Afbeelding
Foto: Piet van Kampen

Eindelijk weer (echt) feest

n Afwisselend programma Najaarsfeesten in Sassenheim 

Sassenheim n 'Nu organiseren we feest voor minder mensen, maar hebben we er meer werk aan. Dat is logisch, want dat andere doen we al heel lang, en daar heb je een draaiboek voor. Maar nu zijn de omstandigheden echt heel anders.' Een kleine anderhalve week voor de start van de Najaarsfeesten in Sassenheim is bijna alles geregeld, vertelt voorzitter Rob Koek. De kermis gaat door, en de feesttent is een feestterrein geworden. 750 bezoekers is op beide locaties het maximale aantal. Maar of dat zo blijft, is nog maar de vraag. 'We hebben twee plannen: één voor én één na de persconferentie.'

Bij de Oranjevereniging Sassenheim staan ze in de startblokken om de Najaarsfeesten te kunnen vieren. Traditiegetrouw staat de derde week van september in het teken van kermis, activiteiten en feest. Vanwege de maatregelen ziet het programma er iets anders uit, maar of dat zo blijft is nog even afwachten. Een dag voor de start, op vrijdag 17 september, wordt vanuit Den Haag bekend of de huidige maatregelen vanaf 20 september versoepeld gaan worden. Of juist niet. "We zijn er ondertussen aan gewend om te schakelen," vertelt voorzitter Rob Koek. "We hebben een goed plan liggen voor de komende feestweek, maar er is ook een plan B, voor als de maatregelen toch verder versoepeld worden." Het is een van de redenen waarom de Oranjevereniging dit jaar alleen digitaal programmaboekje heeft. Lezers vinden het complete programma op de website, en daarnaast volgende week paginagroot in deze krant. Koek: "Alles is nog constant in beweging, vandaar dat we voor online hebben gekozen. Op onze sociale media, en vooral op Facebook, houden we onze volgers en andere geïnteresseerden up to date."


Wel of geen bewijs

Net als bij veel andere activiteiten is tijdens deze Najaarsfeesten de centrale vraag: is iets een doorstroomlocatie of een evenement? "Voor die eerste is geen geldige toegangstest of een vaccinatiebewijs nodig. Wel moeten mensen anderhalve meter afstand houden, ook in de buitenlucht. Maar bij een evenement, ook buiten, is zo'n bewijs via bijvoorbeeld de Corona-app wel verplicht."


De start van de Najaarsfeesten is op zaterdag 18 september met een optreden van Berget Lewis in de Pancratiuskerk. Samen met een gospelkoor en organist Bert van den Brink gaat ze er voor 150 toeschouwers een muzikaal spektakel van maken.


Op zondag 19 september is de parkdienst dit keer in Julianakerk, deels omdat in Park Rusthoff de kindermarkt en Cultureel Sassenheim gepland staan. "De kindermarkt kon op Koningsdag al twee keer niet doorgaan. En de zolders raken ondertussen behoorlijk vol." De in totaal 236 kleedjes komen langs de ring van het park, ouders moeten hun kind vooraf inschrijven. "De ring is een doorstroomlocatie, daarom mag iedereen zonder test of bewijs naar binnen."

Anders is dat voor het eiland, waar Cultureel Sassenheim wordt gehouden. Koek: "Dat is weer een evenement, dus daar gelden de coronaregels." Er zijn optredens van onder andere Adest Musica en Crescendo.


Kermis met 750 bezoekers

De rest van de feestweek speelt zich af op de vertrouwde locatie: op de parkeerterreinen van de Wasbeek en sporthal De Korf. De kermis wordt geopend op woensdag, en daar wordt alleen gecontroleerd op aantal, want het is een doorstroomlocatie. "We mogen maximaal 750 bezoekers tegelijkertijd op het terrein, en zij moeten een vaste route lopen. Er zit een hoog hek om de kermis, wat we eigenlijk altijd al hadden, en bij de ingang wordt digitaal geteld. Een systeem houdt precies bij hoeveel mensen er binnen zijn."


De lampionnenoptocht op woensdag is onder voorbehoud. Mochten de maatregelen versoepeld worden, dan gaat de lichtjesparade door. Blijven de maatregelen zoals ze nu zijn, dan komt de optocht te vervallen. "Er lopen jaarlijks heel veel kinderen en ouders mee, met als eindpunt de kermis. Daar kunnen we niet 750 mensen binnenlaten en de overige 3250 naar huis sturen. Dus als de maatregelen niet worden versoepeld, dan blijven de lampionnen dit jaar in de kast liggen." De Oranjevereniging maakt op de eigen website en Facebook bekend of de optocht wel of niet doorgaat.


