Anjerperk voor veteranen bij het raadhuis in Voorhout. ( Vlnr) Ton Wolvers (Oranjevereniging), burgemeester Carla Breuer en de veteranen Ton Breider, Lodewijk Grooters, Willem van den Houten, Rex Nauman en Fred van der Ploeg. | Foto: Piet de Boer
Anjerperk voor veteranen bij het raadhuis in Voorhout. ( Vlnr) Ton Wolvers (Oranjevereniging), burgemeester Carla Breuer en de veteranen Ton Breider, Lodewijk Grooters, Willem van den Houten, Rex Nauman en Fred van der Ploeg. | Foto: Piet de Boer Foto: Piet de Boer

'Kameraadschap is het belangrijkste'

Voorhout n Met een imposante rij medailles staan de veteranen Rex Nauman en Willem van den Houten om half negen te wachten op hun collega’s. Strak in het pak en met de baret op het hoofd hebben ze hun plek voor het gemeentehuis in Voorhout ingenomen. Het is Veteranendag.

Door Piet de Boer

Willem en Rex hebben gediend in Nieuw Guinea, het laatste stuk Nederlands Indië. Tot begin jaren zestig zijn daar Nederlandse militairen gestationeerd. In haar speech bedankt burgemeester Carla Breuer alle 100.000 veteranen in Nederland. Mannen en vrouwen die voor onze vrijheid hun leven in de waagschaal stelden en nu nog steeds doen bijvoorbeeld bij vredesmissies. "Zij verdienen een groot dank je wel", vindt de burgemeester.


Witte anjers

Helaas kon vorig jaar en dit jaar de Veteranendag niet op grootse wijze plaatsvinden. Deze zeventiende Veteranendag werd zaterdag 26 juni ingetogen gevierd. Vlak bij de ingang van het gemeentehuis ligt een bloemperk van vijf bij vijf meter met ongeveer honderd witte-anjerstruikjes en daartussen oranje bloemen. Het plaatsen van dit perk is een idee van de jubilerende Oranjevereniging Voorhout (OVV). Het is gerealiseerd in samenwerking met de gemeente Teylingen. In het bijzijn van de veteranen en OVV-voorzitter Ton Wolvers onthult burgemeester Breuer de tekst op het bordje tussen de anjers: ‘De Witte Anjer is het nationale symbool voor erkenning en waardering voor de Nederlandse Veteraan.’ De witte anjer is de bloem van Prins Bernhard. Nederlanders droegen de bloem in de Tweede Wereldoorlog als teken van verzet. Na het overlijden van de prins eind 2004 wordt de bloem het symbool voor de jaarlijkse Veteranendag. De eerste keer in 2005. Vanaf 2019 begint de stichting Veteranendag met de promotie van lokale ‘Anjerperkjes’. Dit Anjerperk in Voorhout is een van de eerste in de Duin- en Bollenstreek samen met het perk in Noordwijkerhout.


Kameraadschap

Belangrijk is de Veteranendag met witte anjers voor de erkenning en waardering van veteranen. Rex en Willem zijn niet van elkaars zijde geweken. Wat is voor hun het belangrijkste? Ze glimlachen. De kameraadschap is het belangrijkste'. En die kameraadschap vinden de veteranen uit de streek bij evenementen, maar ook in Sassenheim in het Veteranen OntmoetingsCentrum Duin- en Bollenstreek (VOCDB). "Daar kun je heen voor een kop koffie en een gesprek met kameraden en het is de plek voor hulpvragen en ondersteuning bij tegenslag en hulp bij het verwerken van traumatische ervaringen."


Alle veteranen in Teylingen ontvingen van de gemeente een attentie. Lees hierover meer op pagina 15.