Gildemeesters Wil Brouwer en Jan van Vliet, kunstenares Judith van der Meer, burgemeester Carla Breuer en Herbert van der Donk (Site Director AkzoNobel Sassenheim). | Foto: pr.
Gildemeesters Wil Brouwer en Jan van Vliet, kunstenares Judith van der Meer, burgemeester Carla Breuer en Herbert van der Donk (Site Director AkzoNobel Sassenheim). | Foto: pr. Foto: pr.

Kleurrijke Reuzenbol met beelden van streek en bedrijf

Sassenheim n De Reuzenbol ‘Kleurrijk Bollenstreek’ is op donderdag 30 september onthuld bij AkzoNobel aan de Rijksstraatweg 31. Met deze onthulling staan er nu dertien Reuzenbollen in de Bollenstreek. Langs deze Reuzenbollen is de fietsroute van de ‘Giant Tulip bulbs’ uitgezet. 

Burgemeester Carla Breuer onthulde de Reuzenbol ‘Kleurrijk Bollenstreek’ geschilderd door kunstenaar Judith van der Meer uit Warmond. Zij heeft de bol geschilderd in opdracht van AkzoNobel en heeft in haar verhaal verwijzingen gemaakt naar dit kleurrijke bedrijf. Je ziet de bollenvelden, maar ook het zo kenmerkende gebouw.


Herbert van der Donk, Site Director van AkzoNobel, locatie Sassenheim is blij met het resultaat. "De Reuzenbol past goed bij de uitstraling van ons Coatings bedrijf in de gemeente Teylingen, waar kleur een zeer belangrijke rol speelt. De Sikkens Toren linkt aan onze rijke Sikkens historie, roept jeugdherinneringen bij mij op en mocht derhalve niet ontbreken. De fietsroute langs de kunstwerken, draagt bij aan ons beleid om gezond leven voor onze medewerkers te stimuleren."


Burgemeester Breuer liet weten dat dat de gemeente Teylingen ook drie Reuzenbollen gaat adopteren en plaatsen in Sassenheim, Voorhout en Warmond.


Fietsroute van 125 kilometer

De Reuzenbollen zijn onderdeel van het project ‘Giant Tulip Bulbs’ van de Gildemeesters Bollenstreek. De (tulpen)bollen zijn 1.85 meter hoog en hebben een omtrek van zes meter. De Reuzenbollen worden geadopteerd door stichtingen, bedrijven, gemeenten en anderen uit het hele gebied, die de Bollenstreek een warm hart toedragen. Elke bol wordt beschilderd door een kunstenaar uit de regio.


Van Leiden tot aan Haarlem worden zo’n 80 bollen geplaatst. De verhalen achter deze bollen en de kunstwerken zelf zijn straks een mooie nieuwe toeristische attractie voor de streek. Alle bollen samen vormen een fietsroute van uiteindelijk 125 kilometer. Folders over de fietsroute zijn af te halen bij Museum de Zwarte Tulp in Lisse. De route is ook te bekijken op www.gildemeestersbollenstreek.nl/fietsroute.