'Geruisloos een hoge zendmast plaatsen, kan dat zomaar?'

Ingezonden n De redactie ontving onderstaande ingezonden brief van Riny Moesker uit Voorhout. Het is aanvulling op het artikel 'Bewoonster bezorgd over nieuwe zendmast ProRail', dat links op deze pagina staat.

"Op 11 juni 2021 kregen wij bewoners, in een straal van 300 meter rondom de plek waar deze zendmast wordt gebouwd, namelijk Spoorlaan/Meidoornrode, dicht bij het station van Voorhout een brief toegestuurd van Pro Rail. Pro Rail heeft een vergunning aangevraagd bij de gemeente voor het plaatsen van een GSM-R-zendmast ten behoeve van het mobiele trein/telefoonverkeer. Daarop heb ik telefonisch contact gezocht met Pro Rail en gevraagd naar de maten van deze zendmast.

 

Pas op 4 augustus, ruim 7 weken later kreeg ik van Pro Rail de maten van deze zendmast door: 32,50 meter hoog en 2,3 meter breed. Een heel bouwwerk, daar schrok ik van. Vanaf september kijk ik tegen een zendmast aan, vanuit mijn achtertuin. De gemeente heeft op 13 juli (de aanvang van de zomervakantie) een omgevingsvergunning verleend met mogelijkheid tot bezwaar tot 23 augustus (ook nog in vakantietijd).


Dit betekent ook dat de gemeente akkoord is gegaan met de brief, die Pro Rail aan ons bewoners heeft gestuurd en waar niets over de maten van deze zendmast in vermeld stond. Ik vind dit misleidende informatie. 




Ik heb geen enkele politieke ervaring en juridische achtergrond en eigenlijk wil ik dat zo houden, maar omdat ik het plaatsen van een hoge zendmast in de bebouwde kom zowel horizon- als landschapsvervuiling vind, wil ik toch wat van me laten horen. Door de hoogte van deze zendmast is er ook kans op resonantie door harde wind wat fluit, bromtonen en trillingen kan veroorzaken en omwonenden uit hun slaap kan houden. Ook zou het kunnen dat meerdere telefoonproviders van deze zendmast gebruik gaan maken, Pro Rail kan daar niets tegen doen is mij door de telefoon verteld. Hierdoor is er kans op meer straling in de omgeving van deze zendmast. 

Maakt u zich ook zorgen dat kunt u mij een email sturen: rinymoesker@ziggo.nl.. "