De 'opbrengst' van een paar uur opruimen: een halve vuilniszak vol met peuken. | Foto: pr.
De 'opbrengst' van een paar uur opruimen: een halve vuilniszak vol met peuken. | Foto: pr. Foto: pr.

19.500 peuken minder op straat

Teylingen n Iedere zaterdag zijn veel vrijwilligers van Teylingen Schoon actief om onze dorpen schoon te houden. Op zaterdag 10 juli hadden zij een extra missie: zoveel mogelijk sigarettenpeuken van de straten en pleinen opruimen. In een paar uur tijd wisten ze ruim 19.500 peuken te verzamelen. Een even indrukwekkend, als verontrustend, aantal.

De campagne werd gecoördineerd door het Plastic Peuken Collectief, een landelijk samenwerkingsverband van milieuorganisaties, bedrijven en burgers. Zij wijzen erop dat sigarettenpeuken ook plastic bevatten. De filters van de peuken breken niet af. Bijna alle filters zijn gemaakt van celluloseacetaat, een soort plastic. Daarmee dragen zwerfpeuken sterk bij aan de wereldwijde plasticvervuiling. Ze leiden ook tot hogere opruimkosten voor gemeenten en ontsieren de leefomgeving. 


Verbod op plastic filters

Met de actie Plastic PeukMeuk van afgelopen zaterdag vragen burgers, milieuorganisaties en bedrijven om een verbod op plastic filters. Ook willen zij dat de tabaksindustrie verantwoordelijk wordt gemaakt voor het voorkomen en het opruimen van dit plastic afval. In het hele land werden in zo'n drie uur tijd in totaal 560.000 peuken opgeruimd en geregistreerd in een app. 


Zakasbakjes

Ook in Teylingen werd dus een twijfelachtige bijdrage geleverd. Want hoewel alle lof voor de opruimvrijwilligers van Teylingen Schoon natuurlijk meer dan verdiend is, zou de actie eigenlijk niet nodig moeten zijn. "Wanneer iedere roker zijn peuk in ene afvalbak zou gooien, zou dat al een stuk schelen," zegt Sylvia Hoogduin van Teylingen Schoon. "Een automobilist zou bijvoorbeeld ook niet zijn sigaret uit het raampje moeten gooien, net zoals een schipper dat niet op een boot zou moeten doen. Of fietsers en wandelaars terwijl ze onderweg zijn. Voor hen zijn er speciale zakasbakjes ontwikkeld. Daarin kun je eenvoudig een peuk doen, die in je zak of tas stoppen, om later dan weg te kunnen gooien. Deze zakasbakjes zijn verkrijgbaar via Teylingen Schoon. Stuur gerust een mailtje voor meer informatie naar teylingenschoon@gmail.com.. Samen houden we Teylingen schoon."