Bibliotheek niet naar Bestuurscentrum

Voorhout n B&W hoeft van een meerderheid van de gemeenteraad niet de mogelijkheden verkennen of het Bestuurscentrum met eventueel aanbouw en of verbouw een geschikte plek is voor een multifunctionele accommodatie met daarin de bibliotheek, Welzijn Teylingen en andere organisaties.

Door Nico Kuyt

De fracties van CDA, Piket en Groen en Leefbaar Teylingen hadden een amendement ingediend voor het plegen van de verkenning. Naast de indieners steunden alleen GroenLinks en de PvdA het amendement. B&W raadde het af. Het Bestuurscentrum zou te klein zijn en de bibliotheek wil bij de winkels in de Herenstraat in een onderkomen met meer functies, een 'Bieb van de toekomst'. Ook werd de stationslocatie als mogelijke plek genoemd.


Een meerderheid van de raad stemde wel in met de uitkomsten en aanbevelingen van een behoefteonderzoek naar een multifunctionele accommodatie, de mogelijkheden van huisvesting van de bibliotheek te onderzoeken en op te nemen als onderdeel van het uitvoeringsprogramma van de Centrumvisie.






Onderzoek naar autoluwe Herenstraat

Een meerderheid in de gemeenteraad vindt dat alvast onderzoek moet worden gedaan naar het autoluw maken van de Herenstraat in Voorhout. De raad stemde op donderdag 3 juni in met een motie die ingediend werd door de ChristenUnie. De motie roept op om een maximaal aantal verkeersbewegingen van 4500 per etmaal te beogen. Als de Noordelijke Randweg niet leidt tot die gewenste vermindering, moeten aanvullende maatregelen getroffen worden. B&W moeten alvast hiertoe onderzoek doen, nog voor het effect van de randweg kenbaar is. "Niet wachten tot 2022. In overleg met ondernemers en inwoners gaan bespreken en onderzoeken. Met de bedoeling een zo laag mogelijke bewegingen", zo gaf Frans Nederstigt (ChristenUnie) aan.


Naast de fractie van de ChristenUnie stemden ook D66, PvdA, Fractie Trilokaal en de VVD voor het plegen van onderzoek. Voor sommige fracties ging het nog niet ver genoeg. Zo pleitte Fred Koot (Groen en Leefbaar Teylingen) voor een volledige afsluiting van de Herenstraat bij de Bartholomeuskerk. Reny Wietsma (CDA) kon de motie alleen steunen als het geen geld kost. Zo ook de fractie Piket. Bij stemming bleek er een meerderheid te zijn. Overigens kon ook B&W instemmen met het onderzoek.