Andrea Bouma bij de iconische Olympische ringen in het sportersdorp. | Foto: pr.
Andrea Bouma bij de iconische Olympische ringen in het sportersdorp. | Foto: pr. Foto: pr.

'Dan loop je er opeens zelf!'

n Andrea Bouma over haar eerste Olympisch Spelen

Sassenheim n 'Bij ons thuis stond altijd de tv aan tijdens de Olympische Spelen, en dan loop je er opeens zelf!'. Atlete Andrea Bouma was met TeamNL in Japan, en maakte een bijzondere editie van het grootste sportevenement ter wereld mee.

"Als je mij twee jaar geleden gezegd had dat ik naar de Olympische Spelen zou gaan, dan had ik dat niet geloofd." Andrea Bouma is net een week terug uit Tokyo, waar de 21-jarige sprintster deel uit maakte van twee teams: de 4x400m estafette en 4x400m mixed estafette. 


Gunstige wissel

De Sassenheimse begon haar atletiekloopbaan bij de Spartaan in Lisse, waar haar talent ook op nationaal niveau werd opgemerkt door het behalen van nationale titels. Ze richtte zich op de 100 en 200 meter sprint, maar in samenspraak met haar coaches op Papendal maakte ze de keuze voor de 400 meter. Een keuze waardoor deelname aan haar eerste Olympische Spelen in een stroomversnelling kwam. Dit voorjaar hoorde ze dat ze definitief was geselecteerd.

Geen toerist

Met de atletiekselectie vloog ze al voor de start van de Spelen al naar Japan. "We zijn eerst twee weken in Chiba, buiten Tokyo, geweest voor een trainingsstage," vertelt ze aan de telefoon. "Daar konden we al wennen aan de omstandigheden. Ja, ook aan de coronamaatregelen. Die waren daar erg streng: we mochten alleen op de atletiekbaan of in het hotel. In Tokyo mochten we gelukkig ook door het Olympisch dorp lopen." Verder waren er flink wat maatregelen. "Overal mondkapjes op, ook buiten, iedere dag testen en overal werd je temperatuur opgenomen." Echte angst voor besmettingen binnen de estafetteteams was er niet, vertelt Andrea. "Je zit echt in een bubbel met elkaar, bent al flink wat weken samen. Je probeert echt bij elkaar te blijven. Ook is het behoorlijk rustig in het Olympisch dorp, want alleen sporters die nog in actie moeten komen, zijn er nog. De rest is alweer naar huis." 

Veel van de stad Tokyo zag de Sassenheimse alleen vanuit de bus, die sporters van het dorp naar het atletiekstadion bracht. "Zo heb ik toch nog iets gezien," lacht ze.


Focus

Als reserve kwam ze uiteindelijk niet echt in actie tijdens de wedstrijden. Aan de ene kant was dat jammer, maar ze begrijpt het ook. "Je wil gewoon starten met de vier snelste lopers, dus als je dat op dat moment niet bent, dan snap je de keuze voor anderen." Maar de reserverol betekent niet dat ze extra rust had. Vanwege de kans op blessures deed Andrea wel in de voorbereidingen op alle wedstrijden mee. "Het team bestaat uit vier lopers, maar als er vlak voor de wedstrijd iemand een blessure krijgt, dan moet je klaar staan. De kans daarop is klein, maar je zorgt er wel voor dat je gefocust bent. Zo krijg je wel wat van het Olympisch gevoel mee, al was dat sowieso anders omdat er geen publiek in het stadion zat." 


Parijs 2024

Ze zag uiteindelijk op de tribune haar teamgenoten strijden om de medailles. Naast de trots op haar teamgenoten, overheerst dan nog een gevoel: ik zou graag ook zelf willen racen. "Op de estafette, maar ook individueel op de 400 meter. Daarin zijn de volgende Spelen in Parijs in 2024 zeker een doel!".