Bewaakte fietsenstalling komt er na de zomer

Teylingen n Het is de intentie van ProRail om in het derde kwartaal van dit jaar, dus na de zomervakantie, daadwerkelijk te starten met de uitvoering van de realisatie van een bewaakte fietsenstalling bij station Sassenheim. De te verwachten doorlooptijd van de uitvoering bedraagt ongeveer driekwart jaar.

Door Nico Kuyt

Het realiseren van de bewaakte fietsenstalling om de fietsendiefstallen te keren, heeft een aantal malen vertraging opgelopen. Eerst zou deze na de zomer van 2018 plaatsvinden, toen weer 2020. Het CDA stelde onlangs hierover vragen aan B&W. Na het besluit in de gemeenteraad in september 2017 is er contact opgenomen met ProRail, geeft B&W aan. ProRail heeft de gemeente gevraagd zelf het nieuwe ontwerp voor de bewaakte fietsenstalling te realiseren. Het bewaakte maken van de uitbreiding van de fietsenstalling, een aanvullende wens van de gemeenteraad, leidde tot vertraging. Het bestaande ontwerp diende te worden aangepast met een beheerdersruimte, het aanbrengen van hekwerken en het rekening houden met gangpaden binnen en buiten de hekwerken. Het definitief ontwerp en de co-financieringsovereenkomst, met afspraken over financiering, voorbereiding, realisatie en beheer en onderhoud, zijn na iets beitelen met ProRail beklonken. Ook na enig overleg over de huur van de gronden door ProRail. En nu kijken of de werkzaamheden ook inderdaad na de zomervakantie starten of dat er na vier jaar opnieuw vertraging optreedt in het project.


Voorwaarden voor TONK tijdelijk verruimd

Teylingen n De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de regeling Ondersteuning voor Noodzakelijke Kosten (TONK) zijn versoepeld. Er werd uitgegaan van een een inkomensterugval van minimaal 50 procent, maar die is nu verlaagd naar 30 procent. Tot eind vorige maand zijn er in Teylingen 15 aanvragen ingediend.

Het Rijk heeft voor Teylingen 80.711 euro beschikbaar gesteld. Daar komt nog iets bij, want er is een resterend 195 miljoen onder de gemeenten te verdelen voor de tijdelijke regeling. Deze is speciaal bedoeld voor personen of huishoudens, die door de coronacrisis financieel onevenredig zwaar worden getroffen. Voor hen komt geen enkele regeling in aanmerking, vallen tussen wal en schip, maar hebben wel hoge woonlasten, zoals flexkrachten zonder WW-rechten, zelfstandigen met een werkende partner of mensen met een eigen bedrijfje. Een van de tot de recente verruiming gehanteerde voorwaarden was een inkomensterugval van 50 procent. Onder deze voorwaarden zijn van de 15 ingediende aanvragen inmiddels 2 afgewezen, 3 buiten behandeling gesteld en is er 1 aanvraag toegewezen. Deze persoon heeft recht op de maximale 1.000 euro per maand. Van de overige aanvragen zijn er twee zeer recent ingediend en het wel of niet toekennen is nog onduidelijk. Van de overige 7 aanvragen worden er op basis van voor de verruiming naar verwachting 5 toegekend en 1 afgewezen, zo geeft B&W aan op vragen van de fractie van het CDA. Behoudens de nog onduidelijke aanvragen, betekende dit dat er onder de oude voorwaarden 40 procent wordt toegekend.


Maar de regeling wordt nu verruimd. De TONK liep van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021, maar is zeer recent verlengd tot 1 oktober 2021. Daarnaast zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor TONK met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 verruimd. De terugval in inkomsten is nu verlaagd van 50 naar minimaal 30 procent. Het nieuwe inkomen, samen met de partner, is minder dan 150 procent van de bijstandsnorm. De noodzakelijke kosten, zoals woonlasten, zijn 45 procent of meer van het inkomen. En er zijn onvoldoende beschikbare geldmiddelen en inkomen om deze kosten te betalen. (NK)


Gemeenteraad gaat spreken over invoering toeristenbelasting

Teylingen n De raadscommissie Bestuur gaat op woensdag 16 juni spreken over een conceptvoorstel voor het invoeren van een land- en watertoeristenbelasting per 1 januari 2022.

De gemeenteraad heeft op 7 november 2019 besloten om te overwegen een toeristenbelasting in te voeren en gevraagd aan B&W om een voorstel op te stellen. Dat concept is nu gereed. Het is samen met de betrokken stakeholders tot stand gekomen. Alle overnachtingen binnen de gemeente worden in de heffing meegenomen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een hoog en laag tarief. Het lage tarief is van toepassing bij het verblijf in kampeermiddelen op campings en kampeerterreinen. Het hoge tarief op de resterende soort overnachtingen. B&W stelt voor om voor de landtoeristen een laag tarief van 1,00 euro te heffen en voor het hoge 2,00 euro. Voor de watertoeristen wordt het lage tarief van 1,00 euro geheven. Er is naast het tarief, ook een zogeheten forfait opgenomen. Dat kan worden gebruikt bij vaste stand- en ligplaatsen en is gebaseerd op het gemiddelde verwachte verblijf per jaar. Dit biedt de mogelijkheid voor de verblijfsaanbieder om jaarlijks een vast bedrag door te berekenen aan de verblijvers. Dit beperkt de administratieve lasten, want anders zou deze het werkelijke verblijf moeten registreren en doorberekenen. In de toeristenbelasting zijn verder extra vrijstellingen opgenomen voor bijzondere doelgroepen, met name de jeugd, zoals schoolwerkweken en scouting. (NK)