Rob Meijer en zijn vrouw Linda bij het Rob Meijer plein op het sportcompex van TOP. Links burgemeester Carla Breuer. | Foto: pr./Sven van der Vlugt
Rob Meijer en zijn vrouw Linda bij het Rob Meijer plein op het sportcompex van TOP. Links burgemeester Carla Breuer. | Foto: pr./Sven van der Vlugt Foto: pr. Sven van der Vlugt

Koninklijke onderscheiding voor korfbalvoorzitter Rob Meijer

Sassenheim n Burgemeester Carla Breuer reikte op zaterdag 19 juni een koninklijke onderscheiding uit aan Rob Meijer (72) uit Sassenheim. De uitreiking was tijdens de receptie ter ere van zijn afscheid als voorzitter van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond. Rob Meijer is gedecoreerd als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In de kantine van korfbalvereniging TOP, waar de bestuurlijke carrière van Meijer 50 jaar geleden begon, mocht burgemeester Breuer de afzwaaiend voorzitter toespreken. Daarbij waren onder andere ook Anneke van Zanen, voorzitter van NOC*NSF, en Peter Blangé, voorzitter van Rotterdam Topsport, aanwezig. Zij maakten kennis met Meijer in het vervolg van zijn bestuurlijke carrière.


21-jarige voorzitter

Die begon dus ooit bij TOP, toen hij als 21-jarige voorzitter werd. Opmerkelijk jong. Waarom wilde hij dat toen? Meijer: "Ik had een visie om iets met de club te bereiken. Een van mijn eerste voorstellen was om geen christelijke vereniging meer te zijn, zodat de club meer open zou worden. Om zo ook meer nieuwe leden te trekken, als basis voor een stabiele club."


Meijer hanteerde uiteindelijk tien jaar de voorzittershamer bij TOP, tot 1980. Van 1982 tot en met 1987 was hij voorzitter van de Weidevogels in Bleijswijk. En vanaf 1988 tot 1998 was hij voorzitter van de afdeling Rijndelfland van het Korfbalverbond. Meijer hanteerde een (pro)actieve houding met betrekking tot het denken en handelen op het niveau van visie en strategie. Samen met de voorzitters van de andere afdelingen heeft hij een rol gespeeld bij de voorbereidingen van de herstructurering van het korfbalverbond in 1999.


Landskampioen

In 2001 werd de Sassenheimer teruggevraagd als voorzitter van TOP. Meijer deed dat nogmaals, en opnieuw met succes. Een bijzonder moment was daarin het eerste landkampioenschap van TOP in 2011. Als nieuwe voorzitter van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond mocht Meijer de beker aan ‘zijn’ club overhandigen. Extra bijzonder: zijn dochter Leonie trad tijdens die finale ook op. De zangeres deed dat jaar succesvol mee aan The Voice of Holland.


In 2003 vond het wereldkampioenschap korfbal plaats in Nederland, en in dat zelfde jaar bestond het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond 100 jaar. Rob Meijer werd voorzitter van de stichting die werd opgericht om de organisatie van beide evenementen te coördineren, Stichting 2003. De bijbehorende taken, die zowel op nationaal als internationaal, moesten worden uitgevoerd, werden door hem met meer dan volledig enthousiasme uitgevoerd.


Voorzitter van de korfbalbond

In 2011 werd Meijer voorzitter van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond. Voorzitterstaken, waaronder het denken en handelen op niveau van visie en strategie, het opdragen van beleidsvorming aan de directie, toezichthouden op de uitvoering van het vastgestelde beleid (onder andere aan de hand van door de directie overlegde (financiële) kwartaalrapportages, (financieel) jaarverslag, managementverslagen, directieverslagen) werden op een passende wijze door hem uitgevoerd. Bovendien heeft hij op internationaal terrein regelmatig contact gehad met zowel andere nationale korfbalbonden als ook de internationale federatie.


Vanuit NOC*NSF sprak voorzitter Anneke van Zanen lovende woorden. "Als wij iets niet goed deden, dan vertelde je dat ook gewoon. Ik wil je bedanken voor jouw inzet en inspiratie." Burgemeester Breuer typeerde Meijer tot slot als een bruggenbouwer. "En voor deze halve eeuw inzet is een bijzondere onderscheiding op zijn plaats." Meijer is onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij vrouw Linda mocht de versierselen opspelden, waarna er een toost werd uitgebracht. | Foto: pr./Sven v.d. Vlugt

Na de uitreiking wordt geproost met de aanwezigen. | Foto: MV