Afbeelding
Foto: pr./Mika Turk

'Een historisch moment'

Sassenheim n Het bestuur van de Stichting Beheer Park Rusthoff reageert op de berichtgeving in De Teylinger van vorige week, waarin te lezen was dat er jongen in het nest van de ooievaars zijn gesignaleerd.

"Het is een absoluut historisch moment dat sinds ongeveer 90 jaar de ooievaars weer genesteld hebben in Park Rusthoff." Het bestuur van de Stichting Beheer Park Rusthoff (SBPR) is blij met de komst van de vogels en dat daar nu ook de eerste jonge ooievaars zijn, is de kers op de taart.


"We hebben er heel vaak over vergaderd om ooievaars terug te krijgen in het nest in het park. Enkele jaren geleden is het ooievaarseiland daarom totaal vernieuwd, omdat het niet aan de eisen van de ooievaars leek te voldoen. Vooral het geritsel van de bamboeplanten zou de ooievaars onrustig maken. Omdat bijna het gehele eiland uit bamboeplanten bestond, werd besloten om dan maar het totale eiland met wortel en tak te verwijderen. Een nieuw eiland werd aangelegd met vlinder- en bijvriendelijke beplanting, met als finishing touch een geheel nieuw ooievaarsnest."


Nest afgekeurd

Het leek te werken want de eerstkomende lente zat er al een paartje ooievaars op het nest. Zo snel echter als ze gekomen waren, zo snel waren ze ook weer verdwenen. Waarschijnlijk afgekeurd. En dat ging enkele jaren zo door tot afgelopen april een ooievaar het nest inspecteerde en regelmatig zat te klepperen. Zijn gebeden werden verhoord want binnen enkele dagen had hij gezelschap van een vrouwtje en zaten ze weldra samen.


Rapporteren

Na wat takken gesprokkeld te hebben om het nest wat meer naar hun zin te maken is, volgens kenners, op 27 april het eerste ei gelegd. Het ei moet rond 26 mei zijn uitgekomen. Hoeveel eieren er daarna zijn gelegd is onbekend. Dit is van de grond af niet te zien. Een plaatselijke vogel- en dus ook ooievaarkenner heeft toegezegd om het nest in de gaten te houden en belangrijke veranderingen te rapporteren aan de SBPR.


Geringd

Jonge ooievaars worden geringd nadat ze vijf weken oud zijn. Na 60 tot 80 dagen vliegen de jonge ooievaars uit. "Maar daar willen nog even niet aan denken. Eerst nog genieten!", besluit het bestuur. Voor meer informatie, kijk op www.parkrusthoff.nl.