Cesar Charisma en Ruud Pools krijgen de bloemen op het Wassenaarse Duindigt. | Foto: pr.
Cesar Charisma en Ruud Pools krijgen de bloemen op het Wassenaarse Duindigt. | Foto: pr. Foto: pr.

Cesar Charisma wint kortebaan

Warmond n Cesar Charisma en Ruud Pools hebben zaterdag 28 augustus overtuigend de kortebaan Warmond gewonnen. Op de Renbaan Duindigt verloor de combinatie geen rit en moest in de finale ook Fip Junior (John Dekker) eraan geloven. Stal de Groningers legde beslag op de derde en vierde plaats met Panic Launcher (Mats Wester) en Archange de Jiel (Rick Wester).

De kortebaan Warmond was sportief gezien de mooiste tot nu toe dit seizoen. Er waren regelmatig mooie ritten te zien waarbij het verschil tussen de paarden minimaal was. Vooral Fip Junior was een smaakmaker. De hengst uit de stal van Caroline Aalbers moest voortdurend tot het uiterste om de volgende omloop te halen en slaagde daar steeds in. Helaas voor eigenaar Jan Beemsterboer maakte hij het karwei niet af. Cesar Charisma was in de finale duidelijk een maatje te groot.


Beste vorm

Waar de troef van trainer Cees Hetteling de vorige kortebaan op Duindigt in de finalefase het beste al gegeven leek te hebben en vierde werd, was Cesar Charisma nu van de eerste tot en met de laatste rit in beste vorm. Achtereenvolgens versloeg hij zonder problemen Jet Bianco, Ronny Brandt, Archange de Jiel, Panic Launcher en Fip Junior. Het betekende zijn tweede overwinning van het seizoen. De door Joop Visser gehuurde ruin won ook de seizoensopener op 15 juli op Duindigt.


Titelverdediger Panic Launcher toonde na een aantal mindere starts eindelijk weer eens een hele middag wat zij in haar mars heeft en werd derde. 


Alternatief 

De Stichting Harddraverij Warmond organiseerde dit jaar zijn kortebaan op Duindigt vanwege de coronamaatregelen. Op de draf- en renbaan in Wassenaar is er zicht op het aantal toeschouwers en kan de anderhalve meter afstand beter gehandhaafd worden. Eerder dit jaar organiseerden ook de Kortebaanbond (twee keer), Nootdorp en Santpoort op vergelijkbare wijze een kortebaan. Volgende week (zaterdag 11 juli) verzorgt Hoofddorp het Nederlands kampioenschap kortebaan. Ook dan is de Renbaan Duindigt het decor.


Gemeente denkt na over 'jongerenlintje'

Teylingen n Moet de gemeente aan jongeren een lintje uitreiken als zij veel goeds doen? De raadscommissie Bestuur gaat zich hierover op woensdag 8 september buigen. Aan de andere kant ligt het voorstel van B&W om de Jacoba van Beierenpenning te 'verzilveren' in plaats van geheel zilver.

Door Nico Kuyt

In 2009 is na de herindeling van Sassenheim, Voorhout en Warmond, een verordening vastgesteld voor het instellen en toekennen van gemeentelijke onderscheidingen. Het is goed om deze nog even tegen het licht te houden, vond B&W en de gemeenteraad ligt nu een nieuwe voor. Zo zijn er in Teylingen veel jongeren die iets goeds doen voor hun familie, vrienden, een vereniging, goed doel of buurt. "Zo leveren zij een positieve bijdrage aan hun omgeving én aan Teylingen. Als gemeente mogen we hier trots op zijn. Om deze jongeren in het zonnetje te zetten is een nieuwe onderscheiding in de vorm van een Jongerenlintje in de verordening opgenomen", stelt B&W. 


De onderscheiding stimuleert de Teylingse jeugd om zich belangeloos in te zetten voor een ander of voor de gemeente. Op dit moment is het lastig voor jongeren om in aanmerking te komen voor een onderscheiding. 


Het Jongerenlintje zal in samenwerking met jongeren worden ontworpen, zodat het ontwerp goed aansluit bij de doelgroep. 


Minder zilver

Maar het voorstel is ook om de Jacoba van Beierenpenning in plaats van geheel zilver, te verzilveren. De zilverprijs is namelijk in de afgelopen tien jaar flink gestegen. En dan dreigt dat het kostenaspect een rol gaat spelen in de toekenning van de onderscheiding. Bij het uitreiken wordt wel een verzilverde draaginsigne toegevoegd zodat de gedecoreerde beter in staat gesteld is zijn of haar onderscheiding publiekelijk te tonen. De gemeentelijke erepenning, behorende bij het ereburgerschap, blijft wel in zilver geslagen worden, gelet op het uitzonderlijke karakter van deze onderscheiding.


Wandel mee langs Warmonds historie

Warmond n De VVV Warmond organiseert op zondag 5 september weer een historische wandeling onder begeleiding van ervaren gidsen van het Historisch Genootschap Warmelda.

Ga mee op ontdekkingstocht langs mooie historische plekjes in het betoverende dorpscentrum van Warmond. Het dorp is klein, maar kent een enorm lange historie. Ergens rond 886 stond Warmond immers al op de kaart. Al wandelend maak je dus een reis door vele eeuwen.


Jan Steen

De ervaren gidsen zitten vol verhalen – over ridderkastelen, kloosters en nog veel meer. Over de ruïne van de oude Matthiaskerk, die in 1573 door de Leidenaars werd afgebroken om te voorkomen dat de Spanjaarden zich daar konden verschansen terwijl ze in beleg rond de stad lagen. En natuurlijk over Jan Steen, die hier een aantal van zijn wereldberoemde werken schilderde.


Aanmelden

Het aantal deelnemers is beperkt, dus vooraf aanmelden is verplicht. De wandeling start om 14.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. Kosten zijn 2,50 euro. Aanmelden via https://warmondaandekaag.nl/