Gemeente onderzoekt eigen communicatie

Teylingen n De gemeente Teylingen wil goed in contact staan met haar inwoners. Daarom onderzoekt zij hoe inwoners de communicatie vanuit de gemeente ervaren. Door het invullen van een vragenlijst kunnen inwoners verschillende communicatiekanalen beoordelen. Ook kunnen inwoners aangeven of de gemeente bijvoorbeeld op tijd en duidelijk communiceert. Aan 500 inwoners is een brief gestuurd of zij willen deelnemen aan het onderzoek. Ook deelnemers aan het digipanel ‘Team Teylingen’ ontvingen een e-mail met een verzoek tot deelname aan het onderzoek.


Het invullen van de vragenlijst kan tot en met 27 juni via www.teylingen.nl. Op basis van de onderzoeksresultaten analyseert de gemeente wat ze in haar communicatie kan verbeteren of veranderen. Onder de deelnemers verloot de gemeente enkele cadeaubonnen. De onderzoeksresultaten worden in de zomer verwacht.


Insecten redden

Regio n Een petitie moet bewoners en hun gemeenten bewust maken van hun verantwoordelijkheid voor insecten binnen de bebouwde kom. Boswachter John Pietersen: “Veel Nederlanders houden van strak gemaaide perkjes en hebben liefst geen onkruid in tuin en straat. We staan er vaak niet bij stil, maar daarmee maken we het insecten heel moeilijk om te overleven. Het is tijd dat insecten een stem krijgen en we hen in bescherming nemen. We willen met deze petitie mensen bewust maken van het probleem en ze aansporen in actie te komen."


De afgelopen 30 jaar is al driekwart van de totale insectenpopulatie verdwenen. De gevolgen daarvan zijn ook voor andere dieren en planten rampzalig. In je eigen tuin kun je veel doen, en ook het groenbeheer van gemeentes speelt hierin een belangrijke rol. Daarom roept Natuurmonumenten iedereen op de petitie te tekenen. Boswachter Pietersen: "Met de petitie roepen wij alle gemeentes op om insectvriendelijker te worden. Hoe? Als je bloemen en planten meer ruimte geeft om te bloeien, kunnen insecten daar schuilen en voedsel vinden. Meer doen voor insecten betekent in veel gevallen simpelweg ‘minder doen'. Bijvoorbeeld minder vaak maaien, minder vaak een sloot uitbaggeren en meer ruimte creëren waar ‘onkruid' haar gang kan gaan. Zo ontstaat er vanzelf meer groen en meer kleur.” Meer informatie op www.natuurmonumenten.nl/ga-voor-groei.