'Heroverweging Algemene Reserve noodzakelijk'

Teylingen n De ChristenUnie stelt voor om het geld in de Algemene Reserve van de gemeente Teylingen verspreid over drie raadsperiodes te investeren in de gemeenschap. De ChristenUnie heeft daartoe een Visiedocument opgesteld dat ze bij de behandeling van de Kadernota op donderdag 24 juni met de overige fracties willen bespreken. Belangrijkste aanleiding hiervoor is volgens de ChristenUnie dat met de huidige renteontwikkelingen op de kapitaalmarkt het aanhouden van de Algemene Reserve (nu nog rond de 55 miljoen euro) de gemeente nauwelijks meer iets oplevert, en dat het bij een negatieve rente de gemeente zelfs tot rond de 250.000 euro kan gaan kosten.

Frans Nederstigt (ChristenUnie): "Onze insteek was altijd al dat het geld in de Algemene Reserve terug zou moeten naar de samenleving, maar we begrepen ook wel dat het argument daartegen was dat de reserve elk jaar nog renteopbrengsten inbracht. Inmiddels zijn we echter op een punt aangekomen dat dat niet meer zo is, en het lijkt er niet op dat dat snel gaat veranderen. Dat vraagt van ons als gemeenteraad dat we kritisch kijken of het aanhouden van deze reserve nog wel het beste is voor onze gemeenschap".


Elke gemeente is verplicht om een bepaalde reserve aan te houden om eventuele onvoorziene risico’s op te vangen. Dit ‘weerstandsvermogen’ zou voor Teylingen op rond de 8 tot 10 miljoen euro liggen.


Investeren

De ChristenUnie stelt voor om het geld van de Reserve af te romen volgens drie principes: Er zou geld geïnvesteerd moeten worden in programma’s en projecten die de gemeente geld bespaard, er zou geld geïnvesteerd moeten worden in programma’s en projecten die een bepaald maatschappelijk doel kennen en die bovendien de gemeente op termijn ook nog wat kan opleveren en er zou geld geïnvesteerd moeten worden in programma’s en projecten die een langlopend of belangrijk thema in de gemeente vlot zouden kunnen trekken.


Nederstigt: "Die eerste categorie is eigenlijk het eenvoudigst: Je kunt als gemeente kijken op welk manier je met een éénmalige investering structureel geld kunt besparen op je uitgaven, net als je dat bijvoorbeeld doet bij het aflossen van een lening of het plaatsen van zonnepanelen. Die informatie kun je tot op zekere hoogte vrij eenvoudig uit je begroting halen. Bij die tweede categorie wordt het iets ingewikkelder: We stellen niet voor om geld in aandelen te steken, maar je zou als gemeente moeten kunnen kijken of je bepaalde initiatieven extra kunt ondersteunen. Het maatschappelijke doel is daarbij net zo belangrijk als het doel om er geld mee te verdienen. De reserve is tenslotte ook opgebouwd uit de verkoop van energiemaatschappijen. Die derde categorie vraagt nog het meeste afstemming, niet alleen met elkaar, maar vooral ook met inwoners: Wat zijn nu thema’s in onze gemeente waar echt een keer iets aan gedaan zou kunnen worden waar niet alleen deze generatie, maar ook de generatie na ons iets aan heeft? Daar moet je met elkaar een goed gesprek over hebben".


Drie raadsperiodes

Om die reden stelt de ChristenUnie dan ook voor om een traject voor te stellen van enkele jaren, die tenminste drie raadsperiodes zou moeten beslaan: De huidige, die van 2022-2026 en die van 2026-2030. Nederstigt: "Op die manier voorkom je dat de Algemene Reserve in één keer wordt uitgegeven volgens het dan geldende politieke klimaat. De huidige raad kan nog met elkaar besluiten dit pad in te slaan, de volgende raad kan het dan uitwerken en de raad die er na komt kan zorg dragen voor het completeren en afronden. Belangrijk is daarom ook dat er raadsbrede steun bestaat voor bepaalde stappen die genomen moeten worden, en dat partijen elkaar ook wat gunnen. Ik heb echter al met een aantal fracties gesproken die daar zeker toe bereid zijn. Dat is alvast positief."