Informatiepunt Digitale Overheid open in Teylingen

Sassenheim n Het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de bibliotheek van Sassenheim wordt op woensdag 30 juni feestelijk geopend door wethouder Arno van Kempen en Hans Portengen, directeur Bibliotheek Bollenstreek.

Bij een IDO kunnen bezoekers terecht met vragen over de digitale overheid. Speciaal getrainde bibliotheekmedewerkers helpen hen op weg bij vragen over digitaal contact met onder meer de Belastingdienst, het CAK, CBR, CIZ, CJIB, DUO, SVB, UWV, Logius, RDW, RvR en het LBIO. Deze medewerkers weten de vraag achter de vraag te achterhalen, helpen (online) zoeken en wijzen zo nodig 'warm' door naar maatschappelijk dienstverleners in de lokale samenleving.


Door de fijnmazigheid van het bibliotheeknetwerk -de gemiddelde afstand tot een bibliotheek is 1,9 kilometer- bevindt deze hulp zich letterlijk dichtbij. Wanneer een klant zich bij een IDO meldt, kan een bibliotheekmedewerker ook adviseren een cursus digitale vaardigheden te doorlopen die men eveneens bij of via de bibliotheek kan volgen.


De bibliotheek is zeer geschikt als locatie voor het IDO: dicht bij de mensen en laagdrempelig. Je hoeft geen lid van de bieb te zijn voor hulp bij vragen over de digitale overheid en je kunt er altijd terecht tijdens de openingstijden van de bibliotheek.


400 informatiepunten

In de zomer van 2019 werden de eerste Informatiepunten geopend. Inmiddels zijn 199 locaties al open, waarvan de laatste vorige week in Lisse actief werd. De komende tijd wordt gewerkt naar een landelijk dekkend netwerk van in totaal 400 informatiepunten in bibliotheken.