De rode loper ligt bij de officiële opening van het Informatiepunt Digitale Overheid. | Foto: pr.
De rode loper ligt bij de officiële opening van het Informatiepunt Digitale Overheid. | Foto: pr. Foto: pr.

Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in bibliotheek

Sassenheim n In de bibliotheek aan de Kerklaan is op woensdag 30 juni het Informatiepunt Digitale Overheid feestelijk geopend door wethouder Arno van Kempen en Hans Portengen, directeur Bibliotheek Bollenstreek.

Wethouder Arno van Kempen sprak over de bibliotheek van de toekomst, de maatschappelijke functie van de bibliotheek en het samen realiseren van een inclusieve samenleving. 


Bij een IDO kunnen bezoekers terecht met vragen over de digitale overheid. Speciaal getrainde bibliotheekmedewerkers helpen hen om vragen te beantwoorden over bijvoorbeeld de Belastingdienst, het CAK, CBR, CIZ, CJIB, DUO, SVB, UWV, Logius, RDW, RvR en het LBIO. Deze medewerkers weten de vraag achter de vraag te achterhalen, helpen (online) zoeken en wijzen zo nodig 'warm' door naar maatschappelijk dienstverleners in de lokale samenleving.


Door de fijnmazigheid van het bibliotheeknetwerk (de gemiddelde afstand tot een bibliotheek is 1,9 km) bevindt deze hulp zich letterlijk dichtbij. Wanneer een klant zich bij een IDO meldt, kan een bibliotheekmedewerker ook adviseren een cursus digitale vaardigheden te doorlopen die men eveneens bij of via de bibliotheek kan volgen.

De bibliotheek werkt samen met partners binnen het netwerk in Teylingen. Vertegenwoordigers van verschillende organisaties die actief zijn binnen gemeente Teylingen zoals Humanitas Thuisadministratie, Welzijn Teylingen en ProBiblio, waren ook aanwezig bij de opening. 


Humanitas Thuisadministratie en Welzijn Teylingen gaan samen met Kwadraad de Papierwinkel bemannen, wat ook als spreekuur dient voor het IDO. Tevens zal het als onafhankelijke instantie in de bibliotheek klanten ondersteunen met financiële en administratieve problemen en zaken op het gebied van welzijn.


In de zomer van 2019 werden de eerste Informatiepunten geopend. De komende tijd wordt gewerkt naar een landelijk dekkend netwerk van deze Informatiepunten, waarbij er in totaal ongeveer 400 informatiepunten in bibliotheken geopend worden.


Meer informatie over IDO is te vinden op www.bibliotheekbollenstreek.nl.