Autobedrijf Dol heeft van de gemeente een dwangsom opgelegd gekregen vanwege illegale opstallen. | Foto: MV
Autobedrijf Dol heeft van de gemeente een dwangsom opgelegd gekregen vanwege illegale opstallen. | Foto: MV Foto: MV

Bollengrond fnuikt garage Dol

Voorhout n Autobedrijf Dol aan de Rijnsburgerweg 48A is in een ingewikkelde bezwaarzaak verwikkeld. Enkele opstallen zijn volgens de gemeente illegaal en heeft het bedrijf een last onder dwangsom opgelegd. Dol tekende bezwaar aan en vorige week hield de Bezwaarcommissie een hoorzitting over het protest, waarin met name eerste klas bollengrond centraal stond.

Door Nico Kuyt

Het autobedrijf zat eerst vanaf 1973 aan de Leidsevaart. Met enige massage van de toenmalige wethouder van de gemeente Voorhout is het bedrijf iets naar het achterland verhuisd. Een gezond bedrijf, met een specialisatie in de automobielen voor de bollenteelt. Maar de gemeente heeft het bedrijf nu op de vingers getikt. Een drietal opstallen zijn niet volgens de regels, zo constateerde ze onlangs. Zo is er een optrekje vernieuwd zonder dat hiervoor een vergunning is aangevraagd. Volgens Dol kon een vernieuwing plaatsvinden, dat is volgens het bestemmingsplan toegestaan, maar de gemeente ziet het anders. Toegegeven, het gebouw is precies in de maten van het oude teruggebracht, maar enkele stenen platen zijn als fundering aangebracht en die bezetten eerste klas bollengrond. En dat mag weer niet. Voor Dol zijn de platen noodzakelijk om te voldoen aan de eisen van dierenwelzijn, zo staan de hoefjes droog bij regen, maar de gemeente meent dat die bollengrond prima te combineren valt met een veld aangrenzend aan het perceel. Die waardevolle grond dient beschermd te worden. Ook twee andere opstallen zijn volgens de gemeente in strijd. Daar zijn onder andere auto's gestald. Er is nooit een vergunning voor afgegeven.


Emotioneel

Intussen zit Dol met de handen in het haar. Nooit is hem verteld dat er iets illegaals aan de hand was. Ja, zelfs ambtenaren van de gemeente waren zijn klanten en nooit is iets gezegd. Met al de restricties valt het bedrijf maar moeilijk te runnen. Het bedrijf dreigt naar de sloop te gaan. In zeer emotionele woorden bepleit Dol het voortbestaan van de onderneming die hij heeft overgenomen van zijn vader. Het bewuste perceel is te klein voor bollenteelt en is voor het voortbestaan van het bedrijf noodzakelijk. Het bedrijf heeft zich altijd gehouden aan de afspraken die in de jaren '90 met de gemeente zijn gemaakt. De dwangsom is daarom ook onredelijk.


Dwang

Maar de gemeente blijft bij de dwangsom. Er is iets groters teruggezet en dat mag niet. Daarmee is het in strijd met het overgangsrecht van het nieuwe bestemmingsplan. Iets heel nieuws neerzetten, zoals een fundering, geldt als een nieuw gebouw. Het is 30 vierkante meter groter geworden en dat op bollengrond. De regio moet daar zuinig op zijn, zo klonk het door de Trouwzaal van het Bestuurscentrum, waar de zitting werd gehouden. Het kan weer in cultuur worden gebracht. De regio heeft gebrek aan goede grond. Toezeggingen van de voormalige wethouder van Voorhout slaat de gemeente in de wind. Nergens is iets op papier gevonden. De ambtenaar verklaart de emotie van Dol goed te begrijpen, maar het is aan de gemeente een besluit te nemen om de bollengrond te beschermen.


Op advies van de Bezwaarcommissie neemt B&W een besluit op het bezwaar. Dit gaat enkele weken duren. Een sombere wolk doemt voorlopig boven het gezonde autobedrijf.