De kruising Hoofdstraat/Kerklaan is een gevaarlijk punt, vindt het CDA. | Foto: archief
De kruising Hoofdstraat/Kerklaan is een gevaarlijk punt, vindt het CDA. | Foto: archief Foto: Marieke Voorn

CDA-vragen over gevaarlijke kruising Hoofdstraat

Sassenheim n Kunnen er geen tijdelijke maatregelen worden getroffen, vooruitlopend aan de beoogde definitieve verkeersmaatregel op de kruising van de Hoofdstraat met de Hortus- en de Kerklaan, om de overzichtelijkheid en de verkeersveiligheid daar te verbeteren? Dat vraagt de fractie van het CDA aan B&W.

Door Nico Kuyt

De CDA-fractie heeft alarmerende berichten ontvangen van direct omwonenden over de levensgevaarlijke verkeerssituatie op de kruising van de Hoofdstraat met de Hortus- en de Kerklaan ter hoogte van Italiaans restaurant Da Tano en heeft tijdens de rondvraag in de afgelopen raadscommissie Ruimte er bij B&W op aangedrongen deze kruising zo snel mogelijk verkeersveilig te maken, door bijvoorbeeld het plaatsen van bloembakken, waardoor het doorgaande verkeer tussen Hortus- en Kerklaan wordt gestremd. 

Hierop volgde de ambtelijke reactie dat “de huidige situatie, waarbij het terras van Italiaans restaurant “Da Tano” is uitgebreid en afgezet met bloembakken een prima korte termijn maatregel is” en dat pas “een definitieve maatregel wordt genomen” als de Centrumvisie wordt uitgevoerd. Deze reactie bracht ontevredenheid bij het CDA en gaf aanleiding tot het stellen van schriftelijke vragen aan B&W.


Direct maatregelen

Volgens het CDA is het gevolg van de uitbreiding van het terras dat, de toch al niet optimale verkeerssituatie op deze kruising, onoverzichtelijker en daardoor verkeersonveiliger is geworden, niet in de laatste plaats omdat verkeer dat komt vanuit noordelijke richting over de Hoofdstraat door kruisend verkeer, komend vanuit de Hortuslaan in de richting van de Kerklaan, niet meer goed en tijdig wordt gezien en vice versa. 


De fractie vraagt of B&W bereid is om 'direct' die verkeersmaatregelen te nemen, waarbij het tijdelijk uitgebreide en met bloembakken afgezette terras wordt gehandhaafd, maar aan de andere kant de overzichtelijkheid van en de verkeersveiligheid op deze kruising verbeterd. Bijvoorbeeld door gedurende de resterende maanden van het terrasseizoen de kruising af te sluiten door middel van het plaatsen van bloembakken waardoor doorgaand autoverkeer vanaf de Hortus- naar de Kerklaan niet meer mogelijk is. 


Verder wil het CDA weten wanneer een definitieve maatregel nu wel genomen wordt. En wat verzet zich ertegen om die definitieve verkeersmaatregel naar voren te halen? Een veilige verkeerssituatie op deze kruising kan volgens het CDA nu al van levensbelang zijn, zo besluit de fractie de vragen aan B&W.