De vrijwilligers van de Hylke Tromp ontvangen een cheque van supermarkteigenaar van Hans Oudshoorn. | Foto: pr./Rosemarie Keijzer
De vrijwilligers van de Hylke Tromp ontvangen een cheque van supermarkteigenaar van Hans Oudshoorn. | Foto: pr./Rosemarie Keijzer Foto: pr.

Ingezonden: Miljoenentekort en meer...

Ingezonden n "Vorige week schreef Gert Kloosterboer over het Miljoenentekort bij de gemeente. Hij sprak van "slecht bestuur". Ook ik erger mij aan diverse dure, soms onnodige projecten van de gemeente. Daarom geef ik hem volledig gelijk. Maar de situatie is volgens mij nog veel bedroevender.

Sommige politieke partijen hebben de laatste jaren fors bezuinigd op ambtenaren. Het resultaat begint nu pijnlijk te worden. Wat mij opvalt is dat het bij de eigen projecten van de gemeente schort aan technische en wetenschappelijke kennis bij de ambtenaren. Daarom laten zij zich voor veel geld adviseren door externe bureaus. Hierbij is de kans echter groot dat er geen onafhankelijk advies wordt gegeven.


Laat mij twee voorbeelden noemen waarbij het volgens mij misgaat.

1.) "Vergroten van de verkeersveiligheid van de doorgaande route Warmond".

In plaats van snel eenvoudige maatregelen te nemen, werd dit project opgeblazen tot een vele miljoenen verslindende poppenkast. Tot mijn stomme verbazing werd asfalteren als oplossing gekozen en grote delen van de doorgaande route zijn inmiddels in een racebaan veranderd. Waar is de verkeersveiligheid gebleven? Die komt helaas op de laatste plek als je één extern bureau zowel onderzoek, rapportage, publieksvoorlichting, uitwerking, tekeningen, als bestek laat verzorgen.

2.) "Vervangen en vergroten van de Warmonderhekbrug".

In plaats van tien jaar geleden een hoognodige reparatie van de fundering uit te voeren, werd dit project opgeblazen tot een vele miljoenen verslindende poppenkast. Opvallend was dat er direct gedacht werd aan volledige vervanging van de brug, zonder dat vier realistische (en véél goedkopere…) alternatieven voldoende uitgewerkt werden. Waar zijn de financiële, erfgoed, economische, maatschappelijke en milieu-belangen? Die komen helaas op de laatste plek als je één extern bureau zowel onderzoek, rapportage, uitwerking, tekeningen, als bestek laat verzorgen.


Volgens mij is het hoofdprobleem dat de verantwoordelijke ambtenaren niet voldoende inzicht hebben in de technische en wetenschappelijke achtergrond van dit soort ingewikkelde projecten. Het bedroevende resultaat is dat bij deze projecten grote hoeveelheden geld over de balk worden gesmeten.


Nog bedroevender is het dat er onnodig grote hoeveelheden staal, beton, asfalt en dieselolie worden gebruikt. Deze veroorzaken met hun forse CO2-uitstoot een aanslag op uw milieu.


Dat krijg je als je bezuinigt op ambtenaren...!"


Harjo van Amerongen

Warmond


Statiegeldactie levert 1.000 euro op voor Hylke Tromp

Warmond n De afgelopen maanden konden klanten van AH Warmond hun statiegeldbonnetjes doneren aan de Hylke Tromp, Warmonds trotse Kagenaar en varend erfgoed. De actie heeft ruim 1.000 euro opgeleverd.

Dit bedrag is in z’n geheel besteed aan het groot onderhoud, dat afgelopen winter heeft plaatsgevonden. De Hylke is weer in topconditie en ziet er fantastisch uit. Inwoners en bezoekers van Warmond kunnen deze mooie platbodem regelmatig zien varen op de Kagerplassen. De Stichting Traditionele Zeilvaart Warmond houdt het schip in de vaart voor goede doelen, wedstrijden en recreatievaarten.


Vaar mee met de Hylke Tromp

Altijd al eens willen zeilen met zo’n mooie traditionele platbodem? De vrijwillige bemanning van de Hylke Tromp, de Warmondse Kagenaar, organiseert dit zeilseizoen voor het tweede jaar een aantal actieve zeiltochten voor iedereen die wil ervaren hoe dit schip zeilt. Deze tochten worden ’s avonds en in het weekend georganiseerd en duren telkens zo’n 2,5 uur. Deelnemers kunnen actief meezeilen, dat wil zeggen: assisteren bij het hijsen en strijken van de zeilen, bij het bedienen van de zwaarden en bij het sturen.


De eerstkomende data zijn woensdag 23 juni en woensdag 7 juli (beide keren van 18.30 tot ongeveer 21.30 uur). Op dit moment zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Inschrijven gaat via www.hylketromp.nl. Deelnemers betalen een bijdrage van 12,50 euro in de kosten voor onderhoud en verzekering.


In juli wordt er op maandag 19 juli en woensdag 21 juli gevaren.