Teylingen heeft sluitende begroting

Teylingen n De begroting van de gemeente Teylingen is voor 2022 sluitend. Voor de jaren vanaf 2023 ligt dat ingewikkelder. De meerjarenbegroting die ter goedkeuring is aangeboden aan de gemeenteraad, is de laatste in de lopende raadsperiode. Volgend jaar zijn er verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad. Het zittende college presenteert wel een analyse en mogelijke oplossingsrichtingen aan het nieuwe college. Na de verkiezingen kan dan een goede start gemaakt worden met oplossingen en een koers die bij het nieuwe college past. 

“Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 zal het college de resterende ambities uit het raadsprogramma afronden en zijn we terughoudend met nieuwe ambities. De uitgaven waar we als gemeente voor komen te staan, zijn moeilijk te voorspellen”, aldus wethouder Marlies Volten (financiën). “Ook staat nog niet vast welke inkomsten we kunnen verwachten.”


Effect pandemie 

“Wanneer we terugkijken op de afgelopen drie jaar, concluderen we dat we echt een verschil hebben gemaakt. We hebben concrete stappen gezet om te investeren in de toekomst van Teylingen”, aldus wethouder Volten. “Het college realiseert zich dat Teylingen nooit af is: we hebben een prachtige gemeente en het vraagt een continue inspanning om dat zo te houden.” De coronapandemie kondigde een periode aan die ook ons voor de nodige uitdagingen heeft gesteld. “Het toekomstige verloop van de coronapandemie en de mogelijke (financiële en maatschappelijke) effecten kunnen we nog niet overzien”, aldus de wethouder.


Woonlasten laag

Wethouder Volten is blij dat de woonlasten voor de inwoners van Teylingen opnieuw laag zijn gehouden. “Nog steeds zijn we de gemeente met de laagste woonlasten van Zuid-Holland. Maar we realiseren ons wel dat dit geen doel op zich mag zijn: belangrijk is vooral dat we de voorzieningen voor onze inwoners en ondernemers op peil houden.”


Het college spant zich in om te voldoen aan de grote vraag naar woonruimte. “We hebben een Woonvisie op papier gezet. Daarin is onder meer Nieuw Boekhorst opgenomen: een plan voor nieuwe woningen voor verschillende doelgroepen. Verder is er een Actieplan Wonen met concrete uitvoeringsplannen”, aldus Volten. 




Lees verder op pagina 7.