Bij theatersport draait het om improvisatie en interactie met het publiek. | Foto: pr./Super Formosa Photography
Bij theatersport draait het om improvisatie en interactie met het publiek. | Foto: pr./Super Formosa Photography Foto: pr./Super Formosa Photography

'Leuk om naar te kijken, maar nog leuker om zelf te doen!'

n Cultuur Verheft gaat aan de slag met Theatersport

Voorhout n  Toneelvereniging Cultuur Verheft viert volgend jaar het 75-jarig jubileum en wil enthousiastelingen uitnodigen om mee te doen met een leuke uitdaging: Theatersport. Niet uren leren op de teksten voor een toneelstuk, maar een techniek leren om improvisatietoneel te kunnen uitoefenen. Ook zo'n fan van de Lama's of De Vloer Op? Kom dan op donderdag 23 september naar de kennismakingsvoorstelling in Cheers! (Herenstraat 106).

"De voorbereidingen voor ons jubileum zijn in volle gang," vertelt Anja Jansze, voorzitter van Cultuur Verheft, enthousiast. "We willen gaan verrassen en nieuwe dingen aanbieden. Een van die dingen is Theatersport. Het is leuk om naar te kijken maar nog leuker om zelf te doen!".


Net als de Lama's

Theatersport is een een vorm van improvisatie toneel. Het publiek is gedurende de avond betrokken bij het spel. Niet uren leren op de teksten voor een toneelstuk, maar een techniek leren om improvisatietoneel te kunnen uitoefenen. In plaats van hele voorstellingen maken, ga je aan de slag met korte sketches, spellen en opdrachten. Veel mensen kennen het van de populaire tv-programma's de Lama's en De Vloer op. Door het hele land zijn er zelfs georganiseerde theatersport wedstrijden die op een positieve wijze strijden om het beste improvisatietoneel op de vloer te laten zien. 


Cultuur Verheft organiseert op donderdag 23 september van 20.30 tot 22.00 uur al een kennismakingsvoorstelling, waarin theatersportvereniging Moeders Mooiste zorgt voor de inspiratie. Voor diegene die daarna zelf aan de slag willen, is er een drietal workshops. Onder leiding van docent Floor Punsela gaan deelnemers aan de slag met theatersport op 8, 15 en 22 november. Anja lacht: "En ben je daarna niet meer te houden, dan is er de training bestaande uit 15 lessen, op de maandagavond van januari tot juni 2022."


Meer jeugd

De Voorhoutse toneelvereniging hoopt met het improvisatie-aanbod dat meer jonge leden de vereniging weten te vinden. Anja: "We willen graag jonge nieuwe enthousiast leden werven. We nodigen daarom iedereen tussen de 18 en 35 jaar uit om een kijkje te komen nemen." Mocht er animo zijn, dan wordt theatersport een vast onderdeel van de vereniging. Binnen Cultuur Verheft zijn ze in ieder geval enthousiast, en de verwachting is dat meer mensen dat zullen zijn. Daarom nog een laatste oproep. Anja: "Misschien denk jij wel na het lezen van onderstaande: Hé dat is leuk voor .... Zou je dan dit krantenbericht onder zijn of haar neus willen schuiven? En kom natuurlijk zelf ook mee!".


Reserveren voor de voorstelling op 23 september kan via cultuurverheft@gmail.com of bellen naar 06-42233291. De prijs bedraagt 5 euro per persoon, inclusief koffie en thee. 


Het Trefpunt laat meer bezoekers toe

Warmond n Theater Het Trefpunt opent op 10 september haar nieuwe theaterseizoen. Gelukkig kan dat met meer bezoekers dan de afgelopen periode. Recentelijk kreeg het theater groen licht om de bezoekerscapaciteit te vergroten van 70 naar 150 bezoekers. 

Meer publiek tijdens voorstellingen speelt leuker voor de artiest, geeft een betere sfeer in de zaal en houdt het theater financieel gezond. Deze verruiming brengt wel met zich mee dat bezoekers bij binnenkomst hun legitimatie én een QR-code van de CoronaCheck moeten kunnen tonen.


Op de website vindt men de precieze regelgeving en natuurlijk het volledige programma. De kaartverkoop daarvan wordt in etappes ontrold. Voor heel 2021 zijn nu kaarten verkrijgbaar. Op het programma staan onder andere Marcel Harteveld, Daniël Boissevain, Nynke Laverman en Joke Bruijs. Zie voor alle informatie www.theaterhettrefpunt.nl.


Kindervoorstelling:                         Een dikke bromvlieg

Theater Van Santen komt met Vlieg op, dikke bromvlieg! naar theater Het Trefpunt op zondag 26 september om 15.00 uur. Voor de allerjongste theaterbezoekers speelt dit Teylingense jeugdtheatergezelschap een thuiswedstrijd.


Een dikke bromvlieg zoemt irritant rond en zit met zijn vieze poten overal aan, bah! Versjes, vertelling, livemuziek en zang zijn de ingrediënten van deze show die gespeeld wordt in een levensgroot boek als decor met een verpletterend einde! Kinderen mogen natuurlijk actief meedoen. Een uitvoering naar het gelijknamige prentenboek van Loes Riphagen dat vol subtiele grapjes zit en daarmee ook uitermate boeiend voor volwassenen is.


Door verruiming van het aantal bezoekers zijn er extra kaarten beschikbaar. Deze kosten maar 4,50 euro wegens een bijdrage van AH Warmond die er ook nog een versnapering bijdoet. Ze zijn verkrijgbaar via www.theaterhettrefpunt.nl. Daar vindt de bezoeker ook de nieuwe huisregels voor theaterbezoek in coronatijd.

Afbeelding