Eeuweling Leo van der Vlugt in gesprek met loco-burgemeester Arno van Kempen. | Foto: Piet van Kampen
Eeuweling Leo van der Vlugt in gesprek met loco-burgemeester Arno van Kempen. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Leo van der Vlugt bereikt de honderdjarige mijlpaal

n Zelf koken en op pad met de rollator

Voorhout n Geboren en getogen Voorhouter Leo van der Vlugt bereikte op maandag 23 augustus de gezegende leeftijd van 100 jaar. De bekende plaatsgenoot werd voor zijn woning aan de Mauritsstraat muzikaal verrast met een aubade van muziekvereniging Sint Cecilia als dank voor zijn bewezen diensten als men hem nodig had. 

Door Piet van Kampen

Leo, die in de Berch van Heemstedeweg het levenslicht aanschouwde, was een van de zes jongens uit het gezin. Zusjes heeft hij nooit gekend en er is ook nimmer een vrouw op zijn levenspad gekomen. Heel uniek is dat ook al zijn verwanten, de neven, van het mannelijke geslacht zijn. 


De honderd heeft hij zelfstandig –dus ook zonder echtgenote- gehaald en woont nu al een aantal jaren in de Mauritsstraat. Ook leeft hij nog een redelijk zelfstandig leven als is er de nodige thuiszorg en weet ook zijn familie hem waar nodig een helpend handje te bieden. Maar als eeuweling nog een eigen potje koken, een loopje met de rollator doen en ook nog eens met de scootmobiel op pad voor een boodschapje, is slechts weinigen gegeven. "Eens in de week mag hij bij ons komen eten," vertelt Marcel, een van de neven.


Bollen en muziek

Samen met twee broers runde hij een bloembollenkwekerij. In de vrije uurtjes was hij samen met broer Henk geziene gasten bij evenementen in het dorp en zelfs in de regio. Zij zorgden voor het geluid en een muziekje. Een kleurrijk leven. "Ik heb ook nog een keer het geluid mogen verzorgen toen (nu) prinses Beatrix in Sassenheim een praatje kwam houden alleen weet ik niet meer waar het toen precies voor was," probeert hij het geheugen op te frissen. Ondanks de hoge leeftijd is hij nog wel bij de tijd. "Geen hand geven maar een elleboogje,"  lacht hij fijntjes bij het bezoek aan hem tijdens het familiediner van afgelopen zaterdag in grand Café Graaf Jan in Sassenheim, waar ook loco-burgemeester Arno van Kempen hem een bezoek bracht.


Hard werken

De vraag rijst altijd wat geheim is om deze mooie leeftijd te bereiken. Geen standaard antwoord zoals dikwijls gehoord ‘doorgaan met adem halen’. Nee. Leo zegt gewoon: "Ik heb het met hard werken gehaald". Geen wonder dat hij voor zover mogelijk nu nog elke dag actief is. Nog een jaartje erbij? Moment van stilte. "Toen ik vijfennegentig was dacht ik al het is genoeg geweest. Maar ik ben nu honderd geworden. Eigenlijk heb ik er niet zoveel gebrek meer aan. Je kan niet alles meer doen. Eigenlijk is het zo wel mooi geweest".