Burgemeester Breuer en wethouder Van Kempen overhandigen de foto aan Tekla Zwinkels en Jan Burgmeijer (midden). | Foto: pr./Sven van der Vlugt
Burgemeester Breuer en wethouder Van Kempen overhandigen de foto aan Tekla Zwinkels en Jan Burgmeijer (midden). | Foto: pr./Sven van der Vlugt Foto: pr./Sven van der Vlugt

Koninklijke foto voor Fietsmaatjes

Teylingen n Burgemeester Carla Breuer en wethouder Arno van Kempen hebben oprichters Jan Burgmeijer en Tekla Zwinkels van Fietsmaatjes Teylingen en van het landelijke Fietsmaatjes.NL, vrijdagmiddag ontvangen op het bestuurscentrum in Voorhout. Jan en Tekla kregen daarbij een grote foto van het bezoek van Zijne Majesteit de Koning op 28 november 2019 uitgereikt, waarmee de burgemeester en wethouder opnieuw de erkentelijkheid voor het landelijke initiatief wilden onderstrepen.

Jan Burgmeijer van Fietsmaatjes.NL ontving afgelopen woensdag in Hilversum uit handen van het Koninklijk Paar het certificaat van het Groeiprogramma van het Oranje Fonds. Dit certificaat is het bewijs dat het project de afgelopen vier jaar met succes het Oranje Fonds Groeiprogramma heeft doorlopen. Het belangrijkste resultaat is dat Fietsmaatjes.NL is gegroeid naar 32 locaties over heel Nederland, met ongeveer 1.500 vrijwilligers en 1.500 gasten. Zo zijn er heel veel mensen die zich vrijwillig en met heel veel passie en plezier willen inzetten voor Fietsmaatjes! Ook de kwaliteit van het sociale project heeft zich sterk ontwikkeld. “Fietsmaatjes bewijst hiermee dat het een project van grote landelijke betekenis is. Ik ben er trots op dat Jan en Tekla dit project samen in Teylingen zijn gestart”, aldus burgemeester Breuer.


Plezier

Fietsmaatjes, een vrijwilliger en een gast, maken samen heerlijke fietstochten op een duofiets met elektrische trapondersteuning. De gasten van fietsmaatjes kunnen niet meer zelfstandig fietsen; met hun fietsmaatje kunnen zij samen fietsen. “Het is zo mooi om te zien hoeveel plezier hieraan beleefd wordt”, aldus wethouder Van Kempen. “Er is gezellig contact, de maatjes zijn samen in beweging en ze genieten tegelijkertijd van de eigen omgeving.”


Uitbreiding

Op 28 november 2019 kwam Koning Willem-Alexander op werkbezoek naar Fietsmaatjes in Warmond. Als beschermheer van het Oranje Fonds wilde hij persoonlijk ervaren op welke wijze het Oranje Fonds, via Fietsmaatjes, bijdraagt aan de sociale cohesie in de samenleving. 

Jan Burgmeijer en Tekla Zwinkels richtten in 2012 in Warmond samen de eerste lokale stichting Fietsmaatjes op. Met onder andere de steun van het Oranje Fonds Groeiprogramma is het aantal lokale organisaties intussen flink uitgebreid.


Maatregelen tegen 'vastgoedcowboys'

Teylingen n Het opkopen van woningen door investeerders betekent niet dat op deze manier woningen verdwijnen. Die woningen blijven beschikbaar voor bewoning. Maar B&W neemt wel maatregelen tegen de overspannen huizenmarkt, zoals afspraken met marktpartijen over bijvoorbeeld een mogelijke zelfbewoningsplicht of anti-speculatiebeding. Dit antwoordt B&W op vragen van raadslid Martijn van Duijvenbode (Trilokaal).

De huizenmarkt staat al geruime tijd onder ernstige hoogspanning, de prijzen stijgen snel en starters krijgen het nauwelijks nog voor elkaar om een goedkope woning te bemachtigen, zo constateert Van Duijvenbode. Met de inmenging van investeerders in vastgoed, de zogeheten “vastgoedcowboys”, verdwijnen nog meer goedkopere woningen van de markt. Deze investeerders kopen geen huis om er zelf in te wonen, maar om het particulier te verhuren of op te knappen en voor meer geld door te verkopen. Een zorgelijke en onwenselijke trend, vindt het raadslid en stelde hierover vragen aan B&W hoe dit te voorkomen. 


Twijfel over cijfers

Een onderzoek van Omroep West toont dat er in Teylingen in 2020 168 woningen zijn opgekocht door investeerders. Maar het beweerde aantal kan niet in alle gevallen worden achterhaald, zo antwoordt B&W. "Daarnaast is geconstateerd dat de cijfers van het artikel een interne fout bevat. Navraag bij Omroep West heeft hierin geen uitsluitsel gegeven. In het artikel zijn twee infographics weergegeven. In het eerste figuur wordt aangegeven dat er 168 woningen in Teylingen door investeerders zijn gekocht. In de tweede infographic is er per wijk een uitsplitsing gemaakt. Dit is in Teylingen per kern gedaan. Daaruit blijkt dat in Voorhout en Warmond er beiden ‘niet meer dan 10 woningen' zijn gekocht door investeerders. In Sassenheim zijn 101 woningen gekocht door investeerders. In de drie kernen samen zijn dit ten hoogste 121 woningen. Daarvan zijn er 99 woningen uit het complex Sassembourg, welke in 2020 van eigenaar is gewisseld. Woningen kunnen om tal van redenen weer op de markt komen, zoals werk in een andere regio of persoonlijke omstandigheden." In 2020 zijn de marktprijzen voor woningen in Nederland gemiddeld met 7,8 procent gestegen ten opzichte van 2019. Onafhankelijk van de reden dat een woning weer beschikbaar is gekomen op de markt is deze gemiddeld genomen in waarde gestegen.


Vrij te verhuren

Het staat eigenaren van woningen vrij om deze te verhuren, stelt B&W. De gemeente monitort het aantal woningen dat particulier wordt verhuurd. Het aantal particuliere huurwoningen ligt al geruime tijd op ongeveer hetzelfde, maar een stijging wordt verwacht. Niet duidelijk is hoeveel van de opgekochte woningen zijn gebruikt om arbeidsmigranten te huisvesten. B&W neemt wel maatregelen tegen speculatie. Om dit te voorkomen maakt de gemeente hierover via anterieure overeenkomsten afspraken met marktpartijen. Een zelfbewoningsplicht en een anti-speculatiebeding zijn hier voorbeelden van. "Het juridische kader voor de zelfbewoningsplicht wordt nu uitgewerkt als onderdeel van het uitvoeringsonderdeel van het gemeentelijke woonprogramma." Er is bij het Rijk een Wet Opkoopbescherming in de maak, die toeziet op het kunnen aanwijzen van buurten waar een opkoopbescherming zal gelden voor huizen in het goedkope en middeldure segment. Die wet is nog wel in voorbereiding, maar B&W is van voornemens te onderzoeken of er in Teylingen sprake is van zulke specifieke buurten. Indien het mogelijk en effectief blijkt te zijn om deze maatregel in te voeren in Teylingen zal B&W hierover een voorstel voorleggen aan de gemeenteraad. (NK)