Afbeelding
Foto:

Groene activiteiten voor jeugdnatuurwachten

sassenheim n De Stichting Comité Jeugdnatuurwacht Sassenheim is in 1977 opgericht en is een onderafdeling van de Stichting JeugdnatuurwachtNederland.

De Stichting organiseert activiteiten voor kinderen uit groep 7 van de basisschool. De activiteiten worden gedurende het schooljaar gemiddeld één keer per maand gehouden, meestal op zaterdagochtend. De meeste activiteiten zijn in Sassenheim, maar soms ook verder in de regio (bijvoorbeeld in Noordwijkerhout). De natuur loopt als rode draad door de activiteiten. 

Kinderen die besluiten om Jeugdnatuurwachter te worden, worden eerst geïnstalleerd. Ze krijgen een oorkonde, een speldje, het blad De Natuurwachter en een stempelkaart. Deze stempelkaart moeten ze bij iedere activiteit meenemen. Voor iedere activiteit die ze bijwonen, ontvangen ze een stempel op de stempelkaart. In De Natuurwachter staat welke activiteiten er zijn en wanneer. Deelnemers ontvangen een uitnodiging per mail, waarin staat waar, wanneer en hoe laat de activiteit begint. 

Voordat de kinderen met de activiteiten mee kunnen doen, moeten ze eerst lid zijn. Dit kost 20 euro per schooljaar en er is een maximum van 30 Jeugdnatuurwachters.


De Jeugdnatuurwacht is voor kinderen uit groep 7 van alle basisscholen in Teylingen. Zij kunnen zich nog tot 27 september aanmelden via de mail: jnwsassenheim@gmail.com of telefonisch bij Carla Wijnands: 0252 230186.

Vrijdagmiddag 1 oktober heeft in de Bibliotheek Sassenheim de installatie van de nieuwe lichting jeugdwachters plaats.


Teylingen Schoon actief tijdens World Cleanup Day

Teylingen n World Cleanup Day was voor de vrijwilligers van zwerfafval in Teylingen natuurlijk een extra moment om de handen uit de mouwen te steken. In alle drie de kernen waren zeer veel mensen actief die zich met veel enthousiasme inzetten voor hun leefomgeving en het milieu. Ook kinderen hielpen serieus mee.

In Sassenheim was de opbrengst met vijftien volwassenen en twee kinderen ruim twaalf vuilniszakken. 

In Voorhout met vijftien personen (waarvan drie op de braderie) zeventien vuilniszakken.

In Warmond met vijf personen een opbrengst van zeven vuilniszakken.


In Voorhout was er vanwege de feestweek een braderie en voor de eerste keer heeft Teylingen Schoon zich hier 'gepresenteerd', om de bewustwording voor het probleem van zwerfafval te vergroten. 

Drie enthousiaste vrijwilligers gaven de hele dag informatie: opruimen is belangrijk maar afval tegengaan is beter (door goed na te denken waar je je afval laat, maar ook door minder spullen te kopen, hergebruik, duurzamer materiaal en bij boodschappen je eigen verpakking en/of tas mee te nemen).


Peuken, blikjes en plastic flessen

Er was speciaal aandacht voor de top 3 gevonden zwerfafval: 1) peuken, 2) blikjes en 3) plastic flesjes. Voor de peuken wordt niet alleen ingezet op rapen, maar ook op voorkomen: de vrijwilligers denken graag mee over de aanpak van deze kleine, maar zeer ernstige vervuiler en bieden zelfs zakasbakjes te koop aan, zodat rokers geen reden meer hebben om hun peuk op straat te gooien.


De plek op de braderie werd gesponsord door de gemeente Teylingen, die het vrijwilligerswerk graag ondersteunt, ook met allerlei materiaal en nieuwe hesjes.

Naast vele goede gesprekken met voorbijgangers werden ze bij hun stand blij verrast met een prachtige bos bloemen van de wethouder Heleen van Hooij die, samen met de voorzitter van de OVV Ton Wolvers, uitgebreid stilstond bij het goede werk van alle zwerfafvalvrijwilligers. 

Ook mochten ze zich tijdens de braderie verheugen op een bezoek van burgemeester Carla Breuer met haar echtgenoot, die zeer belangstellend waren.


Michael Abspoel zingt Aznavour

WARMOND n De stem van Man bijt hond, Michael Abspoel brengt met pianist Marc Bischoff een ode aan Charles Aznavour op zaterdag 9 oktober om 20.30 uur in theater Het Trefpunt.

Velen hebben Abspoel wel eens gehoord, want hij is de stem van het tv programma Man bijt hond. Dat hij over meer talent beschikt, laat hij horen in een muzikaal programma rondom de in 2018 overleden chansonnier Aznavour. Er wordt gezongen over de liefde, maar ook politiek maatschappelijk thema’s komen aan de orde. Hits als She, For me… formidable en La Mamma zullen niet ontbreken. Dit alles wordt omlijst met toepasselijke verhalen en zo ontstaat een intieme avond met voor iedereen iets herkenbaars.

Door verruiming van het aantal bezoekers zijn er extra kaarten beschikbaar. Kijk op www.theaterhettrefpunt.nl. Daar vindt de bezoeker ook de nieuwe huisregels voor theaterbezoek in coronatijd.