Iedere avond feest

Het maximaal aantal bezoekers is ook van toepassing op het feestterrein. Inderdaad, een terrein zonder tent. De feesttent is niet toegestaan, en dus heeft de organisatie gekozen voor een feestterrein, met een podium, tafels en stoelen en een bar. Vanaf woensdag tot en met zaterdag is elke avond feest. Voor maximaal 750 bezoekers, want dit is weer een evenement, legt Koek uit. "Maar mensen mogen wel dansen, en hoeven geen anderhalve meter afstand te houden, want bij de ingang moet iedereen een geldig vaccinatiebewijs of een negatieve test overleggen. We gaan daar streng op controleren."


'We hebben 750 kaarten te verdelen, dat willen we zo eerlijk mogelijk doen'


Kaartverkoop

De feestavonden zijn de afgelopen jaren in populariteit toegenomen. In 2019 was de vraag zo groot, dat tijdens de kaartverkoop er lange rijen ontstonden, waarbij mensen soms wel anderhalf uur moesten wachten. De 2.500 kaarten per avond gingen als warme broodjes over de toonbank.


De Oranjevereniging pakt dat dit jaar anders aan, en zet in op digitale kaartverkoop. En echt alleen aan inwoners van Sassenheim. "We hebben maar maximaal 750 kaarten per avond te verdelen. Dat wil je zo eerlijk mogelijk doen, maar hoe verdeel je iets waar sowieso een tekort van is? Dat gaat gewoon niet, maar we doen ons best. Zo zijn de toegangskaarten alleen te koop voor mensen in ons dorp. Per huishouden in Sassenheim kunnen bovendien maar maximaal twee kaarten per avond besteld worden. En omdat de vrijdag- en zaterdagavond zo populair zijn, kunnen mensen daar samen maximaal twee kaarten voor bestellen: dus of twee kaarten voor de vrijdag, of twee voor de zaterdag. Of één kaart voor de vrijdag en één voor de zaterdag, dat kan natuurlijk ook. We denken dat dit de meest eerlijke manier is." 


Op 10 september om 18.00 uur gaan de kaarten voor het feestterrein in de verkoop. Sponsor Ticketteam verzorgt de verkoop, de vrijwilligers gaan de 3.000 kaarten rondbrengen. "Voor ons meer fietswerk," grapt Koek, want de vrijwilligers van de Oranjevereniging gaan alle 3.000 kaarten per fiets aan huis brengen. "En daarbij gaan we de gemeentegrens dus niet over!".


Bezoekers maken dit jaar op het feestterrein kennis met de meermalige bekers. Voor 2,50 euro ruil je je beker bij de bar in voor een schone beker, en dat de hele avond lang. Dus geen laag van plastic meer op de grond, maar een duurzaam alternatief. "Vooruitlopend op de regelgeving rondom duurzaamheid willen we dit gaan doen. Het is goed moment om het te proberen en ervan te leren."


Ook voor het feestterrein is een hele kleine slag om de arm nog op zijn plaats. Want ook hiervoor geldt: als het maximaal aantal bezoekers van een evenement wordt losgelaten na 20 september, dan mogen er dus meer dan 750 mensen naar binnen. Daarover komt dan ook meer op de website te staan.


Voorrecht

Tot die tijd blijft het schakelen voor de organisatie. Koek wil graag de samenwerking met de gemeente en hulpdiensten noemen. "Ze bewegen waar mogelijk met ons mee, en daar zijn we ze heel dankbaar voor. Dat gaat straks na 17 september ook weer gebeuren. Dan wordt duidelijk of we een versnelling omhoog of omlaag moeten, of dat alles blijft zoals het nu is. We hebben overal een plan voor, en het is heel bijzonder dat we daarin het vertrouwen krijgen."


Koek hoopt dat iedereen een geweldige feestweek heeft. "En dat iedereen zich netjes gedraagt, maar dat zal ongetwijfeld, want het zijn allemaal Sassemers." Hij kijkt zelf het meeste uit naar de middag op het feestterrein voor senioren en mensen met een beperking. "Voor hen hebben we -na een jaar afwezigheid- ook een fantastisch programma, met afsluitend een Italiaanse maaltijd. We hopen natuurlijk op mooi weer, want het is wel buiten. Het is zo mooi om die doelgroep te zien genieten van het stukje extra aandacht dat je ze mag geven. Dat is echt een voorrecht om dat te mogen doen. Dat gaan ze me dit jaar niet afpakken."


