Afbeelding
Foto: pr.

De groeiklas; voor als de brugklas net te vroeg komt

Regio n Vanaf schooljaar 2021-2022 start op Teylingen College Duinzigt in Oegstgeest de groeiklas, een extra jaar tussen basisschool en voortgezet onderwijs. De groeiklas is een nieuw aanbod in de Duin- en Bollenstreek en regio Leiden voor leerlingen die nog kunnen groeien in hun capaciteiten. Het is een nitiatief van het Teylingen College in samenwerking met Sophia Scholen.

Voor sommige kinderen komt de overstap naar de brugklas net te vroeg. Zij hebben meer tijd en oefening nodig om in te stromen op het niveau dat bij ze past. Sophia Scholen en Teylingen College hebben de handen ineen geslagen en zich hard gemaakt voor de groeiklas. In september gaan 21 leerlingen en een gedreven team leerkrachten vol enthousiasme van start. De introductiebijeenkomst heeft inmiddels plaatsgevonden.


Groeitijd

“Er zijn verschillende redenen waarom het verstandig kan zijn om voor de groeiklas te kiezen”, vertelt Eveline Driest, lid college van bestuur Sophia Scholen. “In alle gevallen geldt dat leerlingen extra tijd nodig hebben om zich verder te ontwikkelen. We noemen dat ‘groeitijd’. Groeitijd om taal- en/of rekenvaardigheden te verbeteren, zelfvertrouwen te vergroten, studievaardigheden eigen te maken, sociale vaardigheden te versterken of zelfstandiger te worden.”


Bij de start stelt de docent van de groeiklas samen met de leerlingen een groeiplan op. “We houden voortdurend in de gaten of de doelen moeten worden bijgesteld”, licht docent Alice van der Weijde toe. “Aan het eind van het schooljaar hebben de leerlingen hun doelen behaald en is duidelijk naar welk niveau zij doorstromen. De kinderen beginnen vervolgens met vertrouwen aan de brugklas.”


Middelbare schoolomgeving

De groeiklas is gevestigd in het gebouw van Duinzigt in Oegstgeest. De leerlingen starten dus al op de middelbare school. De leerstof en aanpak lijken echter nog erg op die van de basisschool. De leerlingen krijgen les van Duinzigt-docenten, maar ook van basisschoolleerkrachten.


Geslaagd!

Teylingen n De leerlingen van het Vmbo basis en kader hoorden vorige week woensdag of ze geslaagd zijn. De redactie feliciteert alle eindexamenleerlingen met hun diploma.

Teylingen College KTS in Voorhout        

VMBO basisberoepsgerichte leerweg

SASSENHEIM

Michaéla Röthengatter

Miles Verschoor

Pepijn Ciggaar


VOORHOUT

Elisa van der Valk

Kevin Jansen

Malou Kaptein

Melissa de Roo

Mikky Massop

Rico Zandbergen

Rink Reeuwijk

Roos Kortekaas

Sinne de Reus

Wessel van Iterson


WARMOND

Alex Meijer Guerreiro

Kees Komen

Robbertjan de Mooij

VMBO kaderberoepsgerichte leerweg

SASSENHEIM

Amr Mohamedin

Daan de Ridder

Dean Meijer

Ileen van Tol

Jan Sprokkereef

Jelle Rijnsburger

Joep Lochtenberg

Joy van Ooijen

Justin Louis

Milan van der Ploeg

Ruben Natzijl

Sven Beekman

Thomas van Schaik


VOORHOUT

Bozydar Piotr Sikora

Dinand Klein

Fatih Tuncer

Gijs Hogenboom

Jarno Beukers

Karam Koebar

Kathy Vogelezang

Kevin Vooijs

Larissa Witvoet

Lucas Verweij

Maartje Reinderink

Mischa Feitsma

Nanyk Boom

Nick Oostdam

Niels van der Maarl

Niels van Heijningen

Pim de Groot

Raphaël Spierings

Samara Kort

Sameen Mahmood

Sem Slagter

Sven Onderwater


WARMOND

Daan van Dam


Fioretti College Hillegom in Hillegom        

VMBO basisberoepsgerichte leerweg

SASSENHEIM

Jip van Kasterop

Viggo van den Oudenalder

Max Tolsma,


VMBO kaderberoepsgerichte leerweg

SASSENHEIM

Zazi Boumlal

Tamar Breedijk

Pleun Collé

Amber van Kesteren

Amber van der Voort

Filip Zarek



VOORHOUT

Tijn Jansze


Wellant College Oegstgeest

Vmbo Kader

SASSENHEIM

Iris Rijnsburger


VOORHOUT

Tessa van Dijk


WARMOND

Brune Kaijzel


Vmbo Basis

SASSENHEIM

Charlaine Filippo

Daisy Hülters

Sophia Pagano Perna Bakker


WARMOND

Tyren Janson


Limes Praktijkonderwijs Katwijk

VOORHOUT

Beau van Es


SASSENHEIM

Lara Yousif



Slagingspercentage KTS komt uit op 99,5 procent

Voorhout n De leraren van de KTS zijn trots op hun eindexamenkandidaten. Van de 217 leerlingen heeft 99,5 procent in het eerste tijdvak zijn/haar diploma behaald, en er zijn nog mogelijkheden voor herkansingen.

"De afgelopen jaren zijn, vanwege de coronamaatregelen, voor de meeste leerlingen niet gemakkelijk geweest, maar ze hebben zich er doorheen geslagen. De extra inspanning die ze hebben moeten leveren bij de digitale lessen en de beroepsgerichte vakken heeft voor allen goed uitgepakt. Wij vinden dat onze leerlingen hiermee een unieke prestatie hebben geleverd!"


Nu staat er een nieuwe kans voor de deur. Een grote groep geslaagden blijft op de KTS voor de MBO niveau-2 opleiding. Een ander gedeelte slaat de vleugels uit naar een vervolgopleiding in het MBO elders of gaat naar de havo.

Bestuurder Eveline Driest: 'De groeiklas is voor leerlingen die extra tijd nodig hebben om zich verder te ontwikkelen.' | Foto:pr.