Het aantal sprinters per uur wordt in het weekend gehalveerd. Doordeweeks verandert er niets. | Foto: MV
Het aantal sprinters per uur wordt in het weekend gehalveerd. Doordeweeks verandert er niets. | Foto: MV Foto: MV

Helft minder sprinters in het weekend vanaf december

Sassenheim/Warmond n Het aantal Sprinters per uur vanaf station Sassenheim zal vanaf 12 december in het weekend gehalveerd worden. Op het traject tussen Hoofddorp-Nieuw-Vennep-Sassenheim en Leiden Centraal rijden dan geen vier, maar twee treinen per uur. Dat blijkt uit de NS Adviesaanvraag voor de dienstregeling 2022.

Door Yinka Jan Sojinu

Volgens NS is de destijds in 2017 ingevoerde verhoging van het aantal sprinters naar vier per uur uitsluitend toegepast om het drukke Hoofddorpse rangeerterrein te ontlasten. De vervoerder vindt dat het huidige, door de coronacrisis geteisterde, passagiersaanbod te laag is om de actuele frequentie te kunnen handhaven. De Sprinter uit Amsterdam Centraal zal na Hoofddorp doorrijden richting Leiden Centraal, de Sprinter uit Hoorn Kersenboogerd rijdt in het weekend tot Hoofddorp. 


Op werkdagen blijft de frequentie van vier Sprinters per uur tussen Leiden en Hoofddorp gehandhaafd tot ongeveer 19.30 uur. 


Korte overstap Intercity's

Doordeweekse Sassenheimse reizigers kunnen vanaf dan overigens wel met een korte overstap op Leiden Centraal of Schiphol Airport, profiteren van de twee nieuwe zogenaamde '10 minuten intercity’s'. De NS verhoogt daar het aantal intercity's van vier naar zes treinen per uur. 

Het gaat dan om treinen die tussen Schiphol Airport-Leiden Centraal-Den Haag HS-Rottterdam Centraal, en Schiphol Airport-Amsterdam Zuid-Utrecht Centraal-Arnhem, zullen gaan rijden. 


Testen op woensdagen

Vanaf woensdag 8 september gaat de NS de 10 minuten Intercity tussen Rotterdam-Den Haag-Leiden-Schiphol alvast testen. Iedere woensdag rijden er dan zes intercity's per uur op dit traject. Reizigers kunnen dan al gebruik maken van deze trein.


Nadat de landelijke spoorbeheerder ProRail de aanpassingen heeft goedgekeurd, zal de definitieve nieuwe dienstregeling enkele weken voor de ingangsdatum op de reisplanner www.ns.nl te raadplegen zijn.