Kijk voor het programma op www.oranjevereniging-sassenheim.nl en in De Teylinger van volgende week.


'Het jubileumjaar blijven wij vieren, samen met de Voorhouters'

Voorhout n De Najaarsfeesten staan voor de deur, en in Voorhout maken ze zich op voor een week lang activiteiten en gezelligheid. Veelal op anderhalve meter, maar dat maakt het feest voor de 75-jarige Oranje Vereniging Voorhout (OVV) er niet minder op.

"Het is ons jubileumjaar en natuurlijk willen we dat vieren," vertelt voorzitter Ton Wolvers. "We hebben voorafgaand aan dit jaar nagedacht over wat er mogelijk zou zijn. Zo zijn we uitgekomen op de taartenactie, voor Voorhouters die dit jaar ook 75 jaar worden, en het uitdelen van rompertjes aan pasgeborenen. Het geeft een beetje weer naar hoe wij met de huidige omstandigheden omgaan; we kijken naar wat er wél kan."


Doe mee met een duif

Wolvers is trots op het programma dat de OVV heeft neergezet. "Het zijn lang niet zoveel activiteiten als normaal, maar we zijn blij met wat er wel is." In het kader van het jubileum staat de postduivenvlucht, traditioneel de aftrap voor de Voorhoutse feestweek, in het teken van het jubileum. "In samenwerking met postduivenverenigingen PV de Voorhouter en de Blauw Band gaan 75 duiven een vlucht maken. "Iedereen kan een eigen duif laten meevliegen," zegt Wolvers enthousiast. "Daarvoor hoef je geen duif te hebben, maar alleen je naam of vereniging door te geven. Die koppelen wij weer aan een duif. Is jouw duif als eerste terug, dan win jij ook de beker. En daar hoef je verder niets voor te doen!".


Veel naar buiten

Dit jaar staan er vooral buitenactiviteiten op het programma. Anders dan vorig jaar, toen er juist alleen toestemming was voor binnenactiviteiten. "Dat is precies waar onze uitdaging in de organisatie ligt; dat de regels steeds wisselen." In Voorhout staan daarom het ringsteken, de sport en spel op basisscholen en buitenactiviteiten voor kinderen wel op het programma, maar het kaarten en Keezen niet. "Helaas mogen er in de horeca geen activiteiten zijn. Dat hadden we graag anders voor ze gehad. We hopen dan maar dat de terrassen wel lekker vol zitten."


Kermis en traktaties

De kermis gaat dit jaar wel door, maar wel met hekken om het terrein. Er mogen maximaal 750 bezoekers tegelijkertijd naar binnen, dat wordt bij de ingang bijgehouden. Er is ook een vaste looproute. Bezoekers kunnen genieten van rond de 35 attracties. Een deel daarvan zijn nostalgische kermisattracties, zoals het Lunapark, de Kop van Jut en de draaimolen, vanwege de 75ste verjaardag van de OVV. 


De kindertraktaties zijn ook af te halen. De traktatiekaarten zijn niet gedrukt, maar op vertoon van de donateurskaart kunnen kinderen hun lekkernij wel op verschillende dagen en tijdstippen ophalen bij de kraam op het Kerkplein. 


Activiteiten

Voor andere activiteiten had de OVV een afgesloten terrein nodig. Dat is de parkeerplaats naast Pim's Place aan de Herenstraat geworden. Daar is het tobbetje steken voor de jeugd, en op vrijdag 17 september het kids plein en 's avonds het Toetjesconcert, met 200 zitplekken, voor volwassenen. Volwassenen moeten op het terrein zitten, en zich aan de geldende regels houden. Wolvers: "Maar we zijn daar geen politieagenten, en rekenen ook op de zelfdiscipline van mensen."

De 17de kunnen liefhebbers bij de plaatselijke ondernemers ook onder andere appels schillen, hamburgers bakken en meedoen aan Heel Voorhout Bakt op het versplein in de Herenstraat. 


Verder opvallend in het programma is de kinderbraderie op zaterdag 18 augustus op het plein bij de Bartholomeuskerk. Het is de enige dag dat de Herenstraat is afgesloten. Die dag is ook de prikkelarme kermis. De feestweek eindigt met een schuiver: het buikschuiven voor kinderen voor kinderen 6 tot en met 12 jaar. "Ik kijk er naar uit dat we weer wat kunnen doen. We zeggen altijd: 'feest maak je samen, op welke manier dan ook'." Kijk voor het complete programma op www.ovvoorhout.nl.

Afbeelding