The Children Left Behind op de braderie in Voorhout

ingezonden n Voorhout draagt sinds twee jaar een nieuwe stichting in zich. Niet omdat deze stichting pas is ontstaan, maar omdat het secretariaat naar Voorhout is verhuisd. 

Het is een stichting die het bouwen, steunen en onderhouden van een basisschool in Kenia als doel heeft en waar een deel van de zo talrijke populatie aan weeskinderen gratis onderwijs krijgt.

Het was herfst 2006 toen Jan en Ineke Dalm tijdens een bezoek aan hun dochter Marjolijn, die in Kenia een project deed voor haar opleiding aan de PABO, getroffen werden door het leed van de weeskinderen als gevolg van met name AIDS. Kinderen die slecht of niet werden opgevangen, slecht werden gevoed, slecht gekleed gingen en geen enkele medische zorg ontvingen. Kinderen die niet naar school konden, niet leerden lezen of schrijven en dus nauwelijks een mogelijkheid kregen zich maatschappelijk te ontwikkelen.

Voorts verkeerden veel aangetroffen scholen in een erbarmelijke staat en was het zelfs voor de kinderen die wel naar school mochten haast ondoenlijk om er iets te leren. De gebouwen bestonden uit een raamwerk van takken die aangesmeerd waren met een mengsel van leem en koeienpoep, die na een flinke regenbui of harde wind alweer om herstel vroegen. Waar die herstelmaatregelen vaak lang uitbleven, waar geen tafels of stoelen stonden, maar slechts keien lagen om op te zitten en waar vervolgens een klasgrootte van een kleine 100 kinderen geen uitzondering was.

Toen het stageproject van Marjolijn ten einde kwam werd haar gevraagd of ze nog iets kon en wilde betekenen voor het onderwijs in Kenia, ze kon niet met droge ogen weer weggaan en nooit meer iets van zich laten horen, met haar ouders is ze daarom begonnen met de aankoop van een stuk land en de bouw van een school. Dit alles in samenwerking met een Keniaanse stichting.

Het is niet zonder slag of stoot gegaan, maar in 2020 is het laatste lokaal gebouwd. Staat er een kleuterschool (de Nursery), 8 basisschoollokalen (de Primary), een keuken, een kantine/aula en een tweetal toiletgebouwen, plaatselijk staat het geheel bekend als de ‘JAMILO school’. Dit natuurlijk allemaal met een betonnen vloer, met tafels, stoelen, lesmaterialen en een maximale klasgrootte van 30 leerlingen.

Er wordt gepoogd om jaarlijks een bezoek te brengen aan de school waarbij er workshops worden gegeven, leermiddelen gebracht en de puntjes op de i gezet. Zowel Marjolijn, Ineke als Jan hebben onderwijsbloed door de aderen lopen. Door de corona zijn ze er al enige tijd niet meer geweest. Soms ook wordt de school bezocht door vrijwilligers of belangstellenden, maar ook dat is er al langere tijd niet van gekomen.

Gratis onderwijs voor weeskinderen bleek toch nog wel een dingetje, daarom is er binnen de stichting een project begonnen voor financiële adoptie waarbij een kind gesponsord wordt om zijn deelname aan het basisonderwijs te kunnen starten en voltooien tot aan het vervolgonderwijs (en soms verder) aan toe. Afhankelijk van de beschikbare sponsoring kunnen enkelen zelfs door tot en met de universiteit, wat inmiddels al heeft geleid tot mooie resultaten.

Marjolijn, de voorzitter van de stichting, woont al enkele jaren in Voorhout, samen met man en kinderen, het secretariaat, dat beheerd wordt door Ineke, is twee jaar geleden ook naar Voorhout verhuisd waardoor de stichting er nu officieel gehuisvest is. 

Om wat bekendheid te geven aan de stichting hebben ze dus op de braderie gestaan waar ze informatie hebben gegeven over het werk en de resultaten. Tevens zijn er wat spullen verkocht die ooit zijn meegenomen tijdens de genoemde bezoeken aan Kenia.

Meer info op: www.thechildrenleftbehind.nl.