De kermis is zowel in Voorhout als Sassenheim omhekt, en er mogen maximaal 750 bezoekers tegelijk naar binnen. | Foto: archief
De kermis is zowel in Voorhout als Sassenheim omhekt, en er mogen maximaal 750 bezoekers tegelijk naar binnen. | Foto: archief Foto: Willem Krol

'We kijken naar wat wél kan'

Sassenheim/Voorhout n  De Najaarsfeesten in Voorhout gaan op zaterdag 11 september van start. Een week later is Sassenheim aan de beurt. Na een roerige tijd, waarin vorig jaar de feesten voor een groot deel niet doorgingen, hebben voorzitters Ton Wolvers en Rob Koek van de organiserende Oranjeverenigingen er veel zin in. "Wij kijken vooral naar wat er wél kan."

Rob Koek (Oranjevereniging Sassenheim) is blij dat er dit jaar weer de mogelijkheid is in Sassenheim voor mensen om elkaar te ontmoeten. "Vorig jaar zonden we in samenwerking met de Bollenstreek Omroep het programma uit op televisie. Dat was best leuk hoor, maar niet voor nog een jaar. We deden toen wat mogelijk was, en gelukkig is dat dit jaar al weer meer. Want ontmoeten, dat is wat we willen, daar draait het om." 


Veel tijd

De aangepaste najaarsfeesten, met een minder vol programma dan voorgaande jaren, kosten desalniettemin meer tijd. Ton Wolvers (Oranje Vereniging Voorhout): "Als we kijken naar uren die we in deze editie hebben gestopt, dan hadden we in diezelfde tijd ook vier tot vijf gewone edities in Voorhout kunnen organiseren." Ook in Sassenheim kennen ze dat gevoel. Daar is het vooral de onzekerheid of de najaarsfeesten groter mogen. Op dit moment is de regel maximaal 750 bezoekers tegelijk, zowel op het kermisterrein als op het (onoverdekte) feestterrein bij de Wasbeek. Op 17 september is er een landelijke persconferentie en worden eventuele nieuwe coronamaatregelen per 20 september bekend gemaakt. Op 21 september starten de meeste activiteiten in Sassenheim. Koek: "We hebben een plan voor de situatie zoals de regels nu zijn, en voor als ze nog aangepast worden, en het aantal van 750 losgelaten mag worden naar onbeperkt." Daarin benadrukken beide voorzitters dat er een goede samenwerking is met zowel gemeente als hulpdiensten. "Ze denken vanaf het begin met ons mee, daar zijn we ze heel dankbaar voor."


Samen

Op zaterdag 11 september starten de Najaarsfeesten in Voorhout zoals altijd met de postduivenvlucht en de autopuzzelrit. In Sassenheim is op zaterdag 18 september de eerste activiteit: een concert in de Pancratiuskerk. De volgende dag, op zondag 19 september zijn de kindermarkt en Cultureel Sassenheim in Park Rusthoff. Beide voorzitters hebben er zin in. Ton Wolvers (OVV): "Ons motto is niet voor niets: 'Feest maak je samen'. En daar wil ik aan toevoegen: 'op welke manier dan ook'. We zijn blij dat het weer kan."


Lees de interviews de met de voorzitters op pagina 15. | Foto: archief