Barbara Brouwer werd topscoorder met 7 doelpunten. | Foto: pr.
Barbara Brouwer werd topscoorder met 7 doelpunten. | Foto: pr. Foto: pr.

TOP verliest bij start van seizoen

Sassenheim n Met maar liefst vijf nieuwe basisspelers en een nieuw trainersduo is TOP/LITTA de competitie in de Ereklasse gestart. Het verloor van DVO met 22-26.

Bij TOP, dit seizoen getraind door Marco Swikker en Timon Zuurmond, maakten Milou Schuiling, Demi Postma, Thomas Tiggelman, Maayke Brouwer en de van Fortuna overgekomen Jimmy Swikker hun debuut. Nick Pikaar, Frank Mostard en Barbara Brouwer zijn de overgebleven basisspelers die de basisacht compleet maakten. 


TOP zag in de aanloop naar het seizoen Mick Snel en Celeste Split vertrekken naar concurrent Fortuna. Ook Jet Hendriks (zwangerschap), Tim Flokstra en Roos Verheugt (Blauw-Wit) namen afscheid. Met ook nog een nieuwe trainersstaf moet de Sassenheimse equipe na jarenlang succes weer gaan bouwen.

Wennen

Ondersteund door supporters werd het op een zonovergoten sportpark lang een redelijk gelijk opgaande wedstrijd, waarin DVO meestal het initiatief had. DVO liep in de beginfase uit naar 3-7. TOP was duidelijk nog zoekende in de nieuwe opstelling en was aanvallend de bal snel kwijt. Vanaf de 3-7 groeide TOP langzaam in de wedstrijd en ging het daarna vooral aanvallend beter doen. Lange aanvallen met veel schoten, strijd om iedere bal en een goed verzorgde afvang zorgden dat TOP dichterbij kroop en met een knappe goal van Milou Schuiling was het na de 1-1 halverwege de eerste helft weer gelijk: 8-8. DVO scoorde gelijk in de eerstvolgende aanval, maar Frank Mostard scoorde fraai in de draai gelijk de 9-9. Ook van deze gelijke stand kon TOP maar kort genieten, want DVO wist toch snel weer op voorsprong te komen. Bij rust was het 11-13.


Een korte wat slordige fase in het begin van de tweede helft greep DVO aan om uit te lopen naar 12-15. Daarna haakte TOP weer aan en ging mee in de scores. Nick Pikaar en Barbara Brouwer hielden TOP lange tijd aan het elastiek, beiden scoorden 7 keer, maar dat was uiteindelijk niet voldoende. TOP naderde nog wel een aantal keer tot op één punt, maar DVO speelde het slimmer uit en had steeds een antwoord. Vooral de 21-26 was een prachtige goal waaruit duidelijk bleek dat een aantal spelers al lang met elkaar speelde en elkaar blindelings wist te vinden. TOP staat op dat punt duidelijk weer aan het begin, maar het was wel een wedstrijd met perspectief. "Tot vandaag wisten we als ploeg nog niet waar we stonden. Er zijn nog genoeg verbeterpunten, maar met de getoonde strijdlust en inzet kunnen we vooruit," aldus aanvoerder Barbara Brouwer.


Na een stroeve start, toch vier NK-tickets

Voorhout n De judoka’s van Judo Team Bollenstreek mochten op zaterdag 5 september na een anderhalf jaar stilstaan eindelijk weer de mat op. Het eerste toernooi dat de judobond organiseerde was direct het Zuid-Hollands kampioenschap onder 18 jaar.

Bij de dames mochten Isa Russchenberg en Myrthe Dekker in de eerste partij al direct tegen elkaar. Trainer Johan Zagers: "Isa en Myrthe zitten in dezelfde categorie. Als je na een anderhalf jaar je eerste partij mag judoën en je moet direct tegen je clubgenoot, dan is dat lastig. Je kent elkaar door en door. Daardoor heb ik in de warming-up wat veranderd zodat de dames de focus hielden op de partijen erna".


Het werd uiteindelijk een spannende pot, waarin Isa aan het langste eind trok. Daarna mochten de dames aan de bak tegen tegenstanders van andere clubs. Er werd hard geknokt. Af en toe nog wat onwennig, vooral in de pakking was er soms onvoldoende vertrouwen. Uiteindelijk wist Isa Russchenberg knap tweede te worden en Myrthe Dekker derdde. Beide prestaties leverden de dames een ticket op voor het Nederlands Kampioenschap.

Emma Schenk (sportschool Rob van der Hoorn, lid Judo team Bollenstreek) wist in een andere gewichtscategorie tweede te worden. Ze hield zich knap staande tussen al het dames geweld van nationale toppers.


Bij de heren ging het wat minder. De tegenstand was groot. Zagers: "De topclubs hebben judoka's die in de nationale selectie zitten, en op Papendal werd er gewoon doorgetraind'. Het zorgde ervoor dat de heren te kort kwamen. Alleen Joshua Kortekaas wist zich te plaatsen voor het NK-18. In de categorie heren boven 90 kilogram werd hij derde en wist daarmee een ticket naar het NK te bemachtigen.

Myrthe Dekker, Emma Schenk, trainer Johan Zagers en Isa Russchenberg. | Foto: pr.