelegd welke spelregels daarbij belangrijk zijn en wat de rol van de gemeente hierin is. Meer informatie over de RES: www.iedereendoetwat.nl/RES.


Plan voor Groot Seminarie met hapering vastgesteld

Warmond n De gemeenteraad heeft bij meerderheid het integraal plan voor het Groot Seminarie vastgesteld. De stemming verliep niet helemaal zonder hobbels.

Door Nico Kuyt

Het plan voor de nieuwbouw in Mariënhof en het verbouwen van Mariënhaven en Mariëngaerde en het gebied er om heen heeft inmiddels een langdurig traject van participatie doorlopen. Alleen de gemeenteraad moest er nog een klap op geven. Bij de voorbespreking in de raadscommissie Ruimte hadden de fracties al aangegeven het een mooi plan te vinden, echter de PvdA had nog problemen met het aandeel sociale woningen. Samen met GroenLinks en de Fractie Piket diende de PvdA een aanpassingsvoorstel in om het percentage aan goedkope en middeldure koop aan te passen naar de gemeentelijke woonvisie. De aanpassing haalde geen meerderheid. In een stemverklaring benadrukten de PvdA, GroenLinks en de fractie Piket met spijt in het hart tegen het plan te moeten stemmen. Ook het CDA had ernstige bezwaren dat de woonvisie niet wordt gevolgd. Het liep nog wel een beetje fout tijdens de stemming, die in deze tijden van corona digitaal plaatsvindt. Sandra Groenendal (PvdA) zou eigenlijk tegen hebben gestemd, maar stemde voor. Dat valt niet te herstellen, maar had geen invloed op de uitslag.


Jonge mannen gezocht voor stamceldonatie

Regio n Er zijn meer mannelijke stamceldonoren nodig in Zuid-Holland. De stamcellen van mannen zijn vaak het meest geschikt voor stamceldonatie en juist zij zijn ondervertegenwoordigd onder de registraties (30 procent). Stichting Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren, start vandaag een campagne en roept mannen tussen de 18 en 35 jaar op zich te registreren als stamceldonor. Er zijn veel donoren nodig om patiënten met bloedkanker te redden: slechts 0,06 procent van het aantal geregistreerde donoren wordt gematcht met een patiënt. Meer informatie op Matchvanjeleven.nl.