De vrachtwagen wordt door vrijwilligers binnen anderhalf uur ingeladen. | Foto: pr./Henk Maat
De vrachtwagen wordt door vrijwilligers binnen anderhalf uur ingeladen. | Foto: pr./Henk Maat Foto: pr./Henk Maat

Transport in recordtijd geladen

Sassenheim n Medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef hebben op donderdag 8 juli een kledingtransport voor Oekraïne kunnen geladen.

In begin april van dit jaar is in Oekraïne bij het ministerie van Handel een vergunning aangevraagd voor een transport met hulpgoederen bestaande gebruikte kleding en medische artikelen. Half juni, dus twee maanden later, komt de transportvergunning binnen en kunnen de voorbereidingen voor het transport beginnen. 


Medische artikelen

Op donderdag 8 juli  staat om negen uur een trailer voor de deur van Kringloopwinkel Op Dreef om geladen te worden voor Oekraïne. Vrijwilligers van Kringloopwinkel Op dreef laden in totaal 612 dozen met kleding en 37 dozen met medische artikelen zoals verbandmiddelen, incontinentiemateriaal en materiaal voor een plaatselijk ziekenhuis geladen. Bij elkaar 649 dozen in 40 m3 vrachtruimte.


Na anderhalf uur laden, inclusief de gebruikelijke koffiepauze met gevulde koek, zit alle netjes in trailer. Het voordeel van uniforme verpakking zoals bananendozen, verhuisdozen en speciale grote dozen is, dat het vullen van de trailer verhoudingsgewijs eenvoudig is. Wel moet worden bedacht dat de gemiddelde doos tussen de 8 tot 12 kilo weegt. De totale lading bedraagt zo’n 5400 kilo.


Direct ophalen

Uit correspondentie blijkt dat de mensen verlangend uitkijken naar de goederen, want sinds november 2020 is dit het eerste transport van hulpgoederen dat naar Oekraïne gaat. Zeker in deze tijd van covid-19 hebben de mensen het zwaar. Oekraïne is niet zo’n verzorgingsstaat als Nederland. Inmiddels is de trailer onderweg naar Beregowo in Oekraïne. Hier kunnen de contactpersonen van het Pastoraal Fonds (het enige projectdoel van Kringloopwinkel Op Dreef) de goederen direct ophalen.


Kringloopwinkel Op Dreef is door de inkomsten van de verkoop van tweedehandse goederen in staat deze transporten te bekostigen en mensen op deze wijze te helpen. Het blijft nodig deze hulpgoederen te sturen, omdat het veel mensen ontbreekt aan inkomsten.


'Sportieve versie van kroegentocht'

Voorhout n Ondanks dat het weer niet zo mooi was als in een julimaand verwacht mag worden, bleek het prima voor de ruim 160 deelnemers aan de Trappen&Happen fietstocht van de Bokken. Eindelijk konden de Bokken weer een activiteit organiseren die niet vanuit thuis ervaren moest worden.

De combinatie van een fietstocht van 22 kilometer en de gezelligheid van de hapjes en drankjes bij vier Voorhoutse horecagelegenheden bleek een groot succes. De sportievelingen werden bij vertrek al meteen al naar twee terrassen geleid. Bij de eerste kroeg stond om te beginnen koffie of thee met wat lekkers klaar, meteen bij de tweede stop werd iedereen al getrakteerd op lekkere (borrel)hapjes en misschien al wel een eerste biertje. Daarna moest men toch echt de fiets op en aan de tocht van 22 kilometer beginnen. Die was allerminst saai. Natuurlijk hadden de Bokken een prachtige gevarieerde route uitgestippeld over Rijnsburg, door Katwijk, langs de kust en door de duinen naar Noordwijk. Onderweg was er voldoende te beleven. Zo kon iedereen zijn kennis over de route en de streek testen door de tanden stuk te bijten op de quizvragen en kon men ook letterlijk kauwen op de versnaperingen die voor onderweg waren meegeven door Sportcafé de Eijk. Na 22 gezellige kilometers kwamen de fietsers terug in Voorhout waar weer twee terrassen op hen wachtten. Met de bezoeken aan Welgelegen, Cheers!, Boerhaave en Ons Genoegen werd de fietstocht een succesvolle Trappen&Happen fietstocht die wel wat weg had van een sportieve versie van de kroegentocht.


Enthousiasme

Organisator Kevin van Kampen: “Het is spannend om in deze tijd een activiteit te organiseren die veilig is en voldoet aan alle corona-regels. Maar het is gelukt en je merkt goed dat mensen er weer aan toe zijn om leuke dingen samen te doen. Dat blijkt ook wel uit al het enthousiasme en de vele aanmeldingen. Dit oversteeg echt onze verwachtingen. En als je dan het plezier en de gezelligheid op de terrassen ziet, is het al die organisatorische moeite en hoofdbrekens die wij als organisatie hadden dubbel en dwars waard”.


Aan het einde van de middag ging niemand met een lege buik, dorst of met lege handen weer naar huis. Voor alle deelnemers was er ook een zadelhoesje van de Bokken als trots bewijs dat de tocht volbracht was. De prijswinnaars van de quiz worden via de social media kanalen van Carnavalsvereniging de Bokken bekend gemaakt.

Afbeelding