Indieners Leo van Vliet (m) en Dieneke Slaat krijgen de prijs van Commissaris van de Koning Jaap Smit. | Foto: pr.
Indieners Leo van Vliet (m) en Dieneke Slaat krijgen de prijs van Commissaris van de Koning Jaap Smit. | Foto: pr. Foto: pr.

Mooiste plekje in Zuid-Holland

Voorhout n De Boerhaavetuin is door luisteraars van Omroep West verkozen tot 'Mooiste plekje van de regio'. De vrijwilligers van de unieke tuin in het hart van Voorhout hopen vooral dat meer bezoekers hun 'groene parel' ontdekken.

Radio West deed in augustus een oproep aan luisteraars om het mooiste plekje van Zuid-Holland te nomineren. Voorhouter Leo van Vliet besloot daarop de Boerhaavetuin aan te melden, en met succes. Met behulp van fotografe Dieneke Slaat zorgde hij voor mooie beelden. Uit de 170 aanmeldingen, koos een jury voor 15 genomineerden. "Leo belde mij daarna, om te vertellen dat hij de tuin genomineerd had, en dat we zoveel mogelijk publieksstemmen moesten halen," vertelt Jan Westerbeek, een van de vrijwilligers. "We hebben daarna samen al onze netwerken ingezet. We hadden echt het gevoel: dit gaat lukken." Met zo'n 1.400 stemmen, op de in totaal 4.000 stemmen, werd het een klinkende overwinning voor de Boerhaavetuin. De Kagerplassen waren ook genomineerd, en eindigde als vierde.


Op vrijdag 27 augustus werd de prijs live in de radio-uitzending West Wordt Wakker uitgereikt door Commissaris van de Koning Jaap Smit. Hij was naar de tuin bij het Boerhaavehuis gekomen, en overhandigde de prijs -een canvas schilderij en de eervolle titel- aan Leo van Vliet. Jan Westerbeek: "Leo is hier geen vrijwilliger, maar bezoeker, en dat maakt het extra bijzonder dat hij de tuin heeft genomineerd. We zijn ook heel blij met de eerste prijs. We hopen dat er daardoor ook meer publiek komt, want voor hen zijn we met tien vrijwilligers iedere maandagochtend bezig. Ik kwam laatst al een echtpaar uit Nootdorp tegen, zij hadden op de radio over de tuin gehoord. Maar ook inwoners nodigen we uit eens langs te komen, want lang niet iedereen kent deze Parel van Voorhout!". Hij vervolgt: "En met meer bezoekers, komen er hopelijk ook meer donaties. Het onderhoud kost geld, zo hebben we vorig jaar nog alle buxushagen moeten vervangen. Dat kan alleen dankzij fondsen en donateurs."


Ook Leo van Vliet is blij met de eerste prijs voor het groene hart van Voorhout, vertelt hij op de radio: "De Boerhaavetuin krijgt de waardering die hij verdient".