Winkelleegstand lokaal gelijk gebleven

Teylingen n De winkelleegstand in Teylingen is ondanks corona gelijk gebleven. De verwachting was dat deze zou stijgen, want veel winkels hebben door het virus noodgedwongen de deuren moeten sluiten.

Door Nico Kuyt

Het bureau Locatus heeft onderzoek gedaan naar de leegstand en het percentage is ondanks corona voor Teylingen blijven staan op 5,1 procent. Gemeten naar het winkeloppervlak is de leegstand in Teylingen zelfs wat teruggelopen, namelijk van 9,1 naar 8,3 procent. Deze trend is ook zichtbaar in de rest van Nederland. 


In vergelijking met andere gemeenten in Zuid-Holland of in vergelijking met gemeenten in Nederland van vergelijkbare grootte, staat Teylingen er op basis van het totaal aantal verkooppunten redelijk goed voor, zo stelt B&W in een memo aan de gemeenteraad. Wel valt op dat Teylingen op basis van winkeloppervlak in vergelijking met de rest van Nederland er iets minder goed voor staat. 


'Kunstmatig'

Bij het gelijk blijven van de leegstand valt wel een kanttekening te plaatsen. Het is namelijk mogelijk dat deze ‘kunstmatig' laag is gehouden door de steun die de rijksoverheid aan ondernemers heeft gegeven gedurende de verschillende coronabeperkingen. Het aflopen van deze steun, voorzien voor het najaar van 2021, kan als gevolg hebben dat de leegstand alsnog gaat oplopen. Om dit te voorkomen vindt B&W het belangrijk dat vastgoedpartijen, ondernemers en gemeente goed met elkaar samenwerken. Hiertoe worden concrete acties ondernomen. 


De nieuwe leegstandcijfers van Locatus worden begin 2022 verwacht.


Gemeente verdiept samenwerking met Bollenstreekhout

Teylingen n Om het partnerschap met Bollenstreekhout duidelijker te borgen, maakt de gemeente vanaf 2022 jaarlijks praktische samenwerkingsafspraken met Bollenstreekhout, een non-profit organisatie voor hergebruik van geoogste bomen. 

De gemeente werkt al sinds najaar 2016 samen met Bollenstreekhout. De eerste projecten van Bollenstreekhout kwamen tot stand met Teylingse bomen en een financiële startbijdrage voor de verwerking daarvan. "De gemeente onderschreef direct de toekomstwaarde van een circulair hergebruik van geschikte bomen voor Teylingen zelf, maar ook voor de regio als geheel", zo geeft B&W aan in een memo aan de gemeenteraad. Teylingen maakt om die reden ook gebruik van producten van Bollenstreekhout. "Sinds die start is Bollenstreekhout uitgegroeid tot een volwaardige coöperatie met een aantal partners in de regio, die gezamenlijk het circulaire gebruik van hout, maar ook het opnieuw planten van bomen in de regio, als kerntaak zien", aldus B&W.




Jaarlijkse afspraken

Enige tijd geleden heeft de gemeenteraad een D66-motie aangenomen met het verzoek om een hechtere samenwerking met Bollenstreekhout aan te gaan en in gesprek te gaan met Bollenstreekhout en de Maregroep over een mogelijke samenwerking tussen die beide partijen. B&W wil nu in goed overleg jaarlijks met Bollenstreekhout afspraken maken. Te denken valt aan een financiële bijdrage ter grootte van het lidmaatschap, 750 euro per jaar voor de jaren 2021 en 2022, maar de gemeente wordt geen lid van de coöperatie. Verder afspraken met Bollenstreekhout over de levering van (een deel van) de gekapte bomen in de gemeente, zoals de laatste jaren gebruikelijk was. En het zelf en samen actief zoeken naar mogelijke locaties voor het aanplanten van nieuwe bomen, want tegenover het benutten van gekapte bomen moet ook het aanplanten van nieuwe bomen staan. Het is verder aan de Maregroep en Bollenstreekhout om zelf een samenwerking op te zetten. De gemeente is daarbij geen partij, maar zal aanschuiven bij overleg als beide daar, met een duidelijk doel voor ogen, prijs op stellen. Dat initiatief laat B&W graag over aan de beide partijen. (NK)


Vermiste kat na twee jaar herenigd met baasjes

Sassenheim n Een zwerfkat werd aangemeld bij de Dierenambulance, en bleek al twee jaar vermist te zijn.

Een inwoner van Sassenheim nam eind juni contact op met de Dierenambulance. Een zwerfpoes was lichtgewond geraakt aan haar achterpoot, maar kon niet worden gevangen. “We zijn daar toen naartoe gegaan en hebben een vangkooi geplaatst. Na een paar dagen kregen we bericht dat het gelukt was om de kat daarmee te vangen”, vertelt Yvonne Hijman, coördinator van de regionale dierenambulance. 

“Onze vrijwilligers hebben de vangkooi met kat opgehaald en naar dierentehuis Stevenshage gebracht. Daar bleek weer eens hoe belangrijk het is dat huisdieren gechipt zijn. Deze poes had er gelukkig een. Daardoor konden de eigenaren achterhaald worden. Die waren dolgelukkig, want wat bleek? De poes was ruim twee jaar geleden verdwenen! De eigenaren zijn meteen naar Stevenshage gereden en hebben de poes weer liefdevol in de armen gesloten, hoorden wij van de medewerkers van het dierentehuis. Dit soort ervaringen maakt ons werk zo zinvol!’.