Meat Again is een ontmoetingsplek om heerlijk te borrelen en dineren.
Meat Again is een ontmoetingsplek om heerlijk te borrelen en dineren. Foto: pr.

Vier bedrijven gaan speuren naar aardwarmte

Teylingen n Aardwarmte lijkt in onze regio een grote kanshebber om aardgas te vervangen voor het verwarmen van huizen en gebouwen. Daarom hebben vier bedrijven een vergunning gekregen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om te onderzoeken of aardwarmte voor onze regio haalbaar is. In 2050 moet Teylingen CO2-neutraal zijn.

Meerdere bedrijven hebben vergunning aangevraagd voor het opsporen van aardwarmte (ook wel geothermie genaamd) in de regio Holland Rijnland. Verschillende instanties zoals TNO, Provincie Zuid-Holland en Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) hebben deze aanvragen beoordeeld. Ook de gemeente Teylingen heeft haar advies uitgebracht. Daarbij was veiligheid een belangrijke voorwaarde. Maar ook is gekeken hoe de bedrijven negatieve gevolgen voor milieu willen voorkomen en hoe zij de inwoners bij de plannen willen betrekken als er werkelijk naar aardwarmte geboord gaat worden. Het ministerie van EZK heeft de bedrijven Shell en D4, Eavor, Wayland en Yeager in Holland Rijnland de opsporingsvergunningen verleend. Belanghebbenden kunnen hier tot 29 september op reageren. Meer informatie over aardwarmte is te vinden op www.teylingen.nl/energietransitie. 


Warmtevisie Teylingen

Dat aardwarmte een kans biedt om in Teylingen van het aardgas af te gaan wordt ook beschreven in de Transitievisie Warmte (TVW) van de gemeente. In de concept TVW staat dat de gemeente komende jaren nader onderzoek doet naar de mogelijkheden van onder andere aardwarmte. En dat zij ook nader onderzoekt waar wel of geen warmtenetten aan te leggen. De gemeenteraad behandelt de TVW op 4 november.


Eerste stap

Voordat we daadwerkelijk aardwarmte kunnen gebruiken zijn er nog heel wat stappen te doorlopen, waarbij ook inwoners hun mening kunnen geven. Eerst wordt op een aantal kansrijke locaties de ondergrond onderzocht en gekeken of het oppompen van aardwarmte daar haalbaar is. Op twee tot drie kilometer diepte bevindt zich water met een temperatuur van wel 70 tot 100 °C. Dit wordt naar boven gehaald en via een warmtenet naar de huizen gebracht. Als het afgekoeld is wordt het weer teruggepompt.


Belangrijk is daarbij ook de situatie boven de grond. Gemeente, provincie, ministerie en waterschap overleggen met de vergunninghouders wat de meest geschikte locaties zouden kunnen zijn voor een aardwarmte-installatie. Vervolgens moeten er proefboringen worden gedaan. Pas als daaruit blijkt dat daadwerkelijk aardwarmte gewonnen kan worden en de locatie geschikt is, kan er een aardwarmte-installatie worden gebouwd. Vanaf de eerste onderzoeken gaan er meestal enkele jaren voorbij voordat er een boorinstallatie staat. Ook moet er nog een warmtenet aangelegd worden om het warme water bij de huizen te krijgen. 


Voordat de vergunninghouders daadwerkelijk aardwarmte kunnen winnen moeten zij nog verschillende vergunningen aanvragen, onder andere bij de gemeente. 


Steakhouse Meat Again opent deuren

Voorhout n ‘Steakhouse Meat Again’ is de nieuwe naam, die vanaf woensdag 1 september in de plaats komt voor Steakhouse Stef's & Jeff's. Al eerder werd bekend dat er een nieuwe naam kwam, maar nu staat hij echt op de muur. 

Er wordt enthousiast gesproken over de naamsverandering. "Meat Again’ is de vlag die de lading dekt en alles omschrijft." Steakhouse Meat Again is een restaurant dat zich specialiseert in vleesgerechten. 


"We zijn blij dat we onze gasten weer mogen ontvangen in ons vernieuwde steakhouse", vertelt eigenaar Jeffry Freke. "Zeker na alle lockdowns willen we positief verder gaan en elkaar weer ontmoeten."


Ontmoetingsplek

Meat Again gaat nog meer aandacht besteden aan de gerechten dan tijdens Stef's & Jeff's. Het moet een ontmoetingsplek zijn waar mensen heerlijk kunnen borrelen en dineren.


Meat Again is geopend van op woensdag tot en met zondag vanaf 14.00 uur aan de Herenstraat 74 in Voorhout. Voor vragen en/of reserveringen blijven blijft het Steakhouse bereikbaar op het telefoonnummer: 0252-866550. "We will Meat Again." | Foto: pr.