Met vriendinnen en klasgenoten gaan de vier meiden en hun mentoren op de foto. Van links naar rechts: Roos, Pien, Roza, Babs, Evelien, Rolieke en Maaike.
Met vriendinnen en klasgenoten gaan de vier meiden en hun mentoren op de foto. Van links naar rechts: Roos, Pien, Roza, Babs, Evelien, Rolieke en Maaike. Foto: Piet de Boer

Rijnlands Lyceum Sassenheim brengt diploma’s rond

Onderwijs

Mentoren van het Rijnlands Lyceum Sassenheim bezorgden vrijdag 2 juli met twaalf busjes alle diploma’s bij de eindexamenleerlingen aan huis. Een grote bijeenkomst op school is nog niet mogelijk, maar er was wel een zonnig feest voor vier van de geslaagden, die in de tuin van een van hen hun papiertje uitgereikt kregen.

Door Piet de Boer

De twee mentoren Hugo van der Graaf en Arnold Ouwehand droegen glimmende showbizzkleding met gouden pailletten (”Wij zijn een soort A-team van het RLS”) en arriveerden in een versierd bestelbusje. De diploma’s en champagne brachten  ze naar de tuin van Pien Veenis in Lisse, waar ouders, vrienden en familie van Pien, maar ook van Evelien Tunc, Babs Kerkvliet en Roos Verhart al wachtten. Een voor een liepen de geslaagden over de rode loper naar het iets hogere podium. Voor enkele dames toch nog best een opgave!

Uitmuntend niveau
Ceremoniemeesters Hugo en Arnold somden uitvoerig de prestaties op en besloten hun optreden met een korte typering van de vier gelukkigen. Pien is volgens haar mentor altijd vrolijk: “Een blij ei” , Babs was eerst verlegen, maar komt nu beter voor zichzelf op en Roos werd geprezen voor haar “uitmuntende niveau van kletsen, dat altijd uitmuntend gebleven is.” Evelien ten slotte is een doener, volgens Arnold. ‘”Niet praten, maar poetsen, zullen veel mensen denken. Maar Evelien kan beide en kan zeker wél praten tijdens het poetsen.”

Diploma is toegangsbiljet
De vier meiden ondertekenden breed lachend hun diploma, maar zien het papiertje niet als trofee. “Nee, het diploma komt niet in een lijstje boven mijn bed”, zegt Roos. Het is vooral een toegangsbiljet voor de vervolgopleiding bestuurskunde, natuurkunde en innovatiemanagement of gezondheidswetenschappen.
De geslaagden gaven nog een tip voor de examenkandidaten van 2022: “Nooit zenuwachtig worden, want het Centraal Schriftelijk is relatief eenvoudig. Daarmee kun je tegenvallende schoolonderzoeken vaak ophalen